Boktips.

IMG_4585.JPG

Hej, har precis ätit en rejäl frukost på  Steel Cut Oats, mums. Och nu väntar städning av båda våra stugor. Lite smutsigare än vanligt, tyvärr, men vi har tidigare i sommar haft riktigt bra gäster så skall absolut inte klaga. Så perfekt med gröt i magen. Naturligtvis kaffe och vatten samt en spellista på Spotify. Så går städningen som en dans. 

Har sedan början på sommaren kommit igång med läsning av böcker igen, mysigt. Inte några nysläpp dirket men kan kanske vara kul för er att få lite inspiration på lite gammalt och nytt. Har läst följande böcker: 

Hello, have just finished my breakfast and will now have a long day cleaning the Chalets. But that is okay! Will drink coffee and water and play a good playlist from Spotify. Then the cleaning will go much easier. 

I have been reading a lot this summer, however will not translate all that I have written below since most of the books are Swedish. If you want me to give you a summary. Please let me know!! Have a good weekend! Ciao Catharina

In a dark dark wood av Ruth Ware

En klassisk deckare och en riktig bladvändare. Nora blir bjuden på en möhippa till sin gamla vän Clare som hon inte sett på tio år. Och naturligtvis händer det saker i stugan på landet. Helt ok att läsa men berättelsen var tunn och förvecklingarna lite fåniga. Men skönt att läsa en "enkel" bok ibland. OK! 

Glöm mig av Alex Schulman

En fin och ledsam bok om att som barn vara medberoende till en mamma som är alkoholist. Och hur hela familjen, och som jag förstår, både vänner och arbetskamrater/chefer inte vågar ta tag i problemet under alla år som det pågick. Fint skriven och mycket mycket läsvärd bok. Rekommenderar!! 

Bli som folk av Stina Stoor. 

En novellsamling av debutanten Stina Stoor. Berättelserna handlar om livet i Västerbotten. Tyckte nog att novellerna var lite knepiga att läsa, mycket norrländska, men också mycket som jag kände igen i språket från mina föräldrar och min barndom. Och mycket "Så" som en avslutning på ett stycke, för att betona det som just skrivits. Hmm, lite osäker på om jag rekommenderar denna bok eller lite

IMG_5147.JPG

IQ84  av Haruki Murakami

Ett stort verk att börja läsa, men värt varenda minut!! Har ju läst ett par andra av Murakamis böcker och gillar hans böcker. Och IQ84 är riktigt riktigt bra! Håller läsaren på halster hela tiden och handlar om parallella universum. Boken, eller snarare de tre böckerna, handlar om Aomame och Tengo och om hur deras vägar korsas flera gånger genom deras liv och där de båda oundvikligen dras till varandra. Intressant och spännande på en och samma gång. Rekommenderar absolut!! 

En liten lustig ankedot var när jag åkte tåg från München senast så satt jag bredvid en kille som kom från Vietnamn. Han såg att jag läste IQ84 och han berättade då att hans kompisar tyckte att han var som Tengo. En matematiklärare med litterära ambitioner. Tyst men behaglig som person. 

FullSizeRender.jpg

The Hare with Amber Eyes by Edmund de Waal

Läser just nu denna boken. Fick den av min svärmor förra sommaren och har börjat några gånger men annat har kommit i vägen, så nu har jag börjat läsa den igen. Den har fått fantastiska recensioner men än har den inte trollbundit mig, men tror nog att jag snart kommer in i den. Läser den på engelska och den innehåller många nya ord för mig. Försöker att översätta dem med jämna mellanrum. Det kanske också bidrar till att jag inte riktigt hittar rytmn i boken. 

Vad handlar den om då? Jo, den handlar om Edmund de Waal, en känd keramiker, som berättar om sin familj ,Ephrussi, som var en oerhört rik familj i i början på 1900-talet och som förlorade allt när nazisterna i Tyskland konfisgerade all deras egendom. De lyckades inte få tillbaka mycket, men en samling netsuke, små japanska miniatyrstatyer, blev räddade. Och vi får följa en resa genom historien från det att de anskaffades fram till idag. 

FullSizeRender.jpg

Radioteatern ger...

Som jag skrev om i detta inlägget så tycker jag ju om att lyssna på böcker men just nu har jag inget abonnemang utan hittade just Radioföljetongen på P1. Jag har lyssnat på: 

Lanterna Magica av Ingmar Bergmans

Lanterna Magica är Ingmar Bergmans självbiografi. Intressant att lyssna på han är en stor del av Sveriges kulturhistoria. Kommer dock mest ihåg alla hans älskarinnor och fruar och hur många barn han skaffade, utan att bry sig om dem. Rekommenderas!! 

April av Angelika Klüssendorf

Den första boken om April, Flickan, blev mycket omskriven. April är en uppföljare, och handlar just om April. Böckerna utspelar sig i forna DDR och handlar om en psykiskt trasig människa som ung vuxen. Riktigt intressant och läsvärd. Rekommenderas! 

Just nu lyssnar jag på: 

Här ligger jag och blöder av Jenny Jägerfeldt - tiilgänglig fram till 30 september. 

Detta är en ungdomsroman. Egentligen är det ingeting som jag skulle läsa men för att bredda mig lite tänkte jag att jomen visst. Jenny Jägerfeldt vann Augustipriset 2010, för just denna boken. 

"Efter att Maja råkade såga av sig tumspetsen på skulpturlektionen tror alla att hon är ute efter att skada sig själv. Men det var ju en olyckshändelse! Hon ligger där på golvet och blöder, och snart ligger hon på golvet i sin mammas hus i Norrköping och undrar vart mamma är. Hon kom inte till stationen för att möta Maja, och huset är alldeles tomt. Istället snubblar hon till Justin när han har fest, och sedan läser hon ett mejl som förändrar allting."

Och näst på tur står: 

Swede Hollow av Ola Larsmo - tillgänglig till 3 november.

Så här står det på Bonniers hemsida om boken: ”Swede Hollow” är en ravin mitt i St Paul, Minnesota. Idag är den öde. Men vid sekelskiftet 1800--1900 bodde mer än tusen svenskar i en slum som stadens myndigheter beskrevs som ett pesthål. Barnadödligheten var hög, döden i arbetsolyckor likaså. Här samlades några av den miljon svenska migranter som aldrig lyckats ta sig in i det nya samhället – illa sedda av såväl amerikaner som mer väl lottade svenska migranter. Vi känner dem till namnen, inte mer.

Låter riktigt intressant eller hur? Har inte läst något av Ola Larsmo tidigare så skall bli intressant att lyssna på. 

Så har ni blivit sugna på att läsa / lyssna på någon av ovanstående böcker? Och har ni några att rekommendera? 

Ha en bra lördag! Ciao Catharina

 

Fastnade... | Got stuck...

mabontomic.JPG

Hej, oj nu blev det ett par dagars tysnad här på bloggen. Men började läsa "In a dark dark wood" av Ruth Ware och kunde inte sluta läsa... Har inte läst böcker särskilt regelbundet detta året så kändes skönt att bara sjunka in i en bok. Och just denna är riktigt spännande, kanske inte så svårt att lista ut plotten, men just det är jag inte så bra på. 

Imorgon får ni se vad vi mer hittade på i helgen, om ni inte redan har sett det på Insta Stories. Vi ses! Kram Catharina

Hello, oh dear a couple of days without any activity on the blog. But started to read "In a dark dark wood" by Ruth Ware and couldn't stop reading... Have been reading that many books so far this year so it felt really good to just continue to read. This books a good crime novel, maybe not that difficult to find out the plot, but that is not my strength. 

Tomorrow you will see what we more did in the week-end, if you haven't already seen it on Insta Stories. See you later! Ciao Catharina

2018 års läslista. | 2018 years reading list.

mabontomic.jpg

Hej, allt väl? Idag har vi åkt skidor i snö och dimma. Ja, för det är inte alltid sol och blå himmel här, hehe. Som ni kanske vet vid det här laget så tycker jag om att läsa, och har läst massa under 2017. Kika gärna på kategori Reading. För 2018 tänkte jag gå igenom mina bokhyllor och läsa det jag har köpt på mig genom åren. Ger gärna bort mina böcker när jag läst dem, så säg till om ni vill ha någon, så kan jag skicka en eller två till dig. 

Hello, all well? Today we have been skiing in snow and fog. Well, yes it is not always sun and blue sky here, hehe And as you might know I like to read and have read a lot during 2017. Have a look at the Category Reading for some updates. For 2018 I will read what I have in my bookshelf. I will gladly give the books away when I have read them, so if you are interested, I can send one or two to you. 

mabontomic.jpg

Så här kommer listan, först de engelska och sedan de svenska, utan inbördes rangordning: | And here is the list, first out are the English books and then the Swedish, without any specific order: 

Kate Atikson - A God in Ruins

Bernhard Schling - Self's Deception, Self's Murder & Self's Punishment

Mohsin  Hamid - The Reluctant Fundamentalist

Michael Crichton - Micro

Hilary Mantel - Wolf Hall

Joan Didion - Play it as it lays. Naturligtvis har jag läst Ett år av magiskt tänkande. Och har även sett den som teater på Dramaten i Stockholm) | And of course I have read A Year of Magical Thinking. And have also seen it as a play in Stockholm. 

Jiang Rong - Wolf Totem

Krista Tippett - Becoming Wise

Paula Hawkins - Into the Water

Jonathan Franzen - Freedom

Ivo Andric - The Bridge on the Drina

Edmund de Waal - The Hare with the Amber Eyes & The White Road

Virginia Woolf - Mrs Dalloway

Bandi - The Accusation Forbidden stories from inside North Korea

Ruth Ware - In a dark dark wood

J.M. Coetzee - Diary of a Bad Year

John Grisham - The Racketeer

Agatha Christie - Passenger to Frankfurt

mabontomic.jpg

Swedish authors are marked with (Swe). 

Agneta Pleijel (Swe) - Kungens komediant. En av mina favoritförfattare. | One of my favorite authors. 

Theodor Kallifatides (Swe) - Ett enkelt brott

Johanna Ekström (Swe) - Dagbok 1996-2002

Alex Schulman (Swe) - Glöm mig

Mitch Albom - Tisdagarna med Morrie

Michael Cunningham - Timmarna

Ernst Brunner (Swe) - Fukta din Aska om C.M. Bellmans liv från början till slut

Christoffer Carlsson (Swe) - Den osynlige mannen från Salem

Jan Guillou (Swe )- Blår stjärnan. Den femte delen av berättelserna om Familjen Lauritzen. Riktigt bra!! 

Ray Celestin - Yxmannen

Stina Stoor (Swe) - bli som folk

mabontomic.jpg

Piuhhh räcker bra eller hur? Och just nu läser jag: | Ohh dear, enough right? And right now I'm readning: 

Haruki Murakami - 1Q84, tredja delen  | Third part of 1Q84,

därefter blir det | and then I will read Joan Didion - Att lära sig själv att leva

och en liten övningsbok | and a small book for practice; Wörterbuch Österreichisch - Deutch...

De två senare böckerna hänger ihop med mina nyårslöften 2018, så passar som hand i handske. Skriver lite recensioner när jag har kommit en bit på väg. Och lägger upp dem på Goodreads. Bra ställe att ha koll på böcker som jag läst när jag gillar att ge bort dem.

Något som inspirerar? Något som ni rekommenderar? Ha det ett bra läsår! Ciao Catharina 

The two latter books are connected to my New Years Resolution 2018, so suits rather good. Will write reviews during the year. And will also put them on Goodreads. Good app to keep track of what I'm reading when I give my books away, on a regular basis. 

Anything that inspires you? Anything that you recommend? Have a good reading year! Ciao Catharina

 

Helgens läsning. | This weekends reading list.

mabontomic.jpg

Godmorgon! Nu är vi i Bosnien-i-Herzegovina och hälsar på Bojans mamma. Vi tar en snabbvisit här och åker hem på söndag igen. Ja, kort utifrån att det är ca 70 mil att köra i en riktning så lite långt, men hon är ju ensam sedan Bojans pappa gick bort i våras. Här blir det mycket att Bojans och hans mamma sitter o pratar och pratar och pratar (japp, de pratar mycket), och då det bara är på Kroatiska, då hon inte kan något annat språk, så sitter jag med och läser lite böcker. Närvarande, men ändå inte långtråkigt, då jag ändå följer med vad de pratar om, men samtidigt har jag något att göra. 

Köpte två böcker på flygplatsen i Kapstaden; Jassy Mackenzie - Bad Seeds; en deckare som utspelar sig i Johannesburg och Mohamed El Bachiri -  A Jihad for Love; muslim som förlorade sin fru i terrordådet i Bryssels tunnelbana. 

I oktober återkommer jag med recensioner på dessa samt även I Love Dick av Chris Kraus och Kaninjägaren av Lars Kepler som jag läste ut i somras. Vi hörs! Catharina

Good Morning! We are now in Bosnia-i-Herlzegovia visiting Bojan's mother. We are here for a long weekend and since she is alone since his father died earlier this year, we wanted to see her. And they talk a lot, only i Croatian since she can't talk any other language. And I want to be present, but to just sit by hour after hour after hour (yes, they talk a lot), so I sit with them and read my books. Perfect combination! 

I bought two books at the airport in Cape Town; Jassy Mackenzie - Bad Seeds;  a crime novel taken place in Johannesburg and Mohamed El Bachiri - A Jihad for Love;  a muslim who's wife died in the terror attack in Brussels underground. 

In October I will make a review of these two books as well as I Love Dick av Chris Kraus and the latest crime novel by Lars Kepler that I read in the summer. Stay tuned! See you later! Ciao Catharina

Mina sommarböcker. | My summer reading list.

mabontomic.jpg

Hej, sitter i sängen och myser. Ute regnar det ett stilla sommarregn och maken "spelar" tennis. Precis när hans tennis skulle börja så började det regna så de dricker lite öl istället. Han spelar tennis varje tisdagkväll och då passar jag på att mysa. Pratade med Gaby, skulle gjort en walk-and-talk (vilket Gaby gjorde på vackra Djurgården) men jag satt i soffan och pratade istället. 

Hello, sitting in bed relaxing. Outside it is raining, a soft summer rain and my husband is "playing" tennis, i.e. drinking beer (since it started to rain just when they were going to start to play). He is playing every Tuesday evening with his friends and I'm having an evening of my own, nice!! Talked to Gaby, was planning a walk-and-talk but the rain changed it to a sit-and-talk in the sofa instead. Gaby, however, took a walk in at beautiful Djurgården. 

mabontomic.jpg

Här ser ni sommaren läslista: | Here is my summer reading list: 

  • Lars Kepler - Kaninjägaren
  • Alex Schulman - Glöm mig
  • Chris Kraus - I Love Dick
  • Edward de Waal - The Hare with the Amber Eyes
  • Edward de Waal - The White Road
  • Paula Hawkings - Into the Water
mabontomic.jpg

Har läst ut Kaninjägaren (en svag 3:a av 5 i betyg) och har precis börjat läsa I Love Dick. En fin recension kan ni läsa på Alexandras blogg (aka Mimmi). Vad läsr ni i sommar? Några tips? 

Och just ja, förra året då? Jo, då lyxade vi till det och stannade en vecka till i "vårt" hus i Kroatien, bara jag och maken,  och bara myste i solen. Vi ses igen! Catharina

Have just finished Kaninjägaren (The Rabbit Hunter) and it got a weak 3 out of 5 in rating from me, and have started to read I Love Dick. You can read a really nice review at Alexandras blog (aka Mimmi). What are you reading this summer? Any tips? 

And last year? Then we stayed another week in "our" house in Croatia and just relaxed, me & my husband, and enjoyed the warm and sunny weather. See you tomorrow! Ciao Catharina