Godine

View Original

Boktips april | Book Reviews April.

Hej, ännu en dag med lite sol, dock fortfarande kallt och blåsigt. En helg som hade lite planer men då jag känt mig lite krasslig ställde jag in allt. Håller tummarna för att det bara är något skräp. Vilar och dricker te och c-vitamin.

Detta boktips blir på böcker som jag har lyssnat på. Det passar mig jättebra nu när jag är ute och går mycket själv och fyller då tiden med att lyssna. Just när jag är ute och går kommer jag ännu närmare böckerna. Det har något med att syn- och luktsinnet får fin natur runt om i Stockholm och som kombineras ihop till ännu mer njutbart med fina böcker att lyssna till. Har också ljudböckerna som sällskap här hemma nu när jag ensam mest hela tiden, och känner mig mindre ensam. Fint sällskap, även fast det är deckare. Det är annorlunda att lyssna på böcker än att läsa. Ett annat sätt att ta in en bok. Man behöver koncentrera sig på ett annat sätt för att inte missa passager och nyanser. Gör man det så är det lite poänglöst. Men då är det bara att spola tillbaka och lyssna igen. En normal bok ligger någonstans på 10-12 timmar men ibland är de upp till 18-20 timmar. Så en följeslagare på vägen.

Hello, a long time ago for a book review but I now I have planned one each following month. I do read a lot as well as listen to audio books. However, this time it’s only Swedish books, sorry! So just a short hello from me today. Catharina

Se på oss nu - Geir Gulliksen +++++

Geir Gulliksen är mest känd för sin roman Berättelser ur ett äktenskap. Se på oss nu är en av hans senaste romaner och handlar också om ett uppbrott men nu är det mannen som lämnar äktenskapet, inte kvinnan. Berättelsen handlar om den 50-åriga Hans, lyckligt gift med Ingunn. Han har inga planer på att söka sig en annan tillvaro. Så drabbas han ofrivilligt av förälskelsen i den mycket yngre Harriet, mamma till en tvåmånaders bebis. Driften tar över. Livet faller sönder.

På ytan är det ingen originell historia – en äldre man, en yngre kvinna, lögner och otrohet, passion och misär, allt enligt ett välkänt och banalt mönster. Men på något märkligt sätt berörde den mig, på djupet. Jag har svårt att förklara varför.

Geir är dessutom ytterligare en av de nordiska författare, i min generation, som jag har börjat att läsa mer av på senare tid. Malin Lindroth, en annan, se nedan. Intressant och tankeväckande att läsa författare som är i sin egen ålder. Inga debutanter, utan med erfarenhet. Mindre nervöst men kanske mer krasst och ibland ledsamt. Att vara i och läsa om medelåldern, ibland skrämmande igenkännande, ibland inte. Men det handlar inte bara om medelåldern, det hade ju varit tråkigt.

Klubben - Matilda Gustavsson +++++

En vecka efter att den amerikanske filmproducenten Harvey Weinsteins övergrepp på en rad Hollywoodstjärnor avslöjades skrev reportern Matilda Gustavsson i sin mobil: ”Jean-Claude”. Kulturvärlden hade viskat om kulturprofilen i decennier. När hon inledde sin undersökning fick hon så småningom kontakt med flera kvinnor som sade sig ha varit utsatta för sexuella övergrepp och till och med våldtäkter. Det blev en artikel i en av Sveriges största dagstidningar som ledde till åtal mot den så kallade kulturprofilen och fick Svenska Akademien att imploderade.

Hela Sverige, och jag, såg på skådespelet om Svenska Akademien i totalt fall. Förundrades av vad som egentligen hände. Så småningom börjar allt rullas upp. Skrämmande och intressant hur allt spelades upp för oss och världen. Och hur vissa ledamöter var modiga och sa stopp och vissa undrade man vilket århundrade de kom ifrån. Hur de försvarade allt som hänt under årtionden. Och i efterhand även raljerade över händelserna. Och detta av Sveriges kulturelit.

Det var därför riktigt intressant att läsa denna boken. Vad hände? Hur länge kunde det pågå? Det är en skrämmande redogörelse om hur makt och övergrepp har gått hand i hand. Och att det har fått fortgå utan att någon har reagerat / agerat, under så många år.

Samtidigt som jag läste boken såg jag dokumentären om Harvey Weinstein och det är skrämmande lika hur många kvinnor har blivit utnyttjade, skrämda och tystade. Ett stort maskineri bakom dessa män jobbade hårt med detta.

De polygotta älskarna - Lina Wolff +++++

Ännu en Augustvinnare, denna gången i Skönlitteraturklassen 2016. De polyglotta älskarna är en tredelad roman och börjar hos Ellinor. Hennes första pojkvän Johnny, som lär henne slåss, till alkoholiserade Klaus, som lovar henne ett tryggt liv med en årslön på banken, vidare ut i dejtingsajternas marknadsmässiga jaktmarker. Hon hamnar hemma hos en lynnig och våldsbenägen litteraturkritiker. I hans ägo finns ett manuskript av en författare han dyrkar, och detta manus, denna bok i boken, ska binder samman Ellinor med romanens nästkommande berättare: Max Lamas som söker, och får en skymt av, den perfekta kvinnan. Och slutligen Lucrezia, dotterdottern till en italiensk markisinna.

Boken har ett tempo, en takt som drar läsaren med sig. Träffsäkert och med en svärta. Ett rappt språk som drar läsaren in i romanen och man kan inte sluta läsa. En samtida roman, vilket är lite av min nya passion.

Ålevangeliet - Patrik Svensson ++++

Ålevangeliet har varit en riktig snackis. Boken vann Augustpriset 2019 i kategorin Facklitterära klassen.

Ålevangeliet handlar om ålens liv men blir också ett sätt att prata om döden. 56 år gammal drabbas hans ålälskande far av en aggressiv cancer och fyra år sedan dör han.

Med sin gåtfulla livscykel och könstillhörighet utgjorde ålen ett mysterium under tusentals år. Aristoteles trodde att den föddes ur lera, ur intet, som en bild av universums födelse. En ung Sigmund Freud dissekerade hundratals ålar i Trieste på jakt efter dess testiklar, ett scenario som nästan liknar en parodi på freudiansk drömtydning. Han fann aldrig vad han sökte.

Boken är mycket välskriven och det är fascinerande hur intressant det är att läsa om ålen och dess mystiska gestalt. Boken tar oss också med på intressanta forskningsexpeditioner och djupdykeri litteratur om ålen. Fascinerat trollbindande. Och ytterst läsvärd.

Nuckan - Malin Lindroth ++++

Nuckan, finns hon? Ja, hon fanns när jag växte upp. Minns dem som den medelålderskvinnan som var ogift och barnlös. Gammalmodig i sättet, inte alltid bitter, men sträng. Lite udda och formlös i konturerna. Men finns hon idag?

Nuckan handlar om och är skriven av Malin Lindroth. Hon är 52 år, barnlös och har levt ensam i nästan trettio år. När hon presenterar sig som ofrivilligt ensam blir reaktionerna starka och hon frågar sig vilka historier om livet utanför tvåsamhetsnormen som är möjliga att berätta. Därför bestämde hon sig för att skriva om en livserfarenhet som efterfrågas lika lite idag som i det förflutna.

Författaren vill väcka liv i ordet nucka igen och ta tillbaka det fula namnet. Ifrågasätta normer om ensamhet och kärlek. Att bli bortvald, att välja bort men ändå sakna kärlek, barn och den vardagliga otvungna gemenskapen när man kommer hem från jobbet och någon är där hemma eller snart kommer hem. Man lagar middag, pratar om hur dagen har varit eller kanske planerar något kul. Eller till och med grälar, tillsammans med någon.

Författaren skriver om smärtan att bli bortval men också smärtan av att välja bort, när det skaver, trots att det innebär ensamhet. Men längtan finns där hela tiden. Och smärtan. Och osäker på om just ordet nucka är ett ord att väcka till liv.

Så hoppas att dessa böckerna kan inspirera dig till att läsa! Jag har som du ser givit dem höga betyg, 5 respektive 4 stjärnor. Jag fortsätter att läsa och har nu planerat att ni får en gång med bokförslag varje månad, med massa massa böcker. Har ni några förslag så är det bara att hojta till! Här ligger några av kommande böcker.

Har också börjat att se på tv-programmet Babel i SVT2. Fina författarsamtal med Jessica Gedin om både nya och gamla böcker. Rekommenderar varmt! Vi hörs av! Ciao Catharina