Granola aka Müsli.

Godmorgon, sitter här och känner mig stolt då jag mumsar i mig hemmagjord granola tillsammans med min hemmagjorda kefir till frukost. Känns nyttigt OCH gott!! Skall strax hoppa i pjäxorna och åka skidor tillsammans med en av våra vänner; Herbert. Strålande sol och närmare 20 grader så måste passa på att åka så länge snön håller. Blir nog ett par timmar varje morgon hela nästa vecka också då det ser ut att bli helt fantastiskt väder. Dock lite för varmt för säsongen, har ni hört, jag klagar över värmen?!!?

Good Morning, sitting here enjoying my breakfast. Proud since it is homemade granola AND kefir. Both healthy and tasty! Soon ready to jump into my ski boots, will go skiing with our friend Herbert. Sunny and it will be almost 20 degrees today so need to ski before it melts away. Will probably go skiing most of the days next week since the weather looks faboulus! But it is too warm for the season, and yes, you hear me correctly, I'm compaining about the warm weather!??!

mabontomic.jpg

Började följa bloggen Food Pharmacy för ett tag sedan. Kommer inte ihåg hur jag fick in dem i mitt flöde, men en helt underbar blogg. Skriver om viktiga saker som tarmflora och hur vi skall äta för att må bra. Jag läser och inspireras. Har tx börjat med kanel från Ceylon baserat på deras rekommendation. Har sällan läst en blogg där man skriver med glimten i ögat, smilbanden åker upp på vart och vartannat inlägg, trots att de skriver om seriösa saker. 

Och gjorde igår granolan från ett av deras recept, eller som man sa när jag var ung, müslin, hehe

Started to follow the blog Food Pharmacy a while ago. Don't remember where they caought my eye, but you have to read it. They are writing about the intestinal floras and how important it is to eat right in order to feel good. I'm reading and getting inspired. Have fx started to eat cinnamon from Ceylon based on their recommendation. And they are writing each posting with a twist, and it gives a warm feeling to read it. 

And yesterday I decided to make one of their recepie, the granola, or as we called it when I was young müslin, hehe

mabontomic.jpg

Trodde inte att jag skulle hitta alla ingrediserna här nere i Flachau och behövde använda google translate för bovete bl.a. men de hade allt, tjohoo. 

Hoppade dock över alla nötter då jag har en björkpollenallergi som spökar och som har givit mig en korsallergi på kärnfrukter, mao alla frukter som man vill äta: äpplen, päron, plommon, körsbär, nektariner och på senare tid också jordgubbar, kiwi, fikon bl.a. och naturligtivs också nötter av alla de slag. Men hällde i lite kokosflingor som blev knaprigt goda. Nu redo för pisterna! Ha en bra lördag så hörs vi igen i morgon! Catharina

Wasn't sure I would find all the ingredients down here in Flachau, and needed to translate some of the stuff in google translate. But I found everything, tjohooo.

Did skip the nuts since I have Birch Pollen Allergy and it gives me a cross allergy to stone fruits, i.e. all fruits that you want to eat such as apples, pears, cherries, peaches and lately to strawberries, kiwi and figs and of course also nuts. But did put in some coconut flakes and got it nice and crispy. Now ready for the slopes! Have a nice Saturday and see you tomorrow again!! Ciao Catharina

mabontomic.jpg

Granola - Food Pharmacy (for the English translation I will not change the measures to cups, I will stay with deciliter.) 

2 dl bovete (blötläggs i ca 30 min) | 2 dl buckwheat (to be soaked approx 30 min)

1 dl pumpakärnor | 1 dl pumpkin seeds

1/2 dl krossade linfrön | 1/2 dl crushed linseed

1/2 dl sesamfrön | 1/2 dl sesame seeds

1/2 dl riven kokos | 1/2 dl grated coconuts

2 tsk kardemumma | 2 tsp grinded cardamom

2 msk honung (kan uteslutas) | 2 tbs honey (can be exluded)

ett par matskedar kokosolj | a couple of tbs coconut oil

Allt blandas ihop i en skön gägga, trycks ut i långform och sätts in i ugnen på 100 grader och efter ca 2 timmar är det färdigt. | Mix everyhing together, it should be a bit gooey, spread out in a baking tray and put in the oven on 100 degrees Celsius for about 2 hours.