RIP Oliver Dragojevic

I söndags dog Oliver Dragojevic, 71 år gammal av lungcancer. Oliver var en av Kroatiens största artister. Han är född i Vela Luka, Korcula (det står Split på wikipedia) och dog i Split. Sedan jag träffade maken har vi lyssnat på hans musik mycket och jag verkligen älskar hans sånger.

Dessutom spelade maken låten Cesarica till mig på vårt bröllop. Se texten här, lite så jag blir rörd till tårar, igen. 

On Sunday Oliver Dragojevic died, 71 years old. He had lung cancer. Oliver was one of the biggest artists in Croatia. He was born in Vela Luka, Korcula (wikipedia stated Split) and died in Split. After meeting my husband we have over the years been listening to his music and I really love his songs.

And on our wedding by husband played Cesarica to me. See the lyrics here, and it is so beautiful. 

mabontomic.jpg

Olivers musik fångar Dalmatien (södra Kroatien) med både musiken och sina texter. Och när jag och maken var just i Vela Luka för några veckor sedan så spelade vi just hans album när vi satt på vår balkong med denna vackra utsikt. 

His music was very much Dalmatia (south Croatia) both regards to the music itself and his beautiful lyrics. And when we were in Vela Luka a couple of weeks ago we played his music the whole time, sitting by ourselfs on the balcony with this view... 

mabontomic.jpg

Vår kompis Sandi, som vi just hälsade på i Vela Luka, var brorsbarn till Oliver. Och han vill så gärna att vi skulle fått träffa honom. Oliver brukade komma hem till Vela Luka på somrarna för att vila ut, vara med familj och åka ut och fiska. Här i Vela Luka lämnades han ifred och kunde verkligen koppla av. 

Our friend Sandi, that we visited in Vela Luka, was related to Oliver. And really wanted us to meet him. Oliver used to come to Vela Luka every summer to rest, to be with family and to go fishing. Here he was very much left alone, which in a way was unique. 

Hans kropp fördes i en stor procession i Split igår och sedan tog en katamaran honom och hans nära och kära till Vela Luka där begraves han idag. 

Ta gärna några minuter och lyssna. Eller snarare, ni måste lyssna... Det är så vacker musik. / Catharina

His body was taken from Split yesterday with a catamaran to Vela Luka, where he was buried today. And all the people that showed up, amazing. 

Take a couple of minutes and listen. Or rather, you must take a couple of minutes to listen... It is so beautiful music. / Catharina