In the making.

Godkväll, här kommer nu mitt utlovade inlägg angående min keramikkurs som jag var på igår. Sitter och myser med lite glögg och har på Så mycket bättre i bakgrunden. 

Jag har gått på Kisel Keramik i över sju år, och har en underbar lärare Helena! Hon har en förmåga att skapa sammanhållning, har världens tålamod, är en oerhört duktig keramiker och är så inspirerande! 

Jag har genom åren gjort brukskonst, mao föremål som jag använder till vardags; tallrikar, muggar, skålar stora och små, krukor mm Jag använder allt dagligdags, vilket känns kul! 

Good evening, here are now my posting from my pottering class yesterday. Sitting here with all the snow outside, warm glögg (mulled wine) and a Swedish tv-program in the background. 

I have doing pottery classes for over seven years at Kisel Keramik, and I do have a wonderful teacher; Helena! She is amazing! All her classes are filled with atmosphere, she has such a patience, she is a really really good potter (is that the correct word?), and so inspiring!

I have through the years made things that I can use in my day-to-day life such as plates, serving bowls, cups, flower pott etc etc. I use them the whole time!

sdfdf

Vi använder olika tekniker som att ringla eller att använda former för att skapa föremålen. Jag har drejat en gång men har inte prioriterat just den tekniken (komplicerat). 

På översta bilden ser ni när jag har leran som man kavlar (som pepparkaksdeg), lägger den på en form (som alltid måste ha en strumpbyxa för att inte leran skall fastna), som man fixar och trixar med. Sedan skröjbränner man. 

We are using different techniques but so far not used the wheel more then once. On the first pic above you see all the props that you normally use. When everything is polished it is time for the first burn. 

dsfsdf

Sedan är det daxs mer putsning och sedan glasering. På bilderna ser ni vad jag har tillverkat denna terminen (hade bara tid en gång) och jag har valt julfärgerna rött och grönt. Mycket ovanligt för mig då jag nästan alltid har vitt, grått eller svart på de flesta av mina saker. 

And then some more polish and that it is time to do the glace. This time I have chosen the Christmas colours deep red and dark green. Really unusual for me since I normally go for white, grey and black. 

sldfjljdf

Just denna gången gjorde jag något nytt och målade utsidan av serveringsfatet med järnoxid, innsidan är röd. Tror det blir jättefint. Just denna röda glasyr skall vara lite svår och kan rinna, vilket kan göra glasyren ojämn, men det kan jag tycka är snyggt. Hoppas i alla fall!

This time I also did something new and had the red glace inside the big serving bowl and then I painted with iron oxide on the outside. The dark red glace is a bit runny so the result can be uneven. Think it will look really nice, I hope anyway. 

ddff

Den gröna glasyren; pinje. Man använder också olika leror; vit, röd, svart samt porslinslera. Glasyren blir naturligtvis olika beroende på de olika lerorna. Mina saker ovan kommer att vara färdigbrända på söndag så i nästa inlägg tänkte jag visa hur de blev, samt visa lite olika saker som jag gjort genom åren. Spännande eller hur? 

Det är sådan lycka att få tillbringa tid på keramiken! Vi är en helmysig grupp som följs åt år efter år och alla är så duktiga och så vackra saker. Vissa terminer har jag ibland bara kommit dit, suttit och insupit atmosfären (då jag har varit helt slut) och vissa terminer har jag producerat  massor. 

Ha en fortsatt trevlig kväll & helg! På återhörande! Catharina

The dark green glace is called Pine. We are using different kind of clay; white, red, black and china clay. And the glace turns out different depending on which clay you use. My things will be ready for pick-up on Sunday and then I will show you have the above things turned out and a couple of things that I have done over the years. Getting excited? 

It is such a pleasure to go to the pottery classes!! We are such a fantastic group that have been together for years now and everyone as really talented and inspiring! Some terms I have just gone there, sitting doing nothing, just getting the energy from the group (beacuse I have been really tired) and some terms I have been producing a lot. 

Have a really nice evening and week-end! See you soon! Ciao! Catharina

PS Hörde i morse att Leonard Cohen har gått bort. Hans musik har följt mig genom åren och helt fantastiskt att han som 80+ fortfarande skapade fantastisk musik. Hans musik passar mitt humör, när jag inte har happy-dagar...

NB RIP Leonard Cohen! His music suits my mood sometimes! Very much for an un-happy day!