Pepparkakor. | Gingerbread Cookies.

mabontomic.jpg

Hej, bakade pepparkakor härom kvällen. Det har alltid varit en tradition hemma hos oss att baka pepparkakor. Råkade visst publisera mitt inlägg om pepparkakor utan innehåll i förrgår, men här är det nu! 

Hello, made some gingerbread cookies the other evening. It has always been a tradition in our home to make gingerbread cookies. I saw that I, by mistake, published an empty posing of this the other day, well here it is now... 

mabontomic.jpg

Har bakat pepparkakor i många år, men de senaste åren har det inte blivit prioriterat pga för mycket jobb, stress mm. Ett år kom jag så långt att jag gjorde pepparkaksdegen... 

Have made our own gingerbread cookies for many many years, but the last three or fours years I have taken a break. Too much work and too stressed. One year I just made the dough... 

mabontomic.jpg

Har alltid använt mig av min mammas gamla recept; Tant Harriets pepparkakor. Vet ej vem Tant Harriet var men de blev alltid jättebra. I år hade jag inte med mig receptet utan det råkade bli kvar i Stockholm så valde att göra degen från Rosendals Trädgårdscafe Kokbok. Har använt massa recept därifrån i flera år, alltid helnöjd. 

Have always used the same recipe; Aunt Harriets Gingerbread Cookies, that I got from my mum. No idea who Aunt Harriets was but this is a really good recipe. However, I forgot it in Stockholm so decided to make the dough from Rosendals Trädgårdscafe Cook book.

mabontomic.jpg

 Men denna degen förstod jag mig inte på. För mycket smör gjorde att den blev svettig när den var framme och helt omöjlig att arbeta med när den var lite kall. Fick använda mig av all teknik som jag skaffat genom åren när jag kavlar lera för min keramik (se här & här). 

However, was not really happy with the dough. All butter made it either sweat (in room temperature) or crack (when a bit cold). And had to use all my rolling skills I learned rolling clay in my pottery classes (see here & here). 

mabontomic.jpg

Har använt dessa formar de senaste gångerna jag bakat, men i år bestämde jag mig för min mammas klassiska formar. 

Have used these molds the last 10 years but this year I decided to use my mothers old, classic molds. 

mabontomic.jpg

Slutresultatet blev helt ok,lite ojämt gräddade men de smakar gott i alla fall! Ikväll tänkte jag att Gaby och jag skulle göra lite kristyr och dekorera några av större hjärtarna som jag gjort och ha dem som dekoration vid dukningen på julaftonens morgon. Visar några bilder senare. Vi hörs väl av snart igen? Catharina

The end result was ok, a bit uneven baked but they taste really nice! Tonight me and Gaby will decorate the larger heart shaped cookies. Will use them as decoration for Christmas Eve's mornings breakfast table. I will show some photos later how they turned out. See you later? Ciao, Catharina