Livet i alperna. | Life in the Alps.

mabontomic.jpg

Hej igen, tycker denna är såå bra! Och då min man Bojan är skidlärare, kan jag ju inte annat säga än att den stämmer!!  Hur vi träffades berättar jag i ett annat inlägg, men ni kanske kan gissa??? Den "perfekta mannen" är också nu på väg att bli frisk, en skadad nerv i en av skuldrorna har gjort att han har varit helt utslagen i snart två veckor. Men idag blir det skidåkning på fm några timmar och sedan fix hemma. På eftermiddagen hämtar vi upp yngsta dottern; Gabriella (eller Gaby som vi mest säger) på Salzburgs flygplats. Mysigt! 

Hello again, I really think this picture is funny! And yes, I'm married to a ski teacher!! More about how we met in another posting, but I think you can guess!! And the "perfect man" is slowly getting better, a damaged nerve in one of the shoulders, have really knocked him out for nearly two weeks. But today we will go skiing for a couple of hours in the morning. Then fix things at home and the off to Salzburg airport to pick up my youngest daughter, Gabriella (or Gaby as we call her). Nice!!! 

My husband Bojan, Flachau Ski Area 2015

My husband Bojan, Flachau Ski Area 2015

Tänkte berätta lite mer om Flachau i senare inlägg men tänkte idag ge 7 snabba fakta om livet i en alpby: 

1. Servus - det är förvirrande med alla olika hälsningsfraser. Servus, Tschüs & Grüß Gott är bara några av alla hälsningsfraser man använder, dock är dessa de vanligaste här i Österrike. 

2. Alla hälsar överallt - alla säger hej OCH hejdå överallt så man lär sig ganska snabbt de olika fraserna. Detta gäller allt från väntrummet hos läkaren, träningsstudion, i mataffären till alla som jobbar där typ, i liftkön, när man är ute och promenerar eller till och med cyklar. Och som svensk (eller kanske snarare Stockholmare) har inte riktigt vant mig än så de kanske upplever mig som lite snobbig.. men jag jobbar på det.. (inte att vara snobbig alltså).

3. Lunchstängt - i mer eller mindre alla serviceinrättningar och affärer, förutom mataffärerna. Klockan 12 stänger man och sedan lite olika när man öppnar, 1 eller 1 1/2 timma senare. Varför? Jo, man åker hem och äter lunch. 

4. Morgonpigga - affärer och banker öppnar vid 08.00 och man hörs gärna av vid sju halv åtta på helgerna för att planera dagens aktivitet.

5. Man är aktiv - ung som gammal är aktiva med promenader, skidåkning, cykling mm. Gärna hela familjen tillsammans. 

6. Man ringer till varandra - när man vill något och man skickar sällan sms / Whats up meddelanden.

7. "Cash is King" - här är det kontanter som gäller. Kreditkort accepteras men inte överallt, så bäst att ha kontanter. 

Me and our friend Keith, Flachau Ski Area 2016

Me and our friend Keith, Flachau Ski Area 2016

Here are 7 short facts about living in a small village in the Alps: 

1. Servus - they have a number of different ways to say Hello and Good Bye. Servus, Tschüs & Grüß Gott are the most used here in Austria.

2. Everyone says hello every where - so you learn the different phrases rather fast. You say Hello AND Good Bye at the waiting room at the doctor, in the fitness studio, in the lift, in the food market, when you are out walking or even bicycling. Me as a Swede are NOT use to this so I forget it and they might think I'm snobbish...

3. Closed at lunch time - basically everything close at 12.00 and then they open again 1 to 1 1/2 hour later. Why? They are going home to have lunch.  

4. Early Birds - they are really waking up early here. Shops and banks open at 08.00 and if you plan to do something in the week-end then you call each other at 7-ish. 

5. Active people - they are really active here, all generations. And as often as possible together with the whole family; children, parents and grand parents. 

6. You call - when you want something. You don't text. 

7. "Cash is King" - credit cards are slowly coming here but cash is till king here. 

Flachau Ski Area, 2016

Flachau Ski Area, 2016

Nu kommer Bojan tillbaka från dagens läkarbesök så nu ger vi oss av ut i backen. Vi bor ju ski-in&ski-out och det är hellyxigt att bo precis vid backen. Visar bilder i ett annat inlägg. Ha en bra onsdag!! Catharina

Now Bojan is back from the daily visit from the doctor so we will now go skiing for a couple of hours. We are living right beside the ski slope, a real ski-in&ski-out location. Really really nice! Will show you some photos later on. Have a really nice Wednesday. Ciao, Catharina