Kefir.

My blueberry & raspberry kefir is ready!

My blueberry & raspberry kefir is ready!

Hej, vill ni vet hur glad jag är att jag äntligen har fått mina små kefirsvampar att börja trivas? JÄTTEJÄTTEGLAD!!! Fick en omgång av svampar när vi var och hälsade på våra vänner Samir & Sanela i London i november. Men fick inte till det med omgång som jag fick. Så när de kom hit för att åka skidor i jul så tog Sanela med sig en ny omgång och nu så....

Hello, do you want to know how happy I'm to finally have succeeded with my kefir mushrooms? VERY VERY HAPPY!!! Got my first batch when visiting our friends Samir & Sanela in London back in November. But didn't get it right. So when they came here for their skiing holiday at Christmas Sanela was kind enough to bring another batch to me so now...

Fermenting in process...

Fermenting in process...

Kefiren verkar ha gått och blivit lite av en kändis! Vilket jag inte hade en aning om innan jag började kolla på nätet. Behövde ju uppenbarligen vet lite mer om hur jag skulle ta hand om de små liven. Jag har alltid tyckt om att dricka kefir men den finns inte överallt att köpa. Så när jag nu fick kefirsvampar så blev jag så glad! Nu när jag bor på ett och samma ställe kan man ju hålla de små rackarna vid liv...

It seems that kefir is THE thing at the moment! Wasn't aware about it until I started to search the internet. Obviously needed to know a bit more on how to keep the mushrooms alive. Anyway, I have always liked kefir and I remember my mother bought it back in end of 70'. Now when I live in one place I can now keep the small rascals alive...

Kefir mushrooms

Kefir mushrooms

Att äta fermenterad mat är både nyttigt och gott och det är inte alltid de två går ihop. Tänkte skriva mer om det nyttiga i att äta olika typer av fermenterad mat i ett senare inlägg. 

To eat fermented food is really healthy and really good as well, not always these two things goes together. I will write more about the health aspects it in a later posting. 

Close up on the kefir mushrooms

Close up on the kefir mushrooms

Det är lätt, på ett sätt, att göra sin egen kefir (även fast jag misslyckades första gången haha) men det är ändå lite saker man måste tänka på. Jag har fått mer råd och inspiration via två bloggar; Saras Eviga & Morotsliv

It is easy to make your own kefir (even though I failed the first time haha) but there are a couple of things that you need to know. I have got inspiration and knowledge from these two blogs; Saras Eviga & Morotsliv (both in Swedish). 

Starting a second fermentation with blueberries and respberries

Starting a second fermentation with blueberries and respberries

Att göra sin egen kefir är både nyttigare och billigare än att köpa. Man kan göra kefiren på alla sorters mjölk, till och med kokosmjölk. Och då laktosen i mjöken bryts ner i själva fermenteringen har färdig kefir låg laktoshalt. 

To make your own kefir is both healthier and cheaper than buying. You can make kefir on all sorts of milk, including coconut milk. The lactose is broken down during the fermenting process so kefir is low on lactose. 

Waiting for the milk to get at room temperature

Waiting for the milk to get at room temperature

Ger er i nästa vecka en liten guide till hur ni gör er egen kefir hemma! 

Will give you a small guide on how to make your own kefir next week! 

Another batch is fermenting and two kefir are ready! 

Another batch is fermenting and two kefir are ready! 

Vi har lite mer fermenterad mat att vänta framöver. Maken har gjort surkål som står till sig i vårt garage men tyvärr har kylan ställt till det så det tar längre tid än vi hade räknat med men nästa år sätter vi tunnan i tvättstugan. Japp, en hel tunna full med surkål. Och tänkte beställa kombuchasvamp när jag är i Stockholm, i mitten av februari, så i mars kommer vi även kombuchate hemma.

Tror våra magar kommer att bli så glada över min nya hobby!! Och det är ju som ha små vänner att sköta om! Vi hörs! Catharina

We have some more fermented food in the making. My husband made sauerkraut this autumn but since we put the barrel in our garage, and it has been really cold lately, it will take longer than expected. And yes, a whole barrel. Next year we will put it in our warm washing room instead. And I will also try to make my own kombucha tea. I will order the kombucha mushroom when I'm in Stockholm the next time. 

I think our stomachs will like my new hobby! And it is like having small friends to take care of at home. See you later! Ciao Catharina