Bästa tiden att åka på skidsemester. | Best time to go for a ski holiday.

Hej, ni som åker skidor har väl redan bokat årets skidsemestern? Sportloven är ju i gång, eller har precis varit, vilket ju gäller hela Europa. När det gäller skidsemester, som all annan semester, är vissa tider bättre och sämre än andra samt beroende på vad man har för möjligheter att ta semester. Har man barn i skolåldern är det svårt att komma iväg på andra tider än just loven, men då får man göra det bästa av situationen. Men här följer en liten miniguide om hur det ser ut över vintersäsongen. 

Hello, the ones of you that goes on skiholiday, have either been on it this season or have something nice too look forward too. And of course it always differs which time you go in price, weather and type of skiiing. I have here put together a miniguide.  

Flachau 2017

De absolut populäraste veckorna!

Nyår! Den absolut populäraste veckan på hela året. Mao fullbokat ett år i förväg, fullt i backar och på restuaruanger samt köer överallt. Vädret kan växla med allt från kallt och snö till mildare temperaturer och soligt. 

Februari = sportlov! Alla länder i Europa har sportlov från vecka 5 till vecka 9. Dessa veckor är alltid populära och det är fullt upp i backarna med bl.a. skidskolor med alla barn. Vädret växlar även dessa veckor så svårt att ge några guidelines.

Fasching = party! I Europa firar man Fasching, mao festival. Den mest berömda är väl festivalen i Venedig. Vi i Sverige firar Fettisdagen på just Faschingtisdagen. Denna veckan flyttar sig efter påsken och i år är den vecka 9.

Och åker man dessa veckor så rekommenderar jag att ni kollar in mina tips som jag skrev om här, för att få ut det mesta av skidsemestern. Och dessutom att ta lunch tidigt, så kan ni få riktigt bra åk när alla skidskolor tar lunch mellan typ kvart i tolv till ett, då det oftast då blir lite tommare i backen. 

The most popular weeks!

New Years week! The biggest holiday in the Alps and bookings a year before. This also means that it is expensive and crowded, everywhere! The weather could be everything from snow and cold to mild and rainy or sunny. 

February = Winter holiday! All over Europe most countries have school holiday during The whole of February. So these weeks are popular and crowded, a bit less expensive than New Years week. The weather is normally a bit warmer, but it can also be snow and cold. 

Fasching! This week moves in accordance with Easter, and is also very popular. 

And if you are going on these popular weeks then I suggest that you read my tips here. And another one is to take early lunch! Then you bet the crowd in the restaurants as well have at least an hour with less people in the slopes!  

upload.jpg

De perfekta veckorna för skidälskaren!

Januari = efter trettonhelgen och före sportlov!  Dessa tre veckorna är den absolut bästa tiden för den som älskar att åka skidor. Det snöar oftast rikligt men likväl kan det vara strålande sol och klarblå himmel. Tomt i backarna, perfekt off-pist och inga köer någonstans. Och boende mm är betydligt billigare än veckorna ovan. Tidigare kallades denna veckan för "hålet" av de som lever på turistnärning, då det oftast var helt tomt på gäster just dessa veckor, men man börjar upptäcka dem och alla dess fördelar. 

The perfect weeks for ski lovers!  

January! The three weeks after all the holidays are the absolutly most perfect weeks for skiing. A lot of nes snow, sun and basically no people in the slopes. Good prices as well since this is between the New Year and Winter holiday, also called the 'hole', i.e. no turists. However, this period is becoming more popular, due to the perfect conditions.  

upload.jpg

De perfekta veckorna för skid- & solälskaren!

Mars! Bästa månaden för bra skidåkning och sitta och hänga i en solstol. Det kan snöa, oftast kommer en hel del snö i slutet på mars. Men oftast är det strålande sol och blå himmel. Färre i backen, speciellt under veckodagarna. Under helgerna kommer många som bor i områdena i närheten för att åka skidor så då fylls backarna och restaurangerna på. Priserna är ungefär som i januari men med lite mer folk i backen. 

The perfect weeks for the ski- & sunlovers !

March! Best month for both good skiing and sunbathing. Snow can still come, normally we get a lot end o f March every year, but also a lot of sun and blue skies. Less people in the slopes, especially during the weekdays, it will fill up during the weekend with all the locals as well as people from nearby villages, and more so if the weather is good. Good prices, similar as in January, but with a bit more people in the slopes. 

mabontomic.jpg

De perfekta veckorna för solälskaren!

Påsk! Ligger påsken sent så kan det vara en risk att man egentligen bara kan åka riktigt bra fram tills lunch, sedan blir det för varmt så snön blir slask. Men som jag skrev ovan, kommer det nästan utan undantag, alltid mer snö i slutet på mars så det brukar inte vara några problem med snötillgång. Men då temperaturen uppe i backarna kan bli upp till +15 grader så är det bättre att sitta och sola på i solstol. Priserna går ner ytterligare och oftast mindre folk än i mars. 

The perfect weeks for the sunlover! 

Easter! Easter can be early or late, but in general this is the time when you should expect good skiing in the morning and then relaxing in the afternoon in a sunchair. It can be up to +15 degrees in the slopes and then the snow gets very slushy. Also cheaper time and less people in the slopes.  

upload.jpg

Hoppas denna lilla guide ger vägledning för vad ni är ute efter. Denna säsongen när påsken är sen, så har vi ju ytterligare 2 månaders skidåkning, kuuuul!!! Nu skall jag iväg på powerwalk samt kolla inredning m yngsta dottern, Gaby, på stan. Vi hörs imorgon! Catharina

I hope this small mini guide gives you some tips on when to go skiing. This season when the Easter is late, means that we still have two months of skiing left, yieahhha!! Now I'm off for a powerwalk and the the rest of the day me and my youngest daughter Gaby will check things for her apartment. See you tomorrow! Ciao, Catharina