Är ålder bara en siffra? | Are age only a number?

Me, outside our house, March 2017

Me, outside our house, March 2017

Hej, tänkte försöka besvara denna fråga ur lite olika vinklar, sett ur mitt perspektiv, som ett torsdagsinlägg nu under juni (Hej juni!!) och kanske in i juli. Vi får se hur många jag får till. Ni får gärna bidra med era tankar och funderingar! Svaren kommer att bli ja eller nej, fast egentligen kan man kanske svar tja på alla men då blir det ju inte lika tänkvärt, eller hur?

Hello, I will try to answer this question from different angles, as a Thursday posting during June (Hello June!!) and maybe longer. Let see how it goes. Please share your thoughts, if you want. I will reply it in yes and no, but probably you could answer all of them with maybe, but that would be less interesting I think, right? 

Bojan & Herbert, Schladming July 2016

Bojan & Herbert, Schladming July 2016

Ja, ålder är bara en siffra om man tränar och håller igång!

Här nere i Österrike rör man på sig som en naturligt del av livet (och jag jämför med livet i Stockholm som jag och mina vänner hade / har med ett stressigt storstadsliv). Och med att röra på sig menar jag inte att springa maraton eller göra en triahlon utan att man varje helg / regelbundet är ute och vandrar, oftast med hela tjocka släkten, åker skidor på både tvärsen och längden och allmänt håller sig aktiv. När man träffar nya personer här kan man naturligtvis avgöra en ungefärlig ålder men aldrig att man skall underskatta personen ifråga när det gäller kondition och uthållighet. Herbert, en av våra vänner är ett bra exempel. Han är 65 år i år och har råkat ut för sin beskärda del av olyckor under åren, senast i december då han åkte skidor med maken och kom in i ett parti med våt snökanonsnö, ramlade han och bröt överarmen. Trots det var han tillbaka i backarna i slutet på januari och han var min skidpartner i vinter, och vi åker på bra tillsammans. Och då åker jag varken långsamt eller dåligt. Vi kör också mountainbike med honom på sommarhalvåret och vi tog en tur i förrgår, men då kände han av axeln. Men han är idog med att träna och öva med sjukgymnast för att få tillbaka kraft och rörlighet. Och detta att vara idog och att tycka att det är roligt att röra på sig är jätteviktigt, men å andra sidan är det inte alltid roligt att röra på sig, men ibland behövs viljan... Och min mamma och pappa var duktiga på just vardagsmotion mao att promenera i skog och mark. Sedan gick de bort tidigt pga av andra anledningar...

Och forskningen är tydlig och klar; rörelse är alltid bra och mer är bättre!  Så idag blir det cykel + styrketräning eller om det regnar (lite oklart) så blir det styrketräning och en pw (kanske en walk-and-talk med en av döttrarna). Vi hörs! Catharina

Yes, ages is only a figure if you move and keep yourself fit!

Here in Austria people are active as a natural part of their everyday life, (and I compare with my previous rather stressful life that me and my friends have / had in a big city). And with exercising I don't mean running a marathon or doing a triathlon but walking / hiking on a regular basis, skiing both downhill and cross country and in general keeping the body in motion. When you meet people here you can of course guess the age, but never underestimate their power or stamina when walking / hiking or doing a sport. Herbert, one of our friends here, is a perfect example. He is this year 65 years old and he have had his number of accidents over the year. The last one in December last year where he broke his upper arm while skiing with my husband and drove into an area of wet snow and fell badly. He was back on the skis end of January, and he was my skiing partner for the rest of the season, and we were a good team. And I'm not skiing slow or bad :) We are also out on the bikes together, but the other day it did hurt in is arm. But he is really good at the rehab and to come back into form. And to find the happiness for doing exercise is really important, but sometimes it is not fun, but then you need the will... And both my parents was really good at this everyday exercise, i.e walking. But they passed away rather early, but for other reasons...

And the research is clear and unambiguous; to move is always good and more it better!  So for me today mountain bike + strength training or if too heavy rain (a bit unclear here in the mountains) then strength training and a PW (or maybe even a walk-and-talk with one of my daughters), is on the schedule. See you! Ciao Catharina