Världens godaste laxrätt. | Best salmon recipe ever.

FullSizeRender.jpg

Hej så här på lördagkvällen. Vi har städat stugor hela dagen, oj helt slut. Men fina är stugorna nu, och två franska familjer har flyttat in. Första gången vi har fransmän, ja förutom den schweiziska familjen från den fransktalande delen som vi hade för några veckor sedan. 

Mimmi, min äldsta dotter, och jag älskar lax!! Vi kunde äta det varje dag när vi bodde tillsammans. Tillslut blev Gaby, min yngsta, tvungen att be oss laga något annat och vi bara "Baa varför? Det är ju så gott!"

Hello, Saturday evening but a workday for us! Old guests leaving, cleaning and new guests arriving. Now we have to French families, first time, well except for the family from the french part of Switzerland that we had a couple of weeks ago. 

Mimmi, my oldest daughter, and I love salmon!! We could eat it everyday when we lived together. Finally Gaby, my youngest, had to tell us do make some other things for dinner and we just "But why, it is so delicious???"

FullSizeRender.jpg

Och denna laxrätt som Mimmi hittade lagade hon kväll och vi bara smälte, till och med Gaby. Såpass mycket att vi sedan lagade den på hennes familjefödelsedagsfest. Och när hennes farfar och pappa fick reda på att vi skulle ha lax till middag sa det båda två, jaha vi är inte så förtjusta i lax. Men det blev dom... 

Detta är en perfekt rätt att laga för många, och receptet är perfekt att dubbla.! Så lätt och helt fantastiskt god. Vi lagade den nu ikväll, jag och maken, inte alltid vi hittar färsk lax här nere. 

And this recipe Mimmi made one evening and it was absolutly fantastic!! Even Gaby liked it, so much so we decided to have to for her family birthday party. But her grandfather and father was not that happy when they found out that we were going to have salmon. But they changed their mind and almost ate it all. 

This dish is perfect for a larger dinner party, and it is a recipe that you can easily double. It is sooo easy and it is so tasty!! We made it this evening, not everyday we find salmon down here. 

FullSizeRender.jpg

Receptet är från Donna Hay som är från Australien. | The recipe is from Donna Hay.

Ingredienser för 6 personer: | Ingredients. Serves 6:

80 ml olivolja | ⅓ cup (80ml) olive oil

1 kg potatis, skrubbade och delade i kvartar | 1 kg potatoes, scrubbed and quartered

10 vitlöksklyftor | 10 cloves garlic

Havssalt och svart peppar | Sea salt and cracked black pepper

1 tsk fänkålsfrön | 1 tsp fennel seeds

2 vitlöksklyftor, krossade | 2 crushed garlic

125 ml persilja, fint hackad | 1/2 cup parsley, finely chopped

1 tsk timjan, hackad | 1 tsp thyme, finely chopped

2 tsk citronskal, fint riven | 2 tsp finely grated lemon rind

35 gr panko (japanska) brödsmulor | 1/2 cup panko (Japanese) breadcrumbs

1 kg lax med skinn | 1 kg side of Salmon, skin on, trimmed and pin-boned

2 msk pepparrot | 2 tbs grated horseradish

Citron & pepparrotskräm | Lemon & Horseradish Creme Fraiche

240 gr creme fraiche | 1 cup creme fraiche

2 msk pepparrot | 2 tbs grated horseradish

1 msk citronjuice | 1 tbs lemon juice

Tillagning: | Prepration:

1. Sätt ugnen på 220 grader. Lägg 2 tsk olja, potatis, hela vitlöksklyftor, salt och peppar på en plåt och rör om så att allt blandas. Sätt in i ugnen i 15 minuter, rör om efter halva tiden. | Preheat oven to 220°C (425°F). Place 2 tablespoons of the oil, the potato, whole garlic cloves, salt and pepper in a large deep-sided roasting tray and toss to combine. Cook for 15 minutes, turning halfway, or until golden

2. Medan potatisen steker i ugnen, lägg fänkålsfröna, den krossade vitlöken, persilja, timjan, citronskal, brödsmulorna, salt, peppar och resten av oljan i en skål och rör om. Täck laxen med pepparroten och pressa ner brödsmuleröran ovanpå. Ta ut plåten från ugnen och för potatisen åt sidan. | While the potato is cooking, place the fennel seeds, crushed garlic, parsley, thyme, lemon rind, breadcrumbs, salt, pepper and remaining oil in a small bowl. Spread the skinless side of the salmon with the horseradish and press on the breadcrumb mixture to coat. Remove the tray from the oven and push the potato to one side of the tray.

3. Lägg laxen bredvid potatisen, med skinnet neråt, droppa över lite olivolja and låt steka i ytterligare 15 minuter eller tills potatisen är gyllene brun och laxen är färdig. Ta ut och låt den vila i 5 minuter. | Place the salmon on the same tray, skin-side down, drizzle with the remaining oil and cook for a further 15 minutes or until the potato is golden and salmon is just cooked through. Set aside for 5 minutes to rest.

4. Medans laxen vilar, gör röran. Lägg creme fraiche, pepperrot och citronjuice i en skål och strö över lite salt och blanda. | While the salmon is resting, make the lemon and horseradish crème fraîche. Place the crème fraîche, horseradish and lemon juice in a small bowl, sprinkle with salt and mix to combine. Serve the salmon with the potato and horseradish crème fraîche.  

5. Servera och njut!! Och säg som Bojan "mums! | Serve and enjoy! And say like Bojan: yummy!!!