Världens godaste laxrätt. | Best salmon recipe ever.

FullSizeRender.jpg

Hej så här på lördagkvällen. Vi har städat stugor hela dagen, oj helt slut. Men fina är stugorna nu, och två franska familjer har flyttat in. Första gången vi har fransmän, ja förutom den schweiziska familjen från den fransktalande delen som vi hade för några veckor sedan. 

Mimmi, min äldsta dotter, och jag älskar lax!! Vi kunde äta det varje dag när vi bodde tillsammans. Tillslut blev Gaby, min yngsta, tvungen att be oss laga något annat och vi bara "Baa varför? Det är ju så gott!"

Hello, Saturday evening but a workday for us! Old guests leaving, cleaning and new guests arriving. Now we have to French families, first time, well except for the family from the french part of Switzerland that we had a couple of weeks ago. 

Mimmi, my oldest daughter, and I love salmon!! We could eat it everyday when we lived together. Finally Gaby, my youngest, had to tell us do make some other things for dinner and we just "But why, it is so delicious???"

FullSizeRender.jpg

Och denna laxrätt som Mimmi hittade lagade hon kväll och vi bara smälte, till och med Gaby. Såpass mycket att vi sedan lagade den på hennes familjefödelsedagsfest. Och när hennes farfar och pappa fick reda på att vi skulle ha lax till middag sa det båda två, jaha vi är inte så förtjusta i lax. Men det blev dom... 

Detta är en perfekt rätt att laga för många! Så lätt och helt fantastiskt god. Vi lagade den nu ikväll, jag och maken, inte alltid vi hittar färsk lax här nere. 

And this recipe Mimmi made one evening and it was absolutly fantastic!! Even Gaby liked it, so much so we decided to have to for her family birthday party. But her grandfather and father was not that happy when they found out that we were going to have salmon. But they changed their mind and almost ate it all. 

This dish is perfect for a larger dinner party. It is sooo easy and it is so tasty!! We made it this evening, not everyday we find salmon down here. 

FullSizeRender.jpg

Receptet är från Donna Hay som är från Australien. Receptet heter "Fennel and Herb-crusted Salmon" och här kommer en svensk översättning. 

The recipe is from Donna Hay. And here is the recipe in English and it is called "Fennel and Herb-crusted Salmon". 

Ingredienser:

80 ml olivolja

1 kg potatis, skrubbade och delade i kvartar

10 vitlöksklyftor

Havssalt och svart pepper

1 tsk fänkålsfrön

2 vitlöksklyftor, krossade

125 ml persilja, fint hackad

1 tsk timjan, hackad

2 tsk citronskal, fint riven

35 gr panko (japanska) brödsmulor

1 kg lax med skinn

2 tsk pepparrot

Citron och pepparrotskräm:

240 gr creme fraiche

2 msk pepparrot

1 msk citronjuice

Tillagning:

1. Sätt ugnen på 220 grader. Lägg 2 tsk olja, potatis, hela vitlöksklyftor, salt och peppar på en plåt och rör om så att allt blandas. Sätt in i ugnen i 15 minuter, rör om efter halva tiden. 

2. Medan potatisen steker i ugnen, lägg fänkålsfröna, den krossade vitlöken, persilja, timjan, citronskal, brödsmulorna, salt, peppar och resten av oljan i en skål och rör om. Täck laxen med pepparroten och pressa ner brödsmuleröran ovanpå. Ta ut plåten från ugnen och för potatisen åt sidan. 

3. Lägg laxen bredvid potatisen, med skinnet neråt, droppa över lite olivolja and låt steka i ytterligare 15 minuter eller tills potatisen är gyllene brun och laxen är färdig. Ta ut och låt den vila i 5 minuter. 

4. Medans laxen vilar, gör röran. Lägg creme fraiche, pepperrot och citronjuice i en skål och strö över lite salt och blanda. 

5. Servera och njut!! Och säg som Bojan "mums!"