Jag hann... | I made it...

mabontomic.jpg

Hej, oj det blev visst i sista minuten. Men jag hann! Hann, vad då? Jo, att göra hemmagjord flädersaft! Gjorde de för första gången från egna blommor förra året. De hade precis börjat blomma dagen innan jag åkte till Stockholm. Så förra onsdagen när jag kom hem, efter att ha varit borta i två veckor, gick maken och jag ut i regnet och plockade de blommor som inte blommat över. Hela huset var fullt av små fina vita blommor. 

Hello, oh dear last minute. But I made it! What you might wonder? Well, to make the home made Elderflower juice. Made it first time last year with flowers from our own garden. The flowers had just started to bloom the day before I went to Stockholm. So last Wednesday, after having been away for two weeks, we rushed out in the garden, in the rain, and picked what was still in blossom. The whole house was full of the nice tiny white flowers afterwards. 

mabontomic.jpg

Gjorde det enligt samma recept som förra året, bara dubbelt så mycket. Maken drack ju upp saften illa kvickt. Prövade också ett nytt recept för några av blommorna men utan vatten, kolla My Feldts recept här. Dock var det svårt att hålla jämnt 85 grader när jag skall koka upp lagen så det blev 100 och sedan 50, kanske därför som den kornade till sig. Hmmm kanske prövar nästa år, kanske inte. Massa massa citroner behövdes...

Used the same recipe as last year, but this year I made twice as much. Husband drank it so quickly last year. Also tried a new recipe, without water, but not sure I did it 100% correctly. Maybe I try it next year as well. But required a lot of lemons... and difficult to regulated the stove to 85 degrees... 

mabontomic.jpg

Köpte massa citroner men de räckte ändå inte till så torkade en omgång fläderblommor och la i frysen. Och mums vad god saften blev. 

And had too few lemons so I also dried a bunch of the flowers and put them in the freezer. 

mabontomic.jpg

Så nästa vecka när vi får gäster så tänkte jag bjuda på varsin Hugo. Drack den för första gången i Salzburg 2013 tror jag det var. Men fortfarande lika gott och svalkande.

Hugo Cocktail - 1 glas

2 cl koncentrerad flädersaft 

15 cl mousserande vin

1-2 kvistar färsk mynta

1 tsk saft från citron eller lime

eventuellt sodavatten

Lägg några isbitar i ett sort vinglas. Muddla mycket försiktigt myntan (med mortel eller med dina (rena) fingertoppar), häll i flädersaft och citronsaft. Fyll på med mousserande vin. Vill du så avslutar du också med lite sodavatten.  Dekorera med en myntakvist eller en skiva citron/lime. Njut!

So next week when we will have guests I will serve Hugo with our own Elderflower juice. I think I had my first Hugo in Salzburg in 2013. Still nice and very fresh! 

The Hugo Cocktail - 1 glas

2 cl Elderflower concentrate

15 cl Sparkling wine (non-sweet)

Fresh mint

1 tsp lemon juice

Some soda water

Place ice cubes in a large wine glass. Gently muddle the mint, either using a pestle or your (clean) fingertips. Add to the glass(es) along with the juice from one lemon wedge. Add the elderflower concentrate followed by the Sparkling wine. If you want you can top it off with some soda water. Decorate with some mint and lemon wege. Enjoy!!