festivaler hör sommaren till... | Summer is festival time...

f33ab9d9-0a78-4d82-8f6c-4ce07e81ff92.JPG

Hej, för precis fem år sedan närmare bestämt 2014 åkte jag med mina tjejer till min första riktiga festival; Bråvalla. Lite sent i livet men oj vilken mysig och kul helg det var. Jag och Mimmi, min äldsta dotter, började under våren att prata om att det skulle komma riktigt bra artister till Bråvalla.

Kolla här vilken line-up: Kanye West, Iron Maiden, Kings of Leon, Den svenska björnstammen, Daniel Adams Ray, Petter, Lana Del Ray, Veronica Maggio (med Håkan Hellström), Linda Pira, M.I.A., Klingande, Movits!, Clean Bandit, Sam Smith, Passenger, Mando Diao, The Hives, Melissa Horn, Imagine Dragons, Markus Krunegård, Laleh, Sebastian Ingrosso, Bastille, Ison & Fille mm mm

Hi, exactly five years ago, i.e. 2014 I went with my daughters to my real first music festival; Bråvalla. A bit late in life, but what a super duper weekend we had. Amazing!! Me and Mimmi, my oldest, started to talk about the line up for the upcoming festival during spring time; Kanye West, Iron Maiden, Kings of Leon, Den svenska björnstammen, Daniel Adams Ray, Petter, Lana Del Ray, Veronica Maggio (med Håkan Hellström), Linda Pira, M.I.A., Klingande, Movits!, Clean Bandit, Sam Smith, Passenger, Mando Diao, The Hives, Melissa Horn, Imagine Dragons, Markus Krunegård, Laleh, Sebastian Ingrosso, Bastille, Ison & Fille mm mm

9fc3a699-ca84-4195-b8fc-430ea985b50c.JPG

Vi funderade lite fram och tillbaka om vi skulle åka eller inte. Det är ju inte gratis att åka iväg på en festival. Sedan pratade jag med min BFF Gunnel och hon sa att hennes döttrar ville åka, men de var då för unga för att åka själva, men hon var tveksam. De sa då “kolla med Catharina och Mimmi de ska säkert åka”. Så sagt och gjort, vi bestämde för att åka, alla sex!!

We couldn’t decide if we should go or not. All in all rather expensive and was is worth it? I talked to my BFF Gunnel and her daughters also wanted to go, but was too young to go alone, and she hesitated. They told her to check with me “we are sure Catharina and Mimmi are going”. So yes, then we all decided to go!

f7c21640-a9d5-40b9-a4a8-9c5c72a70d92.JPG

Vi hade inga tält och läste om att de hyrde ut poddar, mao små hus gjorda av plywood, så vi tänkte ja men visst. Perfekt för oss. Vi hyrde varsin. Enkla, väldigt enkla, boenden men helt ok. Och på ett eget område så inte bland alla tält med ungdomar överallt och party hela nätterna.

We didn’t have any tents and we read that they rented out so called pods, i.e. tiny houses made out of plywood. So we thought, perfect! Simple, really simple one, but ok for a couple of nights. And in a separate area so a bit calmer than the areas with all the tents with party and youngsters everywhere.

416dbbdd-69cc-4b63-8a43-700cdd551d94.JPG

Jag hade precis gjort mig av med bilen då jag bodde och jobbade inne i stan. Funderade på att hyra bil men vi bestämde oss till slut att ta festivalbussen. Det var typ jag och massa 20-åringar. Men det gjorde inget. Ibland får man bara gilla läget. Vi packade smart och smidigt. Köpte frukost och satte oss på bussen, och var redo för äventyr.

I have just decided that I didn’t need any car, both living and working in the city, so we decided to take the Festival Bus. Me and all 20’s years old. But ok. Sometimes is better to not care… We bought breakfasts, went on the bus and headed to Norrköping for new adventures.

2a7ac31f-9fb8-486a-a6f5-7c0a9a73ba52.JPG

Vädret växlade hela helgen. Från stålande sol till kallt och regnigt, åsknedslag bland alla tält, och sedan sol igen. Och våra poddar hade ingen värme men vi hade packat ner sovsäckar och varma kläder, regnstövlar samt sköna, gamla, skor som vi kunde slänga (och som slängdes) efter en festivalhelg. Med regn, och på en åker så blir det efter ett tag…lerigt…. och med ca 56.000 besökare…väldigt väldigt lerigt. Vi undvek också värsta slagfältet då vi ju inte bodde bland alla campande ungdomar och det var betydligt lugnare på vårt pod-område. Superskönt!

The weather was typical Swedish summer. Sun, rain and thunderstorms. Our small houses didn’t have any heating but we were prepared with warm clothes, rain boots and comfortable old shoes that we could (and did) through away after the festival. With rain, on a meadow… it gets muddy… and with 56.000 visitors.. very very muddy.

9fe686bb-fa46-4f47-820a-3448491fc266.JPG

Vi hade tagit med oss lite provianter såsom kex, chips, frukt och vin. Resten av maten under helgen köpte vi inne på festivalområdet. Fungerade bra! Och faktiskt med rimliga priser. De hade relativt mycket att bjuda på men det var första gången de prövade med att man skulle ladda på pengar på sitt armband, och tja det fungerade bitvis så där.

We brought with us some food such as biscuits, crips, fruit and wine. The rest we bought at the festival area. Rather good selection. And with ok prices.

mabontomic.jpg

Man kan ju inte hålla koll varken på alla artister eller på alla deras låtar. Och har man bara lite koll så kan festivaler bli ganska långtråkiga med musik som man inte alls känner igen och de kände låtarna oftast kommer på slutet, efter typ nästan en timma. Men bra tips är att ladda ner den officiella konsertlistan på Spotify och börja lyssna på den ett par månader innan så har man lite koll samt att kika lite på den sk setlist som varje artist har, mao vilka låtar och vilken ordning som låtarna spelas i baserat på deras senaste konserter.

It’s almost impossible to know all artists and all their songs. And to just wait for the hits, which is almost always the last ones, after sometimes 50 minutes, you need to be prepared, in order for you to enjoy the festival as much as you can. A valuable tips is to download the official playlist on Spotify for the festival and to start listen to it a couple of months before, as well as check up the setlist, i.e. the individual artists own playlist for each concert, which songs in which order.

f9fa710a-c22f-4181-9103-4f3b1911e19b.JPG

Bråvalla festivalen arrangeras i närheten av Norrköping, på Bråvalla flygfält. Bråvalla arrangerades under 2013-2017. De första åren hade de ca 50.000 besökare med toppår 2014 på 56.000 besökare, ett rekord i festivalSverige… därefter sjönk besöksantalet något. Bråvalla pågick från torsdag lunch till söndag lunch, sista veckan i juni. Man beslöt dock att lägga ner festivalen 2018 då antalet anmälda våldtäkter hade ökat markant under de föregående åren. Hemskt och bedrövligt. Varför kan inte tjejer (och killar) få vara i fred och lyssna på musik, precis som alla killar?

Bråvalla festival was arranged between 2013-2017 close to the city Norrköping, south of Stockholm. The year we went it had the most visitors; 56.000, which is a record in Sweden. It was going on from mid Thursday to mid Sunday, end of June each year. However, the festival for 2018 was canceled because it was too many incidents with rapes and assaults. Sad, sad… why can’t girls (and guys) be left alone?

0198f5cc-d72a-45ee-bf74-effe0662e727.JPG

Absoluta höjdpunkter | The hightligts

Mando Diao - hade inte riktigt varit en fan av Mando Diao innan denna spelning men oj de tog mig med storm. Jag hade tidigare i juni fått besked från min kära syster att hon fått tillbaka sina metastaser, från att ha varit friskförklarad i knappt två år. Jag kommer fortfarande ihåg att jag satt en sen eftermiddag på kontoret i Madrid, där jag var ansvarig chef för en division, och hade lagt på telefonen efter att ha pratat med min kära syster och tårarna rann. Kontoret var tomt och jag lyssnade på svensk radio och de spelade en så vacker sång men jag lyckades aldrig få koll på gruppen, eller vad sången hette. Och plötsligt började denna låten spelas och insåg då att det var Mando Diao som spelade den. Samtidigt som de började spela denna sång så sprack molnen upp och solen började lysa. Och tårarna började falla…

Mando Diao - wasn’t a big fan before but after, sure. Earlier in June I got the information from my sister that her pancreas cancer was back, after almost two years. I still remember that I was in Madrid, I was manager for a divison there, working late afternoon and my sister called and told me the sad news. My tears was running. I working in an almost empty office and listened to Swedish radio and they played such a beautiful song. I didn’t hear the name of the group or the name of the song. And all of a sudden, Mando Diao started to play this song. It was their song. And from a cloudy sky the sun started to shine and my tears started to fall…

Movits! - ett svenskt band som jag inte hade inte hört talas om dem innan men de var så bra. Lite äppelknyckarjazz. Fullt ös.

Movits! - a Swedish band that I never heard about before but they were really good. So much energy!! The legs started to dance…on it’s own.

Sam Smith - hade precis slagit igenom som soloartist och spelade i ett av tälten en av kvällarna. Och vad är inte bättre än Sam Smith med Disclosure. Dans, dans och glädje!!

Sam Smith - had just gone solo and he played one evening in one of the smaller tents. And a combination of Sam Smith and Disclousre. Can’t be better. Dance, dance and happiness!!

Kanye West - en av anledningarna till att Mimmi och jag var på Bråvalla. Spelade sist på lördagen och vi började med att stå nära scenen men uj, det var inget för mig. Det trångt, det knuffades och man for hit och dit och det var superstökigt. Vi gick ut mot ena kanten och fick både luft och kunde lyssna ordentligt istället för att irriteras.

Kanye West - one of the reasons why Mimmi and I wanted to go. Played on the large stage last one out on Saturday. We started close to the stage but decided that we couldn’t stand it. Too much pushing, too tight and really messy. We walked out towards the side and enjoyed the concert.

Veronica Maggio - naturligtvis ville vi lyssna på Veronica. Och vi hade hört att hon hade kommit upp och sjungit en låt på Håkan Hellströms bejublande Ullevi konsert tidigare i månaden så vi tänkte, kanske kanske… Och vi var på väg från en spelning till denna när vi plötsligt hör att Håkan är på scenen och vi springer upp på kullen till den scenen som de står på… lite rysningar, absolut. Och svenskt så det förslår.

Veronica Maggio - just very Swedish with Håkan Hellström as well. Couldn’t miss this one.. but we had to run from one concert to this so we didn’t miss the duett with her and Håkan.

Imagine Dragons - en grupp som hade svävat förbi men som inte riktigt fastnat… men nu så…riktigt bra live!

Imagine Dragons - really good live!!

Clean Bandit - drog med mig Gunnel till denna spelning som var på en av de mindre scenerna. Glad electro pop som ger mig energi.

Clean Bandit - I told Gunnel that we needed to listen to this group. They played on one of the smaller stages. In the middle of the day. Happy electro pop that give energy.

Silent Disco - på fredagen (tror jag det var) så var det lite kallt och vi hade lite tid emellan spelningarna. Mimmi föreslog då att vi kunde gå på Silent Disco. Perfekt att stuffa runt och få upp värmen. Det är helt tyst i tältet men man lånar hörlurar och däri dånar musiken. Och man dansar…

Silent Disco - on Friday (I think it was) it was really cold and we had some time to kill between the concerts. Mimmi said, why don’t we try silent disco. Perfect! Dancing in a tent, getting warm. It is silent in the tent and you borrow head phones… Funny!

630da96e-8b87-46f2-b411-6512f184b896.JPG

Bråvalla kommer alltid att vara en av höjdpunkterna i mitt liv! Det var så otippat bra och hela helgen kändes som en enda stor härlig upplevelse. Också fantastiskt roligt att vara med Gunnel och hennes tjejer Lina och Hanna och naturligtvis mina tjejer. Musik dygnet runt. Vänner. Döttrar. Glädje. Sol. Regn. Åska. Så aldrig försent att göra något för första gången, senare i livet. Ha en riktigt skön lördag. Ciao Catharina

Bråvalla will always be one of the highlights in my life! It was really a surprise, the whole event, and the whole weekend was awesome. We all enjoyed it tremendously, Gunnel with her two girls Lina and Hanna and me with mine. Music almost day and night. Friends. Happiness. Daughters. Sun. Rain. Thunderstorms. So it’s never to late to try something for the first time, later in life. Have a nice Saturday. Ciao CatharinaAll photos: Hanna Mattsson