Vela Luka, Korcula, Croatia

mabontomic.jpg

Här är anledningen till att vi åkte just hit till Vela Luka, Korcula! Med andra ord våra kompisar från Sydafrika. Här sitter från vänster till höger; husband, Lavita, Marina, Laura, Jade, Jaco, Andrea, Birgit, Sandi, Keith och Lisa. 

Keith, Andrea & Jaco samt deras dotter Lara har vi känt i över 10 år. Vi åkte tillsammans till Mocambique i höstas och då hade Keith bjudit in Lavita & Sandi. Och kärlek uppstod vid första ögonkastet. Sandi är uppvuxen här i Vela Luka och träffade Lavita, som är född och uppvuxen i Johannesburg, när hon var här en sommar. Hennes föräldrar är från Vela Luka. Så det kändes självklart att vi skulle ses här! 

Lisa är Keith flickvän. Birgit är Andreas mamma, från Hannover. Marina är Lavita & Sandis dotter och Jade är brorsdotter till Jaco. 

Here are the reason why we went to Vela Luka, Korcula! I.e. our friends from South Africa. From left to right; husband, Lavita, Marina, Laura, Jade, Jaco, Andrea, Birgit, Sandi, Keith and Lisa. 

Keith, Andrea & Jaco and their daughter Lara have been our friends for over 10 years. We went to Mocambique together last autumn and to this trip Keith invited Lavita & Sandi. And it was love at first sight. Sandi was born and raised here in Vela Luka and met Lavia, who is born in Johannesburg, when she was here on summer holiday and Sandi moved to Johannesburg. Lavitas parents are also from Vela Luka. So it was rather a give for us to see everyone here!

Lisa is Keith girlfriends. Birgit is Andreas mother, from Hannover. Marina is Lavita & Sandi's daughter and Jade is Jacos niece. 

mabontomic.jpg

Vi hyrde ett hus tillsamman med Jaco & Andrea. Och jag tror för första gången i mitt liv att jag varit riktigt rädd när vi skulle ta vår "lilla" bil och åka den sista biten till huset som vi hyrt. ojojoj

We rented a house together with Jaco & Andrea. And I think first time ever I was really scared for the drive to our house. Our "little" car was a bit too big, almost. Oh dear!!! 

mabontomic.jpg

Ni ser, inte mycket plats. En Fiat Uno hade varit perfekt, eller en SMART som vi hade i Porec. 

Look! Not much space... Probably a Fiat Uno or a SMART that we had last week in Porec was more suitable... 

mabontomic.jpg

Men maken är en duktigt bilförare och fick till och med till en fin parkering.

But my husband is a really good driver so he managed the road and the small parking. 

184e41dc71d63154196321ac76575675.jpg

Huset som vi hyrde låg i en liten bukt som heter Gradina, ca 3 km utanför Vela Luka. Som ni ser, huset ligger precis vid havet. Tog ca 1 minut för oss att gå ner och bada. Och vi bodde i det gröna huset. Egentligen var det två lägenheter. Vi kom först och tog en översta så ni ser vi mysiga balkong däruppe. 

The house that we rented was located in a small bay, outside Vela Luka, Gradina. As you can see, it is right by the sea. It took 1 minute to walk to the sea!!! And we stayed in the green house. It was actually two apartments. We arrived first and we took the apartment with the balcony, as you can see in the photo above. 

FullSizeRender.jpg

"Vårt" hus sett från havet. 

*Our* house, seen from the sea. 

FullSizeRender.jpg

Vi hittade snabbt en skön dygnsrytm där vi hade lite sovmorgon, åt en smarrig frukost på balkongen, tog ett dopp, myste lite till med att läsa, skriva vykort (japp, skickar fåniga kort hem till mina tjejer). Sedan var det dags att åka in till Vela Luka för att träffa gänget för en kopp kaffe och gjordes planer för eftermiddagen och kvällen. Mer om det imorgon. 

We found rather quick a nice rhythm here. First we had a lie in, had a nice breakfast on the balcony, went for a swim, relaxed a bit more with some reading and writing (yes sending snail mail to my daughters). Then time to meet the friends in Vela Luka for a coffee and make plans for the rest of the day and evening. More about what we did tomorrow. 

mabontomic.jpg

Alltså denna utsikten blev man ju aldrig trött på. 

Just enjoying! 

mabontomic.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Gradina är känt bland båtmänniskor just för den fantastiska solnedgången. Vi stannade hemma två kvällar och åt med våra kompisar ute på terassen, just för att njuta av detta. 

Gradina is famous among sailers because it has such a beautiful sunset. We stayed at home twice and had dinner at our terrace, just to enjoy this. 

IMG_5052.JPG
IMG_5045.JPG
IMG_5053.JPG
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Hehe, det blir nog fler än ett inlägg till inser jag. Och jag lovar imorgon får ni se bilder från Korcula stad. 

Har ni frågor om vår resa? Om Kroatien och/eller Korcula, hojjta till i kommentarfältet isåfall. Vi ses! Ciao Catharina

Hehe, realized that you will get more then one more posting. And tomorrow you will se pics from Korcula Town, I promise.

Do you have any questions about our travel? Or about Croatia and/or Korcula? Please write in the comments below. See you! Ciao Catharina