Vad jag läst och vad jag har på min läslista. | What have I read lately and what's on my list.

mabontomi.jpg

Hej, nu har jag kommit igång med min läsandet igen. Tricket är att hitta böcker som ger läslust och inte bara ha “måste” böcker, med andra ord böcker som man vill läsa, “för den är intressant” men som inte riktigt ligger där och studsar och väntar på att bli upplockad. Kanske läslistan kan bestå av böcker som är både och. Så var det t.ex med “Tisdagar med Morrie”. En bok som jag velat läsa, men som har kommit längre ner i högen för att den inte kändes så spännande. När jag väl började läsa den så blev jag riktigt glad, vilken tur. Jag har nu flera läslustböcker, kul! Skönt också att byta av med att titta på serier och/eller tv när jag nu är såpass mycket sängliggande som jag är, ett litet tag till i alla fall. Sedan hoppas jag att det skall vara slut på liggandet för ett bra tag framöver, hoppas hoppas.

Hello, now I have started to read books again. I think the trick is to find books that triggers your lust for reading and not just “must read” books. I think they kill your lusts for reading. Do you agree? Or if you mix the books. Just like me where I have had “Tuesdays with Morrie” which I wanted to read but it always was another book that was more interesting. I now have a list of books that triggers my lust for reading, hurray! And for me it’s nice to read for a change. A bit tired of watching different series. I still to spend part of the day in bed for my healing. Then I hope it will be all over.

mabontomic.jpg

Dessa har jag läst klart nyligen: | I have finished reading these two books lately:

Tisdagarna med Morrie - Mitch Albom | Tuesdays with Morrie - Mitch Albom

Boken handlar om Morrie Schwartz som var Mitch Alboms favoritprofessor, mentor och vän. På examensdagen lovar Mitch att hålla kontakten med Morrie, men det dröjer över tjugo år innan de träffas igen. Morrie har drabbats av ALS och han håller långsamt på att dö. Mitch bestämmer sig för att besöka Morrie varje tisdag. De samtalar om livet, kärlek, känslor, förlåtelse, saknad och död.

En klassiker som publicerades redan 2001. Mycket omskriven när den publicerades. Jag blev lite förvånad hur fint och tänkvärd den var och boken består av många hundöron med fina små meningar och stycken. Här är några meningar / stycken som jag har sparat;

  • “Ibland kan man inte tro det man ser, man måste tro det man känner. Och om du någonsin ska få någon annan att lita på dig, måste du känna att du kan lita på honom eller henne också - även om det är mörkt omkring dig. Även om du faller. “

  • “Mitch, jag gillar att bli gammal. När man växer upp lär man sig mer och mer. Om man alltid skulle vara tjugotvå, skulle man alltid vara lika okunnig som man var då. Att åldras är inte bara sönderfall, förstår du. Det är växande. Det är mer än det negativa att man ska dö, det är också det positiva att man förstår att man skall dö, och att man lever ett bättre liv för den skull.”

Tuesdays with Morrie - is about Morrie Schwartz who was Mitch Albert's favorite professor, his mentor and friend. On the graduation day, Mitch promises to keep in touch with Morrie, but it takes over twenty years before they meet again. Morrie is suffering from ALS and he is slowly dying. Mitch decides to visit Morrie every Tuesday. They talk about life, love, emotion, forgiveness, lack and death.

A classic, published in 2001, with very good reviews back in the days. I was surprised how good it was and I have made many underlinings regards thoughtful sentences. Here are some quotes I have saved;

  • “Sometimes one cannot believe what one sees, one has to believe what one feels. And if you ever get someone else to trust you, you must feel that you can trust him or her too - even if it's dark around you. Even if you fall.”

  • “Mitch, I like to grow old. When you grow up you learn more and more. If one were always twenty-two, one would always be as ignorant as one was then. Aging is not just disintegration, you understand. It is growing. It is more than the negative that one should die, it is also the positive that one understands that one should die, and that one lives a better life for that reason

Kvinnan i fönstret - A J Finn

Psykologen Anna Fox lever i ett townhouse i New York, ensam och isolerad. Hon har agorafobi, sk torgskräck, och har inte lämnat huset på knappt ett år. Anna bor ensam då hennes man och dotter har flyttat ifrån henne. Hon dricker massor, hon äter massor av tabletter och ägnar dagarna åt att ge råd till andra patienter i liknande situation online, titta på gamla svartvita filmer samt spionera på grannarna. En dag flyttar en familj; mamma, pappa och son in i huset tvärs över gatan. Hon blir vittne till något hon inte skulle ha sett men ingen tror på henne, varken polisen, hennes psykiatriker eller någon av grannarna. Vad var det som egentligen hände?

En ny deckare som har blivit mycket omskriven. Båda mina döttrar har läst den och nu även jag. Började riktigt bra, välskriven och spännande dock kände jag en bit in i boken att den bara pågick och sedan precis på slutet på avslöjas det att… hen är skyldig. Det blev för långrandigt och sedan bara bom… Gav den endast två stjärnor av fem på Goodread.

The Woman in the Window - A J Finn

Psychologist Anna Fox lives in a townhouse in New York, alone and isolated. She has agoraphobia, and hasn't left the house for nearly a year. Anna’s husband and daughter has moved away from the house. She drinks a lot, she eats lots of tablets and devotes the days to giving advice to other patients in similar situations online, watching old black and white movies and spying on the neighbors. One day a family moves in in a house across the street; mom, dad and son. She sees something she would not have seen but no one believes in her, neither the police, her psychiatrist nor any of the neighbors. What really happened?

A new crime novel that has been very spoken about. Both my daughters have read it and now I have read it too. Started really well, well written and exciting, however, I felt that it was just going on and on and then just at the end it revealed that ... he/she are guilty. It was too long-winded and then just boom… I gave only two stars out of five on Goodread.

Högspänning - Henrik Bromander (Swedish only)

Denna fick jag låna av min dotter som tyckte att den var ok men att det var lite lustig beskrivning av huvudkaraktären, mao den medelålders kvinnan. Och hon kunde inte riktigt känna igen sig i t.ex hur varken jag eller hennes pappa uppträder (vi är samma generation som huvudkaraktären). Så jag sa att jag kan läsa den och verifiera om beskrivningen av huvudkaraktären stämmer eller inte. Intressant eller hur?

Nu har jag läst ut boken och den är riktigt bra. Förstår vad min dotter menar men samtidigt känner jag igen mig, hmmm. Men känner igen den mer utifrån hur en grining medelårderskvinna tänker och agerar, lite långt från mig som person, bara så du vet, hehe Också intressant hur författaren, en man i 30-åldern, så bra kan beskriva hur en medelålderskvinna tänker och de där små orden och händelserna som präglade vår uppväxt; såsom ordet karl (som min syster alltid använder om killar och män) eller snarare karlar, käck (som glad, trevlig), Jacobs Stege (superpopulärt program när vi var unga med Jacob Dahlin), hur P1 är det bästa radioprogrammet (hmm ni har väl läst här på bloggen att jag tycker om att lyssna på P1).

Lotta, som är bokens huvudperson, lider av att vara elöverkänslig och hennes problem är massiva. Hon beskriver om hur hon blir ignorerad av alla runt omkring henne (familj, vänner, arbetskamrater, läkare, Försäkringskassan mm mm) och att ingen förstår hur dåligt hon mår av all el. Hon hittar tillslut en gård i Bohuslän där en liten grupp människor i hennes situation har bosatt sig. Men där den lilla gruppen splitras av och till av interna strider och makt. Vad finns det för utväg? Lotta tog det i egna händer på ett mer dramatiskt sätt. Läs en bra recension här om boken.

Riktigt bra bok där det egentligen inte finns någon utväg. Gav den 4 av 5 stjärnor på Goodread.

mabontomic.jpg

Denna läser jag just nu: | Currently reading:

Ett jävla solsken: En biografi om Ester Blenda Nordström (in Swedish)

Den första biografin om Ester Blenda Nordström om vad som fick Sveriges modigaste journalist att tappa modet. Med hjälp av tidigare okända brevsamlingar samt dagböcker porträtteras en av 1900-talets mest fascinerande svenska kvinnor. Boken har fått jättefina recensioner och vann Augustipriset 2017. Och jag fick denna boken av en av mina bästa kompisar Maria, när hon hämtade upp mig på sjukhuset för snart två veckor sedan. Ser verkligen fram emot att läsa boken. Tack Maria!!

Dessa kommer jag att läsa härnäst: | Coming up:

  • Det här hjärtat - Bodil Malmsten (in Swedish)

  • A little Life - Hanya Yanagihara

Så en riktigt bra bok som jag verkligen ser fram emot att läsa och därefter flera bra böcker att se fram emot att läsa. Men med min takt håller den lista på att långsamt bli mindre. Hujamig… Har du också en bra läslista med böcker som du vill läsa och som du blir glad av att se? Inte bara en lista med böcker som du egentligen borde läsa, men som inte riktigt väcker ditt intresse? Om så vilka är på vilken lista? Skulle vara kul att få lite mer tips för nu är min bokhög snart utläst. Vi ses! Ciao Catharina

So a really good book that I’m really looking forward to and thereafter a number of good books to read and with my tempo at the moment the pile is decreasing fast. Happy me!! Do you also have an exciting pile of books to read, which you are happy to see? Not only a list of books that you should read, and not really makes you sparkels joy, hehe If so, please let me know which ones you have in that pile. You see, I need books to pile up with. See you! Ciao Catharina