Boktips. | What to Read.

mabontomic.jpg

Hej, juni och juli har varit riktiga läsmånader för mig med blandat bandat. Tänkte att jag skulle strukturera om mina läsrecensioner och börja med att visa vilka betyg jag ger böckerna på Goodreads, så ser ni direkt vad jag tycker om böckerna, och rangordna dem (när jag har flera lästa böcker) från högst till lägsta betyg. Bra va?

Hello, have been reading a lot during June and July and here they are. Both crime, good and bad, and sad and tragic lives of famous women, some true some fiction. However, most of the books are in Swedish, and not translated yet, so not much for you guys in English. Sorry. But if you are interested to know more, please let me know. Have also decided to show the ratings for the books, based on my ratings in Goodreads. Then you will know what I thought about the book, and from top to bottom.

Allt jag fått lära mig - Educated - Tara Westover +++++

Oj, denna bok var så bra och så skrämmande. Hur kan föräldrar och syskon, som uppenbarligen är mentalt sjuka, få totalt grepp över sin familj och barn på detta vis utan att myndigheter griper in. Det händer om och om igen. Skrämmande!! Detta är en berättelse av Tara Westover om hur det är att växa upp in en mormonfamilj, totalt avskärmad från samhället, och som trots allt som pågår i familjen lyckas med att skaffa sig en utbildning. Med en pappa som är manodepressiv och en bror som terroriserar hela familjen med sitt våld. Bitvis tung läsning för man själv riktigt känner hur ont det gör för Tara att behöva välja mellan sig själv och sin destruktiva familj, för familjen tillåter henne inte att göra annat. Hon måste välja, för att kunna överleva.

Oh, this book was so good and tragic. How can parents and siblings, who are obviously mentally ill, get a total grip on the entire family and the children in this way without government intervention. It happens again and again. Scary!! This is a story by Tara Westover about how it is to grow up in a Mormon family, totally sheltered from society, and who, after all that goes on in the family, still manage to get an education. With a father who is manic and a brother who terrorizes the whole family with his violence. A bit heavy reading for one really feels how difficult it is for Tara to have to choose between herself and her destructive family, because the family does not allow her to do anything else. She must choose in order to survive.

Ett jävla solsken - Fatima Bremmer +++++ (Swedish only)

Detta är en biografi om Ester Blenda Nordström. Fick den som jag tidigare skrivit om av min kompis Maria när hon hämtade mig på sjukhuset efter min operation i mars. Började på den men den blev sedan liggande. Kände att nu var det dags att ta tag i boken igen. Och vilken fantastisk bok! Både att läsa om Ester Blenda och även fantastiskt skriven av Fatima Bremmer. Ester Blenda var en svensk journalist och författare som bröt nya banor för kvinnor både i sitt arbete som journalist och hur man skulle leva som kvinna i början på 1900-talet. Hon var homosexuell och hade sin kärlek Carin, vid sin sida under större delen av livet, men de var tvungna att dölja detta då det var kriminellt att vara homosexuell på den tiden. Det var fantastiskt att läsa om Ester Blenda och hennes liv. Att få ta del av hennes banbrytande resor. Att få ta del av alla brev som hon skrev till familj och vänner. Att få ta del av hur det var att leva som kvinna då. Men även sorgen, depressioner och problem med pengar och alkohol.

Brudkronan - Kristin Lavransdatter - Sigrid Undset ++++

Denna lyssnar jag på via SR och Radioföljetongen. De har spelat in den första romanen i en svit av tre av Kristin Lavransdotter, även kallad århundradets kärleksroman. Den skrev av Sigrid Undset i början på 1920-talet (samtidigt som Ester Blenda levde och verkade i Stockholm). Sigrid Undset fick nobelpriset i litteratur 1928. Romansviten handlar om Kristin Lavrandsdotter och utspelas i Norge på 1300-talet. Språket är lite ålderdomligt men vackert. Låter lite lagom spännande eller hur? Men in och lyssna, alldeles gratis. Den är sååå bra!! Så fascinerande. Kristin är 17 år när hon blir kär i riddaren Erlend, drygt 30 år. Hon blir hals över huvud förälskad, han med vad man förstår, trots att hon är trolovad med en annan man. Erlend kan inte vänta på giftermålet utan tar med henne till ett horhus och förgriper sig på henne. De får varandra tillslut, men hon är gravid när bröllopet går av stapeln. Han är en riktigt douche bag, från början till slut. Romansviten handlar inte bara om kärleken mellan Kristin och Erlend utan också om kärleken till barnen, vilket var mycket ovanligt att man ens beskrev på denna tiden. Så fint skriven och man riktigt känner hur det var att leva i Gudbrandsdalen på 1300-talet. En nyöversättning gjordes 1996 av romansviten och jag kommer att köpa alla tre böckerna. De inbundna; Brudkronan, Husfrun och Korset. Och läsa om Brudkronan, för att sedan ta mig an de andra två.

I listen to this via Swedish Radio; P1. This is the first novel in a suite of three about Kristin Lavransdatter, also known as the love novel of the century. Written by Sigrid Undset in the early 1920s. Sigrid Undset received the Nobel Prize in Literature in 1928. The novel suite is about Kristin Lavrandsdatter in Norway in the 14th century. The language is a bit old-fashioned but beautiful. Sounds a bit exciting, right? But believe me it's sooo good!! So fascinating. Kristin is 17 years old when she falls in love with the knight Erlend, 30 years old. She falls in love, he as well, even though she is being betrothed to another man. Erlend can't wait for the marriage, takes her to a whorehouse and abuses her. They end up with each other, but she is pregnant when the wedding takes place. He is a real douche bag, from start to finish. The romance suite is not only about the love between Kristin and Erland but also about the love of the children, which was very unusual to even describe at this time. So nicely written and you really know what it was like to live in Gudbrandsdalen in the 14th century. I will buy all three books in hard cover; The Bride Crown, The housewife and The cross. And read the Bride Crown again, and then take on the other two.

Välsignelser - Caroline Albertine Minor ++++ (Swedish only)

Denna bok lånade jag av min dotter. Läste ju Högspänning av Henrik Bromander som de hade med i sin bokklubb Book Club Babes och denna bok är i andra ändan av livet. Välsignelser består av noveller, som delvis hänger ihop. Caroline Albertine Minor hör till de mest hyllade danska författarna i en ny generation. Hon debuterade med romanen Pura Vida 2013. Denna boken var så fin att läsa. Hur hon bara på några rader beskriver små händelser eller känslor, som man känner igen sig själv i till 100%. Och man tänker men just ja, så var det ju… orden, rytmen och bilderna de framkallar… fint, så fint.

En ung förälskad mamma mister sin man när han drabbas av minnesförlust. En dotter begår självmord, en annan ignoreras av sin döende far. Sorg, skam och vänskap vävs ihop i sju skimrande noveller som skildrar tillvarons svåraste stunder där avskedet blir mötet med något nytt.

mabontomic.jpg

Motiv X - Stefan Ahnhem ++++ (Swedish only)

Kanske ett litet för högt betyg för denna deckare. Har läst Stefan Ahnhems tidigare deckare också; Offer utan ansikte, Den nionde graven samt Arton grader minus. Detta är fjärde boken om Fabian Risk. Ahnhem skriver bra och gör att man bara vill fortsätta att läsa. Men trist när slutet blir så att man inte får någon upplösning utan måste vänta på nästa bok. Lite urvattnat men ändå spännande.

Fabian Risk är tjänstledig då han vakar över sin dotter Matilda, som ligger i koma. Ett mord på en flyktingförläggning leder till flera, och snart måste Fabian återgå i tjänst, då Helsingborgspolisen går på knäna. Samtidigt har Fabian fått information om att hans döda kollega Hugo Elvin kanske inte begick självmord, och påbörjar en egen privat utredning, som kan komma att förändra den sammansvetsade utredningsgruppen för all framtid.

En högra rättvisa - Hjort Rosenfeldt +++ (Swedish only)

Även denna är en del av en serie om psykolog Sebastian Bergman och hans kollegor på Riksmord. Har även här läst de tidigare böckerna; Det fördolda, Lärljungen, Fjällgraven, Den stumma flickan och De underkända. Detta är sjätte boken i serien. Av allt att döma så blir det en till…. De andra fem böckerna var jättebra men även denna var som Motiv X ovan, urvattnat men spännande. Man vill ju veta vad som händer med Billy.

En serie våldtäkter sätter skräck i Uppsala. Gärningsmannen smyger sig på sina offer bakifrån, söver dem med en spruta och placerar en säck över huvudet, innan övergreppen fullbodas. Riksmordkommissionen med Torkel, Ursula, Billy och Vanja är splittrat. Men när en av våldtäktsoffrena hittas död så samlas de igen och de tvingas lägga personliga problem och strider åt sidan. Offren verkar inte vara slumpvis utvalda men vad är kopplingen?

Hans Rosenfeldt, som är en av två författarna, har bland annat skapat Bron och Marcella.

mabontomic.jpg

Förlåten - Agnes Lidbeck ++ (Swedish only)

Agnes Lidbeck debuterade med sin roman Finna sig 2017. Förlåten kom året därpå och i år släppte hon sin senaste bok Gå förlorad. Lyssnade på författarsamtal med Agnes Lidbeck i Lundströms bokradio och sedan lånade jag Förlåten, även denna från min äldsta dotter Mimmi. Jag tycker att det är för mycket av passiv aggresivitet och jag blev lite provocerad av henne, och hennes böcker. ”Agnes Lidbeck har ett fenomenalt öga för vardagens nyanser, fångar exakt det tröstlösa i familjelivets stillastående sörja. Hon har en väl avlyssnad känsla för hur människor fungerar, hur de reagerar.” skriver Jenny Aschenbrenner i Svenska Dagbladet.

Förlåten handlar om två systrar som skall ta hand om dödsboet efter deras pappa och de måste för första gången på länge tillbringa en sommar tillsammans för att gå igenom allt. De två systrarna Ellen och Maria är mycket olika varandra och på barndomens skärgårdsö, där alla platser och föremål är laddade med minnen, ställs allt på sin spets.

Mittvattnet - Arne Dahl ++ (Swedish only)

Ännu en deckare med i en svit; Utmarker, Inland och den sista Mittvattnet med Sam Berger och Molly Blom. Har läst mycket av Arne Dahl och älskade hans serie med Opcop-gruppen; Visleken, Hela havet storma, Blindbocken samt Sista paret ut. Denna serie skulle jag nog ge 4-5 stjärnor. Har också läst hans första deckarserie A-gruppen men lite oklart vilka. Även dessa var bra, mycket bra. Mittvattnet var för mycket av allt. Har i och för sig inte läst de två första, vilket jag nog gör i en hängmatta någonstans, men tror inte att de påverkar mitt betyg av Mittvattnet.

Sam Berger är misstänkt för ett mord han inte har begått, och partnern Molly Blom ligger i koma. Han flyr till skärgården och väntar på direktiv från Säpos högste chef. Ett terrordåd hotar Stockholm och en jagad mördare – som nu har kidnappat en flicka – kan gå fri. Är Berger lösningen eller en del av problemet?

Det var lästa böcker för juni och juli. Deckare blandat med tragiska livsöden, både verkliga och uppdiktade. Både lättläst och jobbigt. Precis som det skall vara, eller hur? Fortsätter nu med några Agneta Pleijel. Vi hörs! Ciao Catharina