Tillbaka till Wien igen, 2019. | Back to Vienna, again, 2019.

mabontomic.jpg

Hej, visst är det härligt att komma tillbaka till en storstad om och om igen? Man har gjort måstena och man kan liksom strosa runt i olika kvarter och bara ta in staden, just som den är. Så har det blivit med Wien för oss. Och både maken och jag gillar den, jättemycket. Så vacker, så grön och så spännande.

Hello, isn’t it a pleasure to come back to a city again and again? The must-do things are done and you can just walk around, go back to places you like or discover new things. This is how we feel about Vienna. Both my husband and I like the city, a lot! So beautiful, so green and so exciting.

mabontomic.jpg

Vi köper biljett till kollektivtrafiken, denna gången blev det en 48-timmars biljett. Helt perfekt och så värt pengarna, 14,50 euro. Och överallt vi skulle så blev det just med 71:ans spårvagn. Vi hade nöjet att få bo i våra vänners lägenhet som ligger precis bredvid Slottet Belvedere, igen. Precis som när vi har här med min allra käraste syster och svåger för två år sedan. Kolla inlägg här och här om vad vi gjorde då.

We bought a 48-hours ticket for 14,50 euro for the underground, busses and tramps. So worth it! And this time tram line no 71 seemed to take us everywhere. We stayed at our friends apartment located just beside Belvedere. Exactly the same thing we did two years ago with my dearest sister and her husband. Check out our visit here and here.

mabontomic.jpg

Vi kom på eftermiddagen, installerade oss i lägenheten, gick runt lite i kvarteret och bestämde oss sedan för en tidig middag på GMOA Keller.

We arrived late afternoon, went to the apartment and left our luggage, went for a walk in the neighborhood and then it was time for an early dinner at GMOA Keller.

mabontomic.jpg

Och de hade min favorit igen; kantarellgulash.

And they had my favorite this time as well; chanterelles goulash

mabontomic.jpg

Hittade en recept så har lagat den hemma några gånger. Kolla recept här! Pröva du också! Riktigt god vegetarisk middag.

Found the recipe on internet so have made it at home a couple of times. Check out the recipe here!! Try it, it is delicous!! And a perfect veggie dinner.

mabontomic.jpg

Nästa dag var det dags att fix huvudärendet, Bojans turistvisum för Sydafrika. Han är ju kroatisk medborgare så han behöver ett turistvisum för hösten resa tid. Handlingarna, och de är många, måste lämnas in personligen men sedan kan de skicka passet tillbaka hem. Nu har vi styrfart på vad som behövs.

The next day it was time to fix what we came here for, husbands tourist visa for South Africa. He has a Croatian passport so he needs the visa for our trip this autumn. And a lot of documents to arrange before, and it needs to be handed in in person, but can be sent back by post. Now I have created a check-list.

mabontomic.jpg

Sydafrikanska ambassaden ligger ju i Grinzingen så lite mysigt att gå omkring där efter ambassadsbesöket.

The South African embassy is located in Grinzingen, so nice to walk around this place a bit, while we were here.

mabontomic.jpg

Vädret var perfekt när vi var här! Mellan 25 -30 grader, lite sol, lite mulet, så skön sommarkänsla.

The weather was perfect when we were here! Between 25-30 degrees, some sun, sometimes cloudy, so nice summer feeling.

mabontomic.jpg

Vi var ju här förra året också. Då med våra vänner Günter och Johanna men fick aldrig upp något inlägg då min gamla dator kraschade i den vevan, krångel med extern hårddisk, problem att överföra bilder och maken med hjärtproblem. Men nu så… nu har jag fått ordning på allt utom makens hjärtproblem så inlägg kommer imorgon så får ni massa Wien i en och samma veva.

We were here last year as well. Together with our friends Günter and Johanna but never made a posting because my old computer crashed, couldn’t access the external hard drive, couldn’t access my .nef file in my camera and husbands heart problem started then. Anyway… now all is organized except for the heart problem, so a posting will come tomorrow from last years visit. Then you will have a lot of Vienna in a short time.

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Sedan bestämde vi oss för att gå till Pratern. En klassisk vy när man är här i Wien. Sist gång jag var här var 1984. Dock är dess storhetstid förbi och är idag mer som en nedgången nöjespark. Wien har andra sevärdheter som är mer värda att besöka.

Then we decided to visit Pratern. A classic view when in Vienna. Last time I was here was in 1984. However, to be honest, not worth a visit. The time has past and it feel scruffy and rundown. The city has much more offer than this.

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Sedan promenerade vi runt en stund längs Donau.

Then we strolled along Donau for a bit.

mabontomic.jpg

Vi tog också en liten sväng till de två stora shoppinggatorna; Kärtner Strasse och Graben. Kikade in lite på Steffl, som är som Wiens NK eller kanske till och med lite mer Harvey Nichols i London. Massa fint! Men inte riktigt något vi behöver i Flachau, hos alla kossor. Inte denna gången i alla fall, hehe Mycket turister i shoppingdistriktet och sååå många japaner och araber. “Alla” med massa påsar från de dyraste butikerna såsom Chanel, LV, Dior, Hermes mm

We also took a quick stroll along the two shopping streets; Kärntner Strasse and Graben. We stopped at Steffl, which is much like Harvey Nichols in London. A lot of very very nice things!! But not really anything we need in Flachau, among all the cows. Not this time anyway, hehe Super many tourists and a lots and lots of Japanese and Arabs. “All” with shopping bags from the most expensive shops such as Chanel, LV, Dior, Hermes etc etc

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Sedan var det dags för kvällens middag och vi kände båda för att äta kinesiskt. Hittade en restaurang på Google med bra betyg och här var det fullt så vi hade tur att fick ett bord; China Kitchen no. 27 på Linke Wienziele 20. Bästa sättet att veta om det är en bra kinesisk restaurang är om där finns massa kineser och inte bry sig om inredningen. Och så gott!! Samt extra kul för mig som gillar Dim Sum. Vi strosade sedan runt i området och då insåg jag att jag hade bott på ett hotell i närheten när jag var här i november 2016. Här ligger också Naschtmarkt, en populär marknadsplats på lördagar och fullt med restauranger och stånd, som är öppna hela veckan.

Then it was time for dinner and we both wanted to have Chinese. I found a place with good ratings on google and we were lucky and got a table at China Kitchen no. 27 på Linke Wienziele 20. The best way to tell if it’s a good Chinese restaurant is to see how many Chinese that are eating there and not check out the ambient (which is normally not very cosy). And such good food!! And I was happy since I got some Dim Sum as well. Then we took a stroll back to our place. Realized that I have stayed in this area when I was here late autumn 2016. Here is also Naschtmarkt, which is a popular market on Saturdays. But all days the whole street is full of restaurants and stands with fruits and flowers.

mabontomic.jpg

Sista dagen närmade sig och vi hoppade på 71:ans spårvagn och åkte till Cafe Landtmann för att äta frukost. Och vilken perfekt frukost! Jag tog en English muffin (som jag älskar) med pocherat ägg, lax och avocado. Så gott!!

Last day and we jumped on tram 71:a again and went to Cafe Landtmann for a breakfast. And such a great breakfast! I took an English muffin (which I love) with poached egg, salmon and avocado. Delicious!!!

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Maken tyckte att vi skulle ta en bakelse också. Fin meny eller hur?

Husband thought, why not a cake as well. Nice menu, right?

mabontomic.jpg

Så det gjorde vi! Orkade inte med hela Landtmann Kugel (som en arraksboll fast lite mildare i smaken) så fick den i en fin liten box. Smaskade sedan i mig resten på tåget hem.

And I thought, why not! I couldn’t eat the whole Landtsmann Kugel but got it in a nice box and had the rest on the train going back home.

mabontomic.jpg

Och vad är Wien för mig om det inte blir ett besök på Slottet Belvedere? Så vacker här! Och när det ligger bokstavligen runt hörnet, ja då är det inte mycket att fundera på.

And when in Vienna, I just need to visit Belvedere. It is so beautiful here! When it’s also around the corner from where we are staying, then it is a must.

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Trädgårdsrabatterna vid nedre Belvedere var fantastiskt vackra!

So beautiful garden! This is the lower Belvedere, facing upper Belvedere.

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Övre Belvedere hade ingen utomhusutställning men vi tog en runda här ändå. Nästa gång får det bli till att gå på några utställningar i antingen övre eller nedre slottet.

Upper Belvedere didn’t have any outdoor exhibition this time but we went around the small part and turned back. Next time I will visit both indoor exhibitions.

mabontomic.jpg

Har nog alltid tyckt om små tjocka bebisar aka keruber. Funderade på vad som egentligen pågår här?

Have always like fat babies or cherubs. Was thinking what the artist was thinking about here?

mabontomic.jpg

Kort promenad hem. Här i dessa huset har våra vänner sin lägenhet, högst upp. Fint som snus. Vi packade, samlade ihop våra sängkläder och handdukar, städade och låste dörren efter oss.

Short walk home. We were staying in this house, top floor. We packed, cleaned the apartment and locked the door.

mabontomic.jpg

Sedan var det dags att ta 71:ans spårvagn igen… Byte till tunnelbana och åkte till Westbahnhof.

And then it was it was time to take the 71:a again… changed to underground and a short ride to Westbahnhof.

mabontomic.jpg

Direkttåg till Salzburg, 2 1/2 timma för 18 euro/person. Nya fräscha tåg med bra wifi. Enkelt och skönt för oss. Även Salzburg tågstation är lite unikt då de har en stor parkeringsplats med bra priser för parkering, i direkt anslutning. Inte helt vanligt, tyvärr. Vi har ju inget annat val än att ta bilen till tåget då vi inte har kollektivtrafik att tala om (skidbussar på vintern i byn och en postbuss som tar dig till alla bondgårdar runt omkring, hehe) och ingen tågstation. En mysig veckodagsutflykt!! På återförande! Ciao Catharina

Direct train to Salzburg, 2 1/2 hours for 18 euro/person. New train wagons and good wifi. Easy way to travel. Also Salzburg train station is good since they do have a big parking with very moderate prices. Not very usual, unfortunately. And we need to take the car to the train station since we don’t have any busses here (except for the ski bus in the winter) or any train station. A really nice week day trip!! See you! Ciao Catharina