Canterbury, NH. Shaker Village.

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Godmorgon! Vi tog en liten omväg på vår tur till Maine då jag väldigt gärna ville åka till en Shakerby och Cantebury Shaker Village låg närmast. Detta är en av 15 Shakerbyar i USA, varav många finns i denna delen av USA. 

Good Morning! We took a detour on our way to Maine since I really wanted to visit a Shaker Village and the Cantebury Shaker Village were closest. This is one of 15 villages here in US, most of them are located here in the northeast part of US. 

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Denna by grundades 1792 och här bodde man fram till 1992; mao 200 år och som mest bodde här 300 personer. Idag är byn ett musuem och vi gick på den guidade turen. Mycket intressant med dess historia och att höra hur innovativa de var, samt vilket hantverk de gjorde. Här ser ni utvalda bilder från vår rundtur; dels utifrån och dels innifrån från två av husen som vi fick gå in i.

This villages was founded in 1792 and remained until 1992; i.e. 200 years and at most 300 people lived here. Today the villages is a museum and we went on the guided tour. Very interesting to hear about the history of the Shakers and also to hear how innovative they were as well as the remarkable quality in everything they produced. Here you will see some photos from our tour; both the outside as well as some photos from inside of two of the houses we were allowed to visit here in the village.

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Jag har alltid tilltalats av den sk Shakerstilen; stilrena & funktionella kvalititesmöbler och förmål i trä. Det var också kul & intressant att se att knopplisten som har blivit populär i höst  bl.a. hos Kvänum, hur man skapade mer ljus i olika utrymmen genom att ha ett fönster-i-rummet och hur man på den tiden hade maximalt med fönster, och stora fönster, för att i dessa mörka trakter få in mer ljus för att man skulle må bättre, vilket var ytterst sällsynt. 

I have always been fascinated by the so called Shaker style; well-made furniture of minimalist design in different kind of wood. It was also fun & interesting to see that even today the Shaker style is very popular such as the wall knobs that can be seen at the Swedish kitchen manufacturer Kvänum, or how they back then created a "window-in-the-room" to get more light indoor or how they had a lots of big windows in their houses in order to get more light indoors in order to feel better during the dark seasons, contrary to what was done then. 

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Jag köpte lite saker från deras shop, såsom servettringar och ett par av deras klassiska svepaskar, samt några julklappar. Ni får se bilder på detta när jag är hemma igen. Jag älskar att köpa med mig saker från mina resor. Då har jag alltid minnen från platser som jag besökt. 

I bought some nice things from their shop; some napkin rings, a couple of their Shaker Oval Boxes, and some Christmas presents. I will share some photos of what I bought when I'm back home. I really love to buy things when travelling. It is such a nice memory to have back home. 

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Tvättstugan där man tvättade på bottenvåningen och torkade tvätt samt strök en trappa upp. 

The washing house were they did all the washing down stairs and then dried and ironed everything upstairs. 

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Korgar märkta med rumsnummer så att man visste vart de skulle efter att ha tvättats, strukits och ev lagats. Även kläderna var märkta, även fast de inte var personlig egendom. 

The baskets was marked with the room numbers so they knew where to put the cleaned goods after washing. Also the clothes were marked, even though you didn't own anything, but it was for fitting purposes. 

Canterbury Shaker Village NH 2016

Canterbury Shaker Village NH 2016

Här målades det senast i slutet på 1800-talet, och här ser ni både knopplisterna och stolarna. Detta var väl värt omvägen och även Mimmi & Gaby tyckte om turen. 

Nästa stopp blir Portland & Ogunquit, Maine! Bilder kommer imorgon. Hejdå!! Catharina

This room was repainted the last time in late 19th century, and here you can also see the famous wall pegs and the Shaker chair. It was well worth the detour and Mimmi & Gaby liked it very much as well. 

Next stop Portland and Ogunquit, Maine. Photos will be up tomorrow. Ciao Catharina