Flachau. Just turn right on A10.

The  A10 to Flachau, 2016

The A10 to Flachau, 2016

Hej, skall strax iväg och träna en sväng och sedan träffa vår försäkringsmäklare. Lite kontroll av våra försäkringar kan behövas, sedan lite kontorsjobb. Här är det fortsatt kallt mellan - 10 till -15 och det snöar av och till. Helgen gick åt till att åka skidor, fixa iordning våra stugor för nya gäster, skotta snö samt läsa lite böcker. 

Nu lite mer om Flachau!! 

Hello, soon of to the fitness studio and then we will go to a meeting with our insurance broker. We need to check our insurances on a regular basis, and then some office work in the afternoon. Here it continues to be cold, between -10 and -15 and it is snowing now and then, i.e. a proper winter! The weekend I spend skiing, fixing our Chalets for the new guests arriving, shovel snow and read some books. 

Now some more about Flachau!!

The A10 to Flachau, 2016

The A10 to Flachau, 2016

Lite snabba fakta om Flachau:

 • Tillhör regionen Salzburgerland
 • Tillhör området Sankt Johann im Pongau - därav alla nummerplåtar börjar med JO
 • Ligger drygt 6 mil från Salzburg
 • Folkmängd ca 2.700 personer
 • Antal kossor ca 6.000 :) eller ännu fler...
 • Byn ligger 920 m.ö.h
 • Högst toppen 1.881 m.ö.h (knyter ihop Flachau med Wagrain)
 • Längsta nedfarten 1.681 m
 • Hermann Maier - skidlegend - är född  och bor här

Some fast fact about Flachau:

 • Part of the Salzburgerland region
 • Part of the Sankt Johann im Pongau - that's why all number plates starts with JO
 • Is situated ca 60 km from Salzburg
 • About ca 2.700 inhabitants
 • About 6.000 cows :) or more...
 • The village is on 920 meter above sea level
 • Highest top is 1.881 meter above sea level (connecting Flachau with Wagrain)
 • The longest slope is 1.681 m
 • Hermann Maier is the most famous person from here
The turn from A10 to Flachau, 2016

The turn from A10 to Flachau, 2016

Flachau ligger mellan två stora bergsmassiv, ett i norr (strax efter Salzburg) och ett i söder. Mellan dessa bergsmassiv är vädret oftast fint, både sommar som vinter. Här existerar något som heter microklimat, med andra ord ett annat klimat än t.ex i Salzburg. Där kan det regna och var rusk och här skiner solen och snön gnistrar. 

När jag kom hit i början slog det mig att "det är här den riktiga vintern finns"! Dagarna är ljusare då 1) solen går upp tidigare och ner senare 2) solen lyser mycket mer och 3) det snöar mycket mer (naturligtvis i jämförelse med Stockholm), mao så vackert!! 

Flachau is situated between two large mountains, one in the north (close to Salzburg) and one in the south. Between these two mountains the weather is good, both in the summer and in the winter. Here we have something called micro climate i.e. sometimes totally different weather than in Salzburg. There it can be rainy and gray while it's here is sunny and snow. 

When I came here in the beginning I realized "This is where the real winter is"!! The days are light due to 1) the sun goes up earlier and down later 2) the sun is shining a lot more and 3) it snows a lot more (of course in comparison to Stockholm) and it is so beautiful! 

Ski slopes from the village, Flachau 2016

Ski slopes from the village, Flachau 2016

Flachau ligger "enkelt" till!! Man svänger av autobahn och där ligger den. I en första anblick ser det inte mycket ut för världen men här är en riktigt skidparadis. Lite kul, när jag åkte hit första gången med svärmor undrade vi var bergen var??!?!

Här är det populärt för österrikare, tyskar, holländare, danskar och kroater att komma. Med andra ord för dem som kan göra allt från några timmars körning till en dagskörning. Salzburg flygplats ligger inte heller långt bort och på vintern är det mycket aktivitet på den lilla flygplatsen. Också enkelt att ta en taxi fram och tillbaka. 

Flachau is easy to access! You turn right on the autobahn and there we are. At a first glance it doesn't look to exciting, but it is. I promise!! But, first time I came here with my mother-in-law and my two girls we wondered "Where are the mountains?! 

This is a popular place mainly for Austrians, Germans, Dutch, Danes and Croatian people. As I said, easy to drive here. Salzburg airport is not far away, and in the winter it is a busy airport and it is easy to take a taxi here. 

"Our" ski slope, Flachau 2016

"Our" ski slope, Flachau 2016

På Flachausidan finns 6 stolsliftar med för 6 - 8 personer med värme för rumpan, samt en kabinbana. På Wagrainsidan finns två kabinbanor. Skönt att vila benen mellan åken och att sitta i riktigt moderna liftar. Liftarna tar mellan 15-20 minuter och kabinbanorna + 20 minuter var för att nå till toppen. 

Flachau är en av de mer snösäkra orterna i alperna. Dels för att man tidigt, då det är minusgrader, har snökanoner som producerar snö. Tyvärr blir den isig, men dåliga vintrar är det bättre än inget. Och dels för att pisterna på sommaren är beteshagar, Flachau ligger ju inte så högt, så det behövs inte massvis med snö för att kunna preparera pisterna. 

On the Flachau side we have 6 lifts for between 6-8 people with heating for the bum, and one cable car. On the Wagrain side there are two cable cars. Good to rest the legs between the runs! The lifts take approx 15-20 minutes each and the cable cars +20 minutes to reach the top. 

Flachau is also one of the ski resorts that have snow, every winter! The reasons for this are two; they snow making machines, when minus degrees, are produce snow all over the area. It can be rather icy snow, but better than nothing. And partly because the slopes are actually pastures, Flachau is not on too high altitude, and therefore we don't need massive snow in order to get proper slopes. 

Star Jet, Flachau 2016

Star Jet, Flachau 2016

Pisterna är breda och perfekta för carving! Här finns en svart pist sedan mest röda och några blå. Man kan åka bra off-pist här också! Vill man ha riktigt vild skidåkning skall man nog inte välja Flachau. Här är också lätt att ta sig till omkringliggande skidområden såsom Zauchensee, Obertaurn, Schladming, Bad Gastein och Saahlbach. Enkelt och smidigt med antingen buss eller bil.

The slopes are really broad and absolutely perfect for carving!! Here we have one black slope, mostly red and a couple of blues. You can go off-pist here, of course!! But do you want a more wild skiing, maybe Flachau is not the place. But we have rather a few ski places around here such as Zauchensee, Obertaurn, Schladming, Bad Gastein and Saalbach. Easy to go around, either with car och bus. 

View over Flachau, 2016

View over Flachau, 2016

Riktigt turistplats på vintern med fullt med barer och restauranger med bra utbud, både i backen och i byn. Och här är allt mycket österrikiskt med lederhosen och dirndl och alla är mycket mycket vänliga!! Priserna är fortfarande ok, men de har tyvärr gått upp lite de senaste åren. Kvaliten på service, mat mm är dock fortfarande bra!

Så visst låter det som att ni borde komma hit och hälsa på och åka lite skidor? Vintern när den är som bäst! 

This is such a touristic place in the winter, in a good way, with a lot of bars and restaurants with good service, both in the slopes and in the village. And here everything is very Austrian with lederhosen and dirndl and everyone is really friendly!! The prices are OK, but it has increased a bit over the last years. The quality, however, on the service is still good!!

So why don't you come and visit us here in Flachau? Winter at its best!! 

View over Flachau, 2016

View over Flachau, 2016

Vi väntar sk "Kaiserwetter" (typ kejserligt väder mao fantastisk väder med blå himmel och sol) senare i veckan så då blir det ut och åka skidor för mig med våra holländska vänner. Maken är fortfarande dålig så han får promenera lite i solen. Men vi hörs av innan! Catharina

We are waiting so called "Kaiserwetter" (like Imperial weather, i.e. absoloutly fantastic) later in the week so then I will go skiing with our dutch friends. Husband is still ill so he can only go for a walk in the sunny weather. But we see each other before then. Ciao Catharina