Doing it like the locals. 5 Tips for Your Ski Holiday.

Flachau / Wagrain 2017

Flachau / Wagrain 2017

Hej, tänkte ge er fem tips om hur att få ut det mesta av sin skidresa. Att åka på skidresa är ju ett relativt dyrt nöje så att få ut det mesta och det bästa av resan är väl vad man vill. Och detta är tips på hur våra vänner här nere förbereder sig för vintersäsongen!

1. Träna! Om du så bara gör benböj hemma ett par veckor innan. Att vara förbered rent fysiskt är viktigare än man tror. Här nere förbereder sig man sig, alla generationer, med extra skidgymnastik på senhösten. Att vara tränad gör att du kan köra mer, bättre och fortare samt att du förebygger skador då du är mer beredd på snabba förflyttningar. 

2. Gå upp tidigt och var först ut i backen! De första två timmarna är de absolut bästa, inga eller få människor och med antingen nypreparerade pister eller pister med orörd nysnö. Då kan man göra i 120 och bara njuta!! Det finns inget bättre! 

3. Kolla vädret! I bergen kan vädret växla snabbt och det kan vara olika väder nere i byn och upp på toppen. Här nere i alperna har varje by med självaktning en egen tv-kanal så slå på tv:n på morgonen och kolla hur det ser ut däruppe. Ibland kan det vara regn i byn och fint snöfall uppe i backarna, eller minus 15 i byn och + 5 på toppen, eller tvärtom. Och naturligtvis gör denna koll också så att du kan klä dig rätt för dagens åkning! Och anpassa dina åkningar efter vädret, mao är det full dimma uppe på toppen så åk längre ner några åk tills dimman lättar. 

4. Ha koll på pistregler & pistetikett! Att åka skidor är lite grann som att köra bil. Ha uppsikt både neråt och uppåt. Det är de som kommer uppifrån som har ansvaret att stanna eller svänga undan för de nedanför. Men tänk också på följande 1) att när du har gjort ett stopp i backen kolla lite snabbt upp i backen så att det är fritt att åka 2) skidåkare och snowboardåkare har olika svängmönster 3) är ni ett större sällskap försök att ställa er i längst med backen neråt såsom en skidskola och inte längs med 4) åk med kontroll och 5) ha koll på om du sneddar över en pist och kolla då uppåt för att hålla undan för andra åkare. Om alla följde dessa regler så skulle antalet olyckor vara betydligt mindre. 

5. Håll utrustningen uppdaterat! Åker du skidor sällan så kan det vara värt att hyra skidor då du kan få de senaste modellerna med senaste materialet. Materialen utvecklas hela tiden och även beroende på om det är massa nysnö eller is i backen så kan det vara värt att ha olika typ av skidor. Har du egna skidor och det är isigt i backen se till att ha kanterna slipade, gör sådan skillnad. OCH tar du med dina skidor på flyget, se till att boka plats för dessa redan vid bokning! Flygbolagen har blivit mycket mer restriktiva med detta och flera av våra vänner har inte fått med sig sina skidor då det har varit fullbokat för antal skidpacket. 

Följer du dessa fem enkla tips så lovar jag dig att du får en (ännu) bättre skidresa! På återhörande! Catharina

Flachau, 2017

Flachau, 2017

Hello! I will in this post give you five tips on how to get the most out of your skiing trip. It's normally a rather expensive holiday and to get the most out of it, is worth it! These are tips that I have learned from the locals, down here in the Alps!

1. Exercise! Even if you just start doing squats a couple of weeks before, it is better than nothing. The locals, all generations, are preparing for skiing in late autumn. And if you are well prepared you can ski faster, better and longer, without injuries!

2. Be the first out in the slopes! To be out when the lifts open is sooo worth it! No, or very few people, and freshly prepared slopes or untouched slopes with new snow. It doesn't get any better than this! The first two hours are the best time of the day! 

3. Check the weather! In the mountains the weather can change fast and it can also be rather different weather down in the village and up on the mountain. All villages here have it's own TV-channel, so remember to check it out in the morning! As said the weather can be rather different; rain in the village and snow up in the mountain, -15 down in village and +4 up in the mountain, or vice verse. This also give you advise on how to dress. And also drive down the slopes that give you the best possibilities and don't drive against the weather. 

4. Know the rules for how to behave in the slopes. To ski is sometimes similar to drive a car! You need to check how it looks both down AND up the hill! The general rule is that it is the person coming from the above that need to be careful or to stop. But also think about 1) if you have made a stop please take a look up the slope to see if you can go 2) skiers and snowboarders have opposite swings 3) if you are a larger group and want to make a stop, stand like the ski schools, down the hill 4) ski with control and 5) please be aware when you cross a slope to look upwards for skiers that are coming. If everyone would follow these rules the number of accidents would be far more less. 

5. Check your equipment! If you are skiing on an irregular basis it can be worth it to just rent the skis. You will then have the possibility to try out different skis as well as rent the skis with the latest technology. Which will impact your performance! Do you have your skis, check them on a regular basis and give them a service. Can make a huge impact to have the edge sharpen if the slopes are really icy! AND if you are flying, remember to book the ski equipment when reserving the ticket! The airlines are more and more restrictive so this is a must! 

With these five rather simple tips I can promise you that you will get an (even) better ski trip! See you soon! Ciao Catharina