Hemmagjorda pommes frites. | Homemade pommes frites.

mabontomic.jpg

Hej, tänkte ge mig på ett nytt veckoinlägg på fredagar; matinspiration. Hoppas kunna inspirera lite inför helgen, om idéerna tryter. Men skall posta dem tidigare, men idag har det varit en dag full av samtal med vänner över hela världen, så receptet fick vänta. Bra anledning eller hur? 

Maken blev sugen på hemmagjorda pommes frites för någon vecka sedan så då lagade jag dessa. Och oj, vad goda de blev. Vi hade dessutom köpt hemmagjord ketchup så det blev extra gott. Här kommer receptet! 

Hello, will start with a new weekly posting on Fridays, Food Inspiration. To give you some inspiration for the weekend, if you lack ideas. However, will try to post them earlier, but today the whole day has been full of talks with friends all over the world, so this posting needed to wait a bit. Good excuse right? 

My husband wanted homemade pommes frites last week so I made theses. And they were really really good. We also had some homemade ketchup as well which was perfect. Here is the recipe! 

Pommes Frites

För 4 portioner | For 4 portions

1 kg potatisar | 1 kg potatoes

4 msk olivolja | 4 tbs olive oil

Flinsalt | Sea salt

mabontomic.jpg

1. Sätt ugnen på 200 grader. Skrubba potatisen, låt gärna skalet vara kvar. | Put the oven on 200 degrees. Scrub the potatoes, but leave the skin. 

2. Skär potatisen i ca 1 cm tjocka skrivor, och skär sedan skivorna i jämnstora längder, so lika du kan få dem. | Cut the potatoes in 1 cm thick slices, and cut them into equal lengths, as equal as you can get them. 

3. Lägg potatisen i en sil och skölj med kallt vatten. Skölj till vattnet är helt klart, då är stärkelsen borta. Torka sedan potatisen torr med hushållspapper. | Put the potatoes in a strainer and rinse with cold water. Rinse until the water is clear, then the starch is gone. Dry the potato with kitchenpaper. 

mabontomic.jpg

4. Lägg potatisen i en skål och häll över olivoljan och vänd potatisen noga. Se till att alla sidorna på potatisbitarna är täckta med olja. Detta är viktigt!! | Put the potato in a bowl and pour over the olive oil and turn the potato around so all pieces get the coating of the olive oil. This is important!! 

5. Lägg ut potatisen på en plåt, täckt med bakplåtspapper. Se till att potatisen inte ligger på varandra, använd då hellre två plåtar, och varmluften i ugnen. | Lay the potato on a oven tray, cover with baking paper. The potatoes should be as separate as possible, rather use two trays instead of cramping the all in one tray with no or too little space between. 

6. Ugnsstek i en halvtimma, eller tills de är gyllene, men vänd dem var 10:e minut, och håll lite koll. Den andra gången du vänder skall du salta generöst. Beroende på hur tjocka bitarna är som du skurit kan tiden förkortas / förlängas. Servera direkt!! Och njut!! | Bake in oven for 30 minutes, or until golden, but turn them every 10 minute, and keep an eye on them. On the second turn, salt generously. Depending on how thick you have cut the potatoes, the time might need to be adjusted, up or down. Serve immediately and enjoy!! 

Picture from Vosgesparis blog

Picture from Vosgesparis blog

Och blev också lite inspirerad av ett inlägg från Vosgesparis som skrev om Frites Atelier Amsterdam. Vi ses! Ciao Catharina

And also got some inspiration from this posting by Vosgesparis that wrote about Frites Atelier Amsterdam. See you! Ciao Catharina