Hur man gör kombucha. | How to make kombucha.

Hej, ledsen för mina tomma inlägg. Har lagt upp lite påbörjade inlägg så att jag inte står utan ideér men har glömt bort, nu ett par gånger, försent att de har haft tidsinställning, vilket har gjort att de har publicerats utan att inlägget är färdigt. Sorry!! Skall bättre mig.

Tänkte idag dela med mig av hur man gör kombucha. Det är sååå gott att dricka ett glas iskall hemmagjord kombuca. Det ta längre tid än att göra kefir, där man får en ny sats varje dag, här blir det en ny sats efter drygt en vecka. 

Och för att kunna göra din egna kombucha måste du ha 1) en kombucha svamp, 2) ekologiskt te 3) socker samt 4) en väl rengjord glasburk. Svampen kan du få av en kompis, eller göra som jag gjorde, köpa den från Forsnäs Hemman. Snabb och enkelt att både beställa och få det sk startpaketet. 

Hello, wanted to share how to make kombucha. It is sooo tasty to drink a glas of cold tea. It takes longer time than to make kefir where you will have a new batch every day, but with kombucha each week. 

In order to be able to make your own kombucha you need 1) a kombucha mushroom 2) organic tea 3) sugar and 4) a well cleaned glass jar. The mushroom you can get from a friend or buy it. I bought it in Sweden from a company called Forsnäs Hemman (only in Swedish, sorry)I searched the internet to find a supplier so I think you can find a local supplier in the same way. 

Du behöver också ekologiskt te. Just nu har man på Forsnäs Hemman börjat att bara rekommendera svart te, men tidigare rekommenderade de även grönt te. Jag gör två olika satser, en på svart och en på grönt te (känslig för koffein). Jag köpte te via Pekoe då det inte är helt enkelt att hitta ekologisk te i lösvikt. Men även här var det smidigt och enkelt att beställa och få det levererat. 

You will also need organic tea. Fornäs Hemman is now only recommending black tea, but before they also recommended green tea. I'm making my kombucha on both of them, due to my issue with caffein. I bought my tea from another Swedish supplier; Pekoe  since it is a bit complicated to find loose organic tea in a normal shop. 

DSC_5360_1009.JPG

Och så här gör du: | And this is how you do it: 

1) Brygg te, ca 1,5 tsk teblad per liter och låt det dra ca 15 minuter då kombuchan behöver starkt te då den livnär sig på teets olika näringsämnen. | Brew tea, ca 1,5 tsp tea leaves per liter water and let it stand for approx 15 minutes since the kombucha need strong tea. 

2) Tillsätt 1 dl socker per liter vatten och rör om så att sockret löser sig. Låt det svalna till fingervarmt. | Add 1 dl sugar per liter water and stir. Let it cool to room temperature. 

3) Lägg ner kombuchan i en väl rengjord glastillbringare tillsammans med startvätskan eller en del av förra satsen och häll på det svala teet. Teet får inte vara för varmt för det tycker inte svampen om. | Put the mushroom in a well cleaned glas jar with a portion of a ready made kombucha and the lukewarm tea. The tea can not be too hot since the mushroom don't like it hot. 

4) Sätt tyg över burköppningen och fäst med en gummisnodd eller snöre. Detta är viktigt så att inte damm, frukflugor eller mögelsporer kommer in. Tyget måste vara ett tätt och relativt tjock tyg. | Put a piece of cloth around the opening and secure it with a rubber band. It is very important!!! Too keep flies and dusts etc out. The cloth should be rather thick. 

5) Ställ burken i rumstemperatur men undvik direkt solljus. Rekommenderad temperatur är 21-27 grader, men jag har svårt att hitta någon plats hemma med så "hög" temperatur men rumstempererat fungerar bra, även på vintern. | Let the jar stand in room temperature and avoid direct sun. It is recommended to have between 21- 27 degrees, but I have found it difficult to find that kind of high temperature at home. But it works well anyway, even in winter. 

6) Efter ca 10 dagar är kombuchan färdig att drickas. Men kolla efter 4-5 dagar och provsmaka då, för den blir surare för var dag, så att du får den såpass syrligt som du önskar. | After about 10 days the kombucha is ready. But start to taste if after 4-5 days since it only gets more sourish for each day so you find you level of sourich-ness...

7) Ta upp svampen med rena händer, skölj den i svalt, men inte kallt vatten. Häll upp den färdiga drycken på väl rengjorda plastflaskor (undvik glas då de kan spricka av trycket från den fermenterade drycken). Spara lite av den färdig drycken och häll den i en väl rengjord glasburk och börja om på steg 1. | Take up the mushroom, rinse it in cool but not cold water. Pour up the ready made drink in well cleaned plastic bottles (not glass bottles since they can break from the fermented content). Save some of if and put it pack in a clean glass jar and start from 1 again. 

Drick och njut!!! | Drink and enjoy!! 

Instruktionerna ovan är hämtade från Forsnäs Hemmans lilla folder. | The instructions above is from a small leaflet by Forsnäs Hemman.