Hembakat bröd. | Homemade bread.

mabontomic.jpg

Hej, finns det något godare än nybakat bröd? Och när det är så här enkelt och gott då måste man ju bara göra det, eller hur? Bara att plocka fram en bunke, röra ihop, vänta lite, grädda och äta! Detta bröd är också riktigt gott att rosta! Och ja, jag vet, det är varken nyttigt att äta vitt bröd eller att rosta men ibland så...

Hello, is there anything better then homemade bread? And when it is so easy and so good then you just have to do it! Just to take out your favorite bowl, mix, wait, bake and eat! This bread is also really nice to toast. And yes, I know it is not healthy with white bread and to toast, anyway...

mabontomic.jpg

Kul att baka med fina saker; min bunke från Mölle krukmakeri, mina glasburkar från Room, min fina kaffekopp från Helena Hättestrand samt min farmors egenbroderade kökshanduk. Och nedan ser ni mina fina grillvantar från Williams Sonoma

And also such a joy to bake with nice things; my bowl from Mölle krukmakeri, my glass jar from Room, my nice coffee cup from Helena Hättestrand and my grandmothers own embroidered kitchen towel. Below you also see my nice oven mitt from Williams Sonoma.

mabontomic.jpg

1 medelstort bröd | 1 medium size bread

25 g färsk jäst | 25 gr yeast

6-8 dl vetemjöl | 6-8 dl flour

1 stor nypa salt | 1 large pinch of salt

1 liten nypa socker | 1 small pinch of sugar

ev några matskedar olja eller en klick smör | a couple of tablespoons of oil or butter

2 1/2 dl ljummet vatten | 2 1/2 dl lukewarm water

Sätt ugnen på 225 grader | Put the oven on 225 degrees

mabontomic.jpg

Smula ner jästen i en skål och häll på vattnet. Rör om tills jästen löst sig och tillsätt salt, socker och ev olja/smör och mjöl. 

Låt jäsa ca 10 minuter under bakduk. Häll ut på en bakbordet och forma till ett runt bröd och lägg på  en plåt klädd med bakplåtspapper. Låt jäsa under bakduk ca 20-30 minuter. Pensla brödet med lite vatten och strö över flingsalt. Grädda i mitten av ugnen ca 20 minuter. Häll i lite varmt vatten på ugnsbotten samtidigt som du sätter in brödet i ugnen. Det gör så att det blir en knaprig och god skorpa. Kolla att brödet är klart genom att knacka på brödets botten. Det skall låta ihåligt när det är färdiggräddat. Ät med smör eller kanske till och med lite olivolja med flingsalt, och njut!!! Catharina

Crumble the yeast in a bowl and pour over the water. Stir until the yeast is solved and add salt, sugar, oil/butter (if you want to add it) and flour. 

Let it rest for 10 minutes under a kitchen towel. Pour it out on the moulding board and form it to a round bread and put on a baking sheet. Let it rest for another 20-30 minutes. Brush the bread with some water and strew some sea salt over the bread. Bake in middle of the oven for approx 20 minutes. Also put some warm water on another baking sheet at the same time as you put the bread in the oven. This gives a nice and crunchy crust. Check that the bread is ready by knocking at the bottom. It should sound hollow when it is ready. Eat with some butter, or olive oil with some sea salt, and enjoy!! Catharina