Slovenia & Hisa Franko.

mabontomic.jpg

Hej, vi gjorde ju en liten utflykt till Slovenien på väg hem från Kroatien i söndags. Här ser ni var Slovenien ligger i förhållande till Kroatien och Österrike, och vart vi åkte. Slovenien var tidigare en del av forna Jugoslavien och är idag ett litet land med drygt 2 miljoner invånare. Vägen från Kroatien till Kobarid och Hisa Franko var bedövande vacker. Större delen av färden gick precis bredvid floden Soča. Med en färg på vattnet som var helt fantastiskt! Tyvärr var det svårt att stanna och när vi såg ett ställe som såg perfekt ut så hade vi redan kört förbi den rastplatsen, hehe. Men några bilder fick vi...

Hello, we did a excursion to Slovenia last Sunday on our way home from Croatia. Here you can see where Slovenia is, and where we went. Slovenia was part of former Yugoslavia and is today a small country with a little more then 2 million inhabitants. The road from Croatia to Kobarid and Hisa Franko was stunningly beautiful. Most of the road went along the river Soča. With a color that was unbelievable greenbluewhite. Unfortunately it was difficult to find a place to stop and take photos and when we saw a perfect place it was too late, hehe But we managed to stop at one place...

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Och till slut nådde vi vår destination Hisa Franko, som jag skrev om här! Mitt ute på landet, strax utanför byn/staden Kobarid. Enkelt, opretentiöst och med en familjär atmosfär. 

And then we reached our destination Hisa Franko, as I wrote about here! On the country side, just outside the village Kobarid. Simple, unpretentious and with a familiar atmosphere. 

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Vi checkade in här! 

We check-in here!

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Och gick sedan ut i trädgården för att dricka ett glas svalkande vitt vin från Slovenien, såklart! 

Then we went out in the garden to sip a glass of cold white wine, from Slovenia, of course! 

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Efter en skön dusch och ombyte var det sedan dags för middag! Man kunde välja på en sexrätters eller en elvarättersmeny. Vi tog elva rätter och med varsitt vinpaket till. Och sedan började festligheterna. 

After a shower and a change it was time for dinner! You could choose between a six or a eleven course set menu. We took the eleven with the wine package. And then a delicious evening started...

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Och vilka smakexplotioner, små rätter helt perfekta i både smak, blandingar och utseende.  Och vilka fantastiska viner. De flesta vita och ekologiska och från Slovenien. Allt gifte sig helt perfekt med varandra. Vi satt och åt, drack och njöt i drygt 4 timmar. 

And the food was awesome, small dishes with perfect balance. And the wine was equally fantastic! Most of them white, organic and from Slovenia. Everything was a perfect match!! We enjoyed it, took our time, and for over four hours flew by... 

FullSizeRender.jpg
FullSizeRender.jpg

Vi valde att sitta inne i själva huset. Kändes mysigt. Men tog bilden liten sent när det mesta var bortplockat, hehe Och min väska fick en egen pall. 

We chose to sit in the big house, which felt cozy. But took the pics a bit late so it looks very empty, and we were the last... And my handbag got it's own stool. 

mabontomic.jpg

Efter en god natts sömn åt vi en jättegod frukost med mycket lokala produkter. Och sedan gav oss av på nya äventyr norrut upp i bergen och en bit in i Italien för att sedan nå Österrike. 

After a good night sleep we had a delicious breakfast with a lot of local products. And then we headed north up in the mountains, over to Italy, and then towards Austria. 

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Vi åkte upp och ner för berg på serpentinvägar. Vi var bitvis helt ensamma, och tur var väl det för vägarna var smala... väldigt smala...

We went up the mountains and down the mountains on serpentine roads. We were almost alone, and that was good, because some of the roads were very very narrow...

mabontomic.jpg

Så vackert...

So beautiful...

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Och vår trotjänare, vår X6:a. 

And our partner in crime; our BMW X6.

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg

Kämpade med allergin och uppsvullna ögon så det var till slut skönt att komma hem, trots helt fantastiskt vacker natur. Men en oerhört vacker utflykt med fantastiskt god mat!!!! Kan absolut rekommenderas, och annars vore det väl tokigt, med tanke på att vi just ätit på en av världens 50 bästa restauranger!! Värt att åka hit, både för restaurangen naturligvis, men också för själva omgivningarna. Och vi är glada att vi åkte hit!! Ett fint minne!! På återhörande! Catharina

Were fighting with my allergy and swollen eyes on our way home so in the end, despite the beautiful surroundings, I was happy we finally arrived home. And enjoyed every single minute of this excursion with really awesome food!! Can definitively recommend Hisa Franko, of course, since they are one of the 50's best restaurants in the world!!! Worth coming here, both for the food and the stay, and the surroundings. And we are happy that we decided to come here! And very nice memory!! See you later! Ciao Catharina