Igår fyllde min mamma år. | Yesterday was my mother’s birthday.

mabontomic.jpg

Hej, igår fyllde min mamma, Gunhild Justina år! Visst är det fina namn? Gunhild Justina, men hon gillade dem inte och kallade sig Gun. Om jag hade fått en dotter till hade hon fått någon av namnen, kanske Justina. Mamma skulle ha fyllt 87 år men hon dog 2015. Fast hon "försvann” mycket tidigare då hon fick Alzheimers relativt tidigt. Det är alltid svårt med just demens/Alzheimers och att veta när sjukdomen egentligen började, då det går långsamt, men jag och mina syskon tror någonstans runt 63 års ålder. Hon blev intagen på ett demensboende när hon var 67 år och då hade hon en 7.a av en 10:a på Alzheimers/demensskalan, och hade då alla tecken på att hon var sjuk; depression, aggressivitet, glömde det mesta, hittade inte hem, inbillade sig att det bodde en främmande man i samma lägenhet och att han hotade henne (de var pappa) etc etc.

Hon levde länge, då hon hade en stark och frisk kropp, men hon försvann långsamt, långsamt in i sjukdomen där hon efter några år inte visste vilka vi var (sina barn, barnbarn och sin man), inte längre kunde prata, inte klara sin personliga hygien och till slut bara sitta i rullstol. Men vi var glada över att hon fick bra vård. Som typsik Alzheimer patient så höll hon på att packa och linda in saker i sin väskor, allt från schampo till krukväxter, mat mm. Och hon tyckte att gossedjuren som min syster köpte var det bästa hon visste och hon satt och klappade dem. Nästan som att gå tillbaka till att bli barn igen.

Min mamma:

1) var alltid snygg och klädde sig alltid stiligt i kvalitetskläder

2) var sportig och var mycket ute och gick, åkte längdskidor, plockade bär och svamp i skogen

3) älskade Norge

4) bakade fantastiska goda saker såsom bröd, kakor och tårtor

5) var mindre bra på att laga mat men jag älskade hennes köttbullar, kåldolmar, ugnsomelett och kokta torsk.

6) tyckte alltid om att kramas och mysa

7) ställde alltid upp och stöttade mig, å ena sidan

8) straffade mig när jag inte gjorde som hon tyckte, å andra sidan

9) var introvert och hade inte så många vänner förutom sina kusiner och sysslingar

10) älskade sötsaker

11) var manipulativ, främst mot sina egna barn och använde oss mot varandra, och favoriserade mig och min bror på bekostnad av min syster

12) hade dåligt självförtroende och tyckte att människor såsom “doktorer och advokater” var finare än oss

Med andra ord, hon var en människa med sina för- och nackdelar, och lärde mig att hantera dessa under årens lopp. Stöttade de i familjen som behövde det, utan att skuldbelägga. Saknar henne fortfarande i massor, min älskade mamma!

Vilken relation har du till din mamma? Vi hörs! Ciao Catharina

Hello, yesterday my mother, Gunhild Justina, had her birthday! Nice names, right? Gunhild Justina. But she didn’t really like them so she only called herself Gun. If I had another daughter I think I would have namned her Justina. It was supposed to be her 87th birthday, however she died in 2015. But she “disappeared” many years before in her sickness: Alzheimer. It’s always difficult to say when it started but me an my siblings think that she was around 63 when the first signs came. She came into care when she was 67 and then she had all the signs such as depression, being aggressive, couldn’t do the day to day household work, got lost outside her apartment, thought an aggressive man had made a break-in in the apartment (it was our father) etc etc

She lived with the sickness for many year since she had a strong body but disappeared slowly, slowly into the sickness. After a couple of years she didn’t recognize us (her husband, her children and her grandchildren), she couldn’t talk, couldn’t take care of herself, couldn’t walk…but she was in good care. Also very typical for Alzheimer is that she liked to cuddle with stuffed animals, she tossed her things in papers such as the schampoo, food and the plants in her room etc

My Mother:

1) always looks good and dressed nice with clothes with very good quality

2) was sporty and liked hiking, long walks, spending time in woods picking berries and mushrooms, cross country skiing etc

3) loved Norway

4) was really good at baking, everything from bread to cookies

5) wasn’t as good at making food but I loved her meatballs, oven omelett and cod.

6) liked to cuddle and was very cozy

7) supported me in good and bad times, on one side…

8) punished me when I did things that she didn’t approve of, on the other side…

9) was an introvert and didn’t have many friends except for her cousins

10) loved sweet things

11) was rather manupilative, especially among me and my siblings. And me and my brother was the favorits

12) had a low self esteem and always talked about the “doctors and lawyers” that was more important people

In other words, a person with good sides and bad, but I got to know them better over the years and worked around them. Supporting those in the family that needed it, without blame. Still miss her, my beloved mother.

How about your mother? Good or bad? See you! Ciao Catharina