Spinal Stenos. Operation is done.

mabontomic.jpg

Hej kära du! Men oj vad det blir långt mellan inläggen, igen. Inte planerat alls egentligen men mina tankar finns någon annanstans, som hos/med min syster och svåger, energin går till mitt tillfälliga jobb som jag tycker är riktigt kul och min glädje delar jag med alla mina kompisar och mina mysiga barn. Så en mysigt tillvaro IRL och har haft det riktigt bra, förutom ledsamheten med min syster. Men njuter av vänner, Stockholm och faktiskt av att jobba.

Just nu är jag på mitt rum, mitt alldeles egna rum, i min säng, här på Löwenströmska Sjukhuset, norr om Stockholm. Hellyxigt, faktiskt. Regnet strilar mot fönsterrutan och det är nog lite halvkallt ute. Jag är opererad för min Spinal Stenos och ligger nu här för att såret skall läkas. Men vi tar det väl från början?

Förberedelserna började i tisdags kväll med att duscha hemma med descutan. Håret med ett “schampoo” och resten av kroppen med en tvättsvamp. Eller snarare två. Det tog nästan 20 minuter att gå över kroppen två gånger, överallt naveln och ljumskarna mm mm. Men ju bättre man gör sig ren desto mindre är sannolikheten att man drar på sig några bakterier efter operationen. Rena sängkläder, ren handduk och rena kläder dessutom.

Hello, my dearest reader! And yes, I’m aware about the long brake between my postings, again. Nothing really planned but my thoughts are with my sister and her family, the energy goes to my interim work and I’m enjoying time with my friends and family. So, once again a really good life IRL, but then my energy is down to zero so no blogging late in the evenings. Sorry for that.

At the moment I’m in my room, in my own room, in my bed, here at Löwenströmska Hospital, north of Stockholm. Really nice with a room of my own. It’s raining and rather cold outside, but that doesn’t bother me, for the moment. I have done my surgery for the Spinal Stenos and I’m now resting so the wound can heel. But let’s take if from the beginning, right?

Started with the preparations the day before, in the evening, with taking a shower with a special cleaning kit. Both the hair and the rest of the body, twice. Everywhere!! Took about 20 minutes, but important to be thorough since it helps you from getting nasty bacteria in the hospital. The clean bed linnen, clean towel and clean clothes.

mabontomic.jpg

På onsdag morgon 13/3 klev jag upp 04.50 och gjorde om samma procedur. Ytterligare instruktioner var att hålla upp med rökning (inte så svårt då jag inte röker, hehe), sluta äta klockan 24.00 dagen innan samt att bara dricka lite lite fram till 06.00 och därefter inget alls. Min söta dotter Gaby körde mig till sjukhuset i snöstorm med min lilla väska som jag packat med necessär, laddare, dator, lite extra kläder och så checkade vi in 06.05. Gäsp!

On Wednesday morning 13th of March I woke up at 4.05 am, and did the same procedure in the shower. Further instructions are to stop smoking well in advance (easy peasy since I’m not smoking, hehe), stop eating at 12.00pm and drink small sips of water until 6.00 am. And my beautiful daughter drove me to the hospital, in snowstorm, with my little bag packed and we checked in at 6.05 am.

mabontomic.jpg

Lite snöigt ute. Jag fick mitt rum, packade upp mina saker så att allt låg lättillgängligt i mitt skåp. Byte om till operationskläder, la mig på sängen för att vila lite. Fick värktabletter och en kanyl i höger hand. Tror att jag fick två omgångar med antibiotika. Strax efter åtta sa jag hejdå till Gaby och så kördes jag ner till operationssalen och narkosläkaren berättade några roliga historier. Sedan minns jag inget mer förrän jag låg groggy på uppvaket vid två/halv tre.

A bit of snow outside the other day. I got my room immediately, arranged my things, changed to clothes for the operation, and took a short rest. Got some pain killers and antibiotics. Shortly after eight I sad goodbye to Gaby and they drove me down to the OP. Then I don’t remember anything until I woke up at 2 pm.

mabontomic.jpg

Där fick jag en kopp kaffe och en smörgås. Vid fyra kördes jag upp till mitt rum och där fick jag en smörgås till samt en kopp kaffe till. Och det var sååå gott, både smörgåsen och kaffet. Kan ju inte dricka kaffe efter tolv, för då kan jag inte sova, men tänkte att nu är det lite force majeure så kroppen kanske inte tänkte på att den fick kaffe så sent.

Försökte hålla mig vaken genom att läsa lite bloggar, vilket hjälpte, men nickade till hela tiden och vid nio somnade jag. Sov helt ok då jag fortfarande hade mycket smärtstillande och en kateter, så kunde dricka hur mycket jag ville utan att behöva gå upp och kissa mitt i natten. Så skönt!!

Then I got a coffee and a sandwich, so good! At 4 pm they drove me to my room, for another coffee and sandwich. Can’t normally not drink coffee after 12 but thought it was a bit of force majeure for the body with the OP and everything.

Tried to keep awake by reading blogs, which helped but felt asleep anyway for short moments. Slept ok, still with a lot of pain killers.

mabontomic.jpg

Har egen tv också, men utbudet är begränsat. Men mysigt att ha på morgon tv:n i alla fall. Här väcks man vid sex för att få morgonens värktabletter. Frukost serveras vid halv åtta, lunch vid halv tolv, middag vid halv fem och sedan en smörgås på kvällen.

Have my own tv, but not many channels. But nice to watch some morning tv. You are getting your wake up call at 6 am for the first painkillers, breakfast at 7.30 am, lunch at 11.30 am, dinner at 4.30 pm and then a sandwich later.

mabontomic.jpg

Får gå upp och röra mig. Första dagens ansträngning bestod i att bara ställa mig upp. Andra dagen på fm fick jag gå omkring lite, typ 5 meter. På eftermiddagen gick jag lite fram och tillbaka till köket. Det räckte gott. Mina operationsstrumpor samt tofflor att gå omkring i.

I’m already up and walking. First day only standing up, really hard work, not a joke… Second day walking 5 meters in the morning and then afternoon walking about, to and from the kitchen. Prefer to eat in my room. My sock from the operation and my slippers.

mabontomic.jpg

Och på torsdagar får man som sig bör pannkakor till efterrätt! En tradition i Sverige sedan många många år. Vanligtvis med ärtsoppa huvudrätt men idag var det en annan typ av soppa.

And on Thursday I got pancakes for desert. An old tradition in Sweden, since many many years. But normally it is with a warm yellow pee soap.

mabontomic.jpg

Här är min största hjälp just nu, förutom all personal, som kollar till mig. Kommer att ta med kryckor att använda hemma.

Idag är det fredag och känner mig lite lite bättre. Gjorde en röntgen igår och det visade sig att en av skruvarna inte sitter fast ordentligt, men den sitter inte så illa att jag behöver opereras igen. Oftast gör det riktigt riktigt ont om en skruv inte sitter i rätt, men har inte så ont, vilket vi får hoppas är ett bra tecken. Det kan hända att den växer fast ordentligt ändå men kommer att behöva göra en ny magnetröntgen om sex veckor och då diskutera med ryggkirurgen vad som eventuellt behöver göras. Lite oroligt kanske så tänker att positiva tankar ändå hjälper.

Here is my big help at the moment, except all staff here, which is great. Will bring some crutches with me home.

Today it’s Friday and I’m feeling a bit better. Did an x-ray yesterday and unfortunately it showed that one of the screws are not totally fixed. But I don’t have the normal symptoms, i.e. pain from hell. So they have decided not to make another operation right away and wait to see how it heels. Will do a proper MRI in six weeks time and then make another decision. It makes me a bit nervous. Put hope positive thoughts are helping.

mabontomic.jpg

Så här ligger jag och har det relativt bra, trots allt. Kommer att få åka hem imorgon lördag. Fortfarande har jag ont, såret är stort och alla musklerna i området har ju blivit avskurna samt att de har borrat och sågat i mig, så inte så konstigt. Har ont när jag skall vända på mig i sängen och svårt att sätta sig på toaletten, ungefär som att ha jätteträningsvärk. Men går ändå på 1/3 av hur mycket värktabletter andra äter så kanske bra tecken ändå.

Här är det också lite fredag så drack en lättöl till lunch, lite gott. Nu skall jag sova lite då jag är helt slut. Sedan blir det nog inte så mycket mer spännande idag. Men det är faktiskt helt ok! Vi hörs! Ciao Catharina

So rather good, despite all. Will be able to go home tomorrow Saturday. I’m still in pain, the wound is rather big and the muscles has been cut of, they have drilled and cut, so really not any wonder. Most pain is when I’m turning in bed and difficult to sit on the toilet. Good to move around; sit a bit, lay a bit and walk a bit. And I’m still ok in my dose painkillers.

Here it’s Friday so drank a beer without alkohol, nice. Have slept a bit, talked to my sister, my husband and a couple of my friends. Now I will rest for the rest of the evening. See you! Ciao Catharina