Banana Bread.

mabontomic.jpg

Hej, har ni tänkt på att 90-talet är tillbaka? Överallt! Jag vet, jag var med då, då allt hände så jag känner igen mig, överallt. Mode, musik, film och maträtter. Kanske skriver om det i ett eget inlägg och visar lite bilder, från då, då det hände och nu. Vore det kul?

Nåväl, sedan ett tag tillbaka bakar “alla” bananbröd eller Banana Bread. För mig är det en klassiker och har gjort otaliga Banana Bread genom åren. Då det begav sig. Tycker det är gott då det just är en blandning av sött bakverk och något mindre sött. Det är saftigt och håller sig mer än ett par dagar, vilket också är bra. Så tänkte här bjuda er på ett recept från 1990 typ. Fick detta av min ex-mans faster, Lore, som bor i Santa Barbara, typ 1993. Kom på att jag hade tappat det så undrade om hon hade kvar det. Vilket hon hade. Tur! Dessutom skickade hon ett till, med apelsin i, så det tänkte jag baka snart, och dela med mig av det också. Så se till att spara lite bananer så att de blir så där bruna utanpå, då är de perfekta för ett Banana Bread.

mabontomic.jpg

Hello, have you also noticed that the 90’s is back? I know, since I was there and I see it everywhere. Fashion, music, film and food. Maybe I write a separate posting and show you some of my 90’s together with what’s hot. Any interest of that?

Anyway, in Sweden it has been a thing (rather common) to make Banana Bread. For me it is a classic and have made it many many times. I like that it’s not that sweet, very juicy and last more than a couple days. So will here give you one recipe from 90’s. Got it from my ex-husbands aunt Lore, who lives in Santa Barbara, in 1993. Realized that I lost it and asked if she still had it. Which she had. Lucky me! She also sent me another one which I will try soon. And share it with you as well. So save some bananans and let them go brown. Then it just perfect to bake a Banana Bread!!!

mabontomic.jpg

Recept. | Recipe.

110 gr smör, mjukt | 8 tbs (1 stick) Butter, softened

125 g socker | 1 cup granulated sugar

2 stora ägg | 2 large eggs

3 mogna bananer [ 3 ripe bananas

1 msk mjöl | 1 tbs milk

1,25 dl valnötter, grovt hackade | 1 cup walnuts, coarsely chopped

2,5 dl mjöl | 2 cups all-purpose flour

1 tsk salt | 1 tsp salt

1 tsk bikarbonat | 1 tsp baking soda

1 tsk bakpulver | 1 tsp baking powder

mabontomic.jpg

Sätt ugnen på 170 grader. Smörj en brödform och bröa en avlång brödform. | Preheat oven to 325 F ( 170 C). Butter a 9x5x3-inch loaf pan.

Rör smör och socker tills det blir lätt och fluffigt. Tillsätt äggen, ett I taget under omrörning. | Cream butter and sugar until light and fluffy. Add eggs, one at a time, beating well after each addition.

I en liten skål, mosa bananerna med en gaffel. Blanda ner mjölk och valnötter. | In a small bowl, mash bananas with a fork. Mix in milk and walnuts.

I en annan skål, blanda mjöl, salt, bikarbonat och bakpulver väl. | In another bowl, mix together flour, salt, baking soda, and baking powder.

Blanda ner bananröran i smör- och sockersmeten. Tillsätt de torra ingredienserna men blanda ihop försiktigt, tillräcklig för att allt mjöl skall försvinna. | Add banana mixture to creamed mixture and stir until combined. Add dry ingredients, mixing just until flour disappears.

Häll smeten I formen och grädda i ugnen ca 1 timma. Pröva med en tandpetare i mitten av kakan. Kommer den ut torr så är kakan färdig. Var också försiktigt så att du inte gräddar den för länge. Låt den svalna i formen på ett galler i 15 minuter. Ta ur den ur formen och låt svalna. Njut! | Pour batter into pan and bake 1 hour, until a toothpick inserted in center comes out clean. Set aside to cool on rack in pan about 15 minutes. Remove from pan, invert, and cool completely on rack. Enjoy!