Stockholm Week-End

The rain is coming. Old town, 2016

The rain is coming. Old town, 2016

Godmorgon! Sitter här och dricker morgonkaffe på en terrass här i Murter, Kroatien precis vid havet. Jag och maken är här och besöker makens kusin och hennes man. Ett par till är här samtidigt, så mycket kroatiska blir det och just nu får de prata om det de vill och jag stänger av... och fixar med bloggen innan det är dax för dagens äventyr. 

Förra helgen, vilket känns som en evighet, var ju min gamla bästis Gunnel, på besök hos mig i Stockholm. Hon bor i Göteborg, dit vi flyttade som 18-åringar och efter jobb och universitetsstudier flyttade jag till Stockholm, sex år senare, men hon stannade kvar. Vi har alltid stått varandra nära och när vi träffas så pratar vi 24/7, om allt och inget.

Jag mötte Gunnel på T-Centralen på fredagkvällen och sedan promenerade vi hem. Skönt! Väl hemma satt vi och pratade till 03.00, gäsp! 

Good morning! Sitting drinking my morning coffee on a terrace here in Murter, Croatia. Me and my husband are here for a week, visiting his cousin and her husband. 

Last week-end, seems like ages ago, my BFF Gunnel visit me in Stockholm. She lives in Gothenburg, which we moved to when we were 18 years old and after working and studying at University, I moved to Stockholm and Gunnel stayed. We have always been very close, and when we see each other we are talking 24/7, nice... 

I took a short walk to the central station and met her. We sat and talked until 03.00 am... 

Millesgården, 2016

Millesgården, 2016

Vi brukar oftast gå på stan men denna gången hade jag planerat lite mer kulturella aktiviteter. Dock började vi lördagen med en liten sväng på stan, därefter tog vi oss ut till Millesgården på Lidingö. Vi vandrade runt bland Carl Milles statyer både ute i parken och inne. Vackert! Blev ju lite Göteborgsfeeling med Poseidon... 

We usually spend most of our time shopping but this time we decided to see another side of Stockholm. We went out to Millesgården, at Lidingö. We walked around in the garden and in the house and looked at all statues made by Carl Milles. A bit of Gothenburg feeling since Poseidon, one of his more famous statues, stands at Götaplatsen in Gothenburg, and it is a landmark for the town. 

Josef Franks exhibition, Millesgården, 2016

Josef Franks exhibition, Millesgården, 2016

Där pågår en utställning med Josef Frank; Mönster - Möbler - Måleri. Det var kul att se hans fina mönster i stora långa bårder. Dock var jag inte så förtjust i hans akvareller, men intressant att ha sett dem. Möblerna verkade vi ha missat :( 

The current exhibiton is with Josef Frank; Patterns - Furniture - Painting. It was really exciting to see the great patterns (from Svensk Tenn) but the paintings was not my favorite and the furnitures we missed :( 

Yayoi Kusama, Moderna Museet, 2016

Yayoi Kusama, Moderna Museet, 2016

Vi tog oss sedan in till stan igen och åkte till Moderna Museet. Vi hamade i värsta regnvädret och blev ordentligt blöta, trots paraplyer. Och oj, vad mycket folk det var Moderna, även relativt sent på lördagseftermidagen. Naturligtvis var det Yayoi Kusama som vi ville se. Häftigt att se en konstnär som är född 1929 och som känns så modern! Och alla prickar... Tyvärr var det sista helgen, helgen som nu passerat. 

It was then time to go back into town and we decided we had enought time to also go to Moderna Museet . We got cought in the middle of a downpour and got soaking wet, despite the fact that we had umbrellas. Anyway, our goal was to see Yayoi Kusama Exhibition. Haha, we were not the only ones thinking Saturday late afternoon was a good time, so many people. We waited a bit and queued a bit but saw everything before they closed. And it was a really good exhibition!! A lot of dots!!! 

Gunnel and me in one of Yayoi Kusamas rooms, Moderna Museet 2016

Gunnel and me in one of Yayoi Kusamas rooms, Moderna Museet 2016

Och naturligtvis blev det ett par selfies!! 

Of course we hade to do some selfies among all dots...

Yayoi Kusama, Moderna Museet, 2016

Yayoi Kusama, Moderna Museet, 2016

Och fler prickar... Detta rum var häftigt! 

More dots! This rooms was really amazing!! 

mabontomic.jpg
mabontomic.jpg
Nikki de Saint Phalle, Moderna Museet, 2016

Nikki de Saint Phalle, Moderna Museet, 2016

Vi blev kvar till sex då det museet stängde och vi vandrade hemåt. Utanför Moderna står ju flera konstverk av Nikki de Saint Phalle. Om ni är i Toskana måste ni åka förbi hennes hem där hon byggt statyer med figurer från flertalet tarotkort; Il Giardino dei Tarrocchi. Helt fantastiskt! Nåväl, tillbaka till Stockholm. Efter en färgsprakande dag promenerade vi hem och åt en god middag, och fortsatte att prata... 

Outside the musuem there are several of Nikki de Saint Phalles sculptures. And if you are in Tuscany you must go by her garden were she has build many of the taroot card sculpures; iIl Giardino dei Tarrocchi An absolutely amazing place!!  Back to Stockholm; then it was time to head back home. We walked, of course! One of the beauties with living in the city. We had a dinner at home and, guess what? Yes, we continued to talk... 

Bergianska Trädgården, Victoria huset

Bergianska Trädgården, Victoria huset

På söndagen blev det en promenad till Brunnsviken. Jag hade planerat att vi skulle gå till Bergianska trädgården och bl.a. se på de vackra jätenäckrosorna i Victoriahuset .  Victoriahuset är ett litet växthus men så vackert. Såg inte jättenäckrosorna blomma, för det gör de tydligen bara på natten, men andra näckrosor blommade. Sedan gick vi tillbaka in mot staden och stannade till på...

On Sunday I had planned a walk along Brunnsviken  . I had planned a walk to Bergius Botanical Garden. The goal was to see the beautiful giant water lilies at Victoriahuset. It is one of its kind in Europe since similar conservatories has disappeared for various reasons. Well worth a visit! And hurry it is only open until 30th of September! 

We then headed back into to the city, but first we made a planned stop at... 

Carl Eldhs Ateljemuseum, 2016

Carl Eldhs Ateljemuseum, 2016

....  Carl Eldh Atelje Museum. Vi hade  tur för en vising hade precis börjat när vi kom så vi fick veta mycket om Carl Eldh, och jag insåg att hans statyer står på flera ställen som jag passerar, kanske inte varje dag, men med jämna mellanrum, så det var intressant.  Vacker atelje och många fina skulputer, och August Strindberg var överallt.  De hade också en liten utställning av Bianca Maria Barmen... 

... Carl Eldh Studio Museum .  We were  lucky since the guided tour just started when we arrived so got more in-depth information about Carl Eldh. This is a beautiful museum since it is in his original studio. And with a lot of great sculptures, many of August Strindberg.  They also had a small exhibiton with Bianca Maria Barmen... 

Bianca Maria Barmen;  The lonely boys house, Carl Eldhs Atelje 2016

Bianca Maria Barmen;  The lonely boys house, Carl Eldhs Atelje 2016

Därefter promenerade vi hem, igen. Jag lagade en sen lunch. Därefter följde jag med Gunnel till tåget. Sedan kände jag mig färdigpromenerad för helgen, och det var dax att packa för avfärd tidigt dagen därpå. Det var dags att åka ner till maken, igen. Mysigt! 

Idag blir det båtfärd till Hvar och Brac i ett 30-gradigt väder. Perfekt! Det ser jag fram emot. Det var 5 år sedan vi var på Hvar, då seglade vi. Naturligtvis skall ni få bilder!! 

Ha en bra dag och på återhörande! Kram Catharina

Then it was time to walk home again! I made a late lunch. Walked Gunnel to the central station and waived good bye, went home and packed, for early departure to Munchen. Time to see my husband again! 

Today will we make another boat trip. This time to Hvar and Brac. The weather will be around 30 degrees. Perfect! It was five years ago last time we went to Hvar, then it was a sailing trip (from Dubrovnik to Split). Of course I will show you photos! 

Have a great day and see you soon! Ciao Catharina