Flädersaft. | Elderberry Juice.

mabontomic.jpg

Hej, gjorde hemmagjord fläderblomssaft innan vi åkte på semester. Vi har egna buskar på tomten, men jag har inte varit här / inte orkat göra saft tidigare men i år när jag har ett riktigt husmorsår, så självklart skulle jag göra lite saft också, eller hur? Och hur enkelt var det inte att göra saften, busenkelt!! Alltså jag skojar inte, busenkelt.

Hello, did some Elderberry Juice before we went on vacation. We have some bushes in our garden, but have never done it before due to that I haven't had the time / not been here at the right time but this year when I do all housewife stuff, it felt rather natural that I also had to do some Elderberry Juice, right? And it was so easy to do, really, a non-brainier. 

mabontomic.jpg
 • 30 fläderblomsklasar | 30 Elderberry flowers
 • 3 st stora citroner, helst ekologiska | 3 large lemons, organic if possible
 • 1,5 liter vatten | 1,5 liter water
 • 1,5 kg strösocker | 1,5 kg sugar
 • 50 g citronsyra | 50 g citric acid
mabontomic.jpg
 • Rensa och skölj blomklasarna. | Rinse and clean the flowers.
 • Lägg blomklasarna i en rostfri bunke som rymmer minst 5 liter. | Put them in a bowl that takes approx 5 liters. 
 • Borsta citronerna i varmt vatten och skiva dem tunt. Lägg ner skivorna tillsammans med fläderblommorna. | Scrub the lemons in warm water and slice them thinly. Put them together with the flowers. 
 • Koka upp vattnet och rör ner socker och citronsyra. | Put the water to a boil and stir in the sugar and the citric acid. 
 • Häll den heta vätskan över fläderblommorna och citronerna. | Pour the hot liquid over the flowers and lemons. 
 • Täck med lock och låt saften dra i mellan 3 - 5 dagar och ställ svalt. Därefter sila den och häll upp på väl rengjorda flaskor. | Put at lid over  and let it rest for 3 - 5 days. Strain it and pour it into to well cleaned bottles. 
 • Förvara i kyl eller frys in. Om ni fryser in tänk då på att inte fylla ändå upp till kanten då saften sväller lite. | Keep in the fridge or in the freezer. If you put the bottle in the freezer don't pour the juice all the way up to the top since it fluid increases a bit in the cold. 

TIPS! Du kan också frysa fläderblommorna om du inte har tid att göra saften direkt eller om du vill göra en sats till i vinter. Tänk då på att skölja dem noga. låt dem rinna av och torka dem på en kökshandduk. Sedan är det bara att lägga dem i frysen. 

TIP! You can also freeze the flowers if you don't have time to make the juice right away or if you want to make a new batch later on. But remember to rinse them well, drain and pat them dry with a kitchen towel. Then it is just to put them in the freezer. 

mabontomic.jpg

Så nu har vi saft som vi njuter av, både i kylskåpet och i frysen. Maken tar typ halv glaset med saft och halva med vatten. Jag tar typ en skvätt på botten och fyller på med vatten. Imorgon bitti skall jag ut och plocka smultron som vi har på tomten, samt städa en av stugorna, och kanske cykla. Vi får se hur mycket vi hinner. Ska ta en walk-and-talk med Gaby också, mysigt! Vi ses! Catharina

So now we have juice in the fridge, and some more bottles in the freezer. My husband takes half of the glass with juice and half with water. I take a splash of the juice in the glass and fill up with water. Tomorrow morning I go out and pick some warm strawberries in our garden, and then we will clean one of our Chalets, and maybe take a tour with our bikes. Depends on time and weather. Will also take a walk-and-talk with Gaby in the evening, nice! See you tomorrow! Ciao Catharina

Spara, Spara, Spara

Save, Save, Save