Paprikash.

mabontomic.jpg

Hej, fredag och dags för lite matinspiration! Idag blir det en klassisk ungersk köttgryta som heter paprikash. Den är både enkel att göra och god att servera när man har en enklare middagsbjudning. 

Hello, Friday and time for some food inspiration! Today it is a recipe for a paprikash, i.e. a classic Hungarian beef stew. It is easy to make and also good for serving at a low-key dinner with friends. 

mabontomic.jpg

För 4-6 personer. | Serving 4-6 people. 

1,5 kg kalvkött | 1,5 kg veal

3 st gröna paprikor | 3 green bell peppers

3 st gula lökar | 3 yellow onions

3 st tomater | 3 tomatoes

3-4 msk smör | 3-4 tbs butter

1 msk paprikapuler | 1 tbs paprika powder

2 st vitlöksklyftor, fint hackad | 2 garlic cloves, finely minced

1 dl vatten | 1 dl water

5 dl gräddfil | 5 dl sour cream

salt och peppar | salt and pepper

mabontomic.jpg

1. Skör köttet i småbitar, ca 1 cm tjocka. Strimpla paprikorna, finhacka löken och skär tomaterna i större bitar. | Cut the meat in small pieces, ca 1 cm thick. Shred the bell peppers, mince the onions and cut the tomatoes in larger pieces. 

2. Hetta upp hälften av fettet i en stekpanna. Fräs löken tills den blivit gyllene. Tillsätt paprikapulver och vitlök. Ställ åt sidan. | Heat up half of the butter in a frying pan. Fry the onion until golden brown. Add the paprika powder and the garlic. Put aside. 

3. Salta köttbitarna och fräs dem i en gryta, som rymmer hela köttgrytan, tills de fått vacker ljus färg. Lägg i tomatbitarna, paprikabitarna och fräset med lök. Häll på vattnet. Vattnet skall inte nå hela vägen upp. Låt sjuda under lock i ca 1 timma, eller gärna lite längre om du har tid. Tillsätt gräddfil och smaka av med salt och peppar. Koka upp en gång till. Grytan skall vara lite grynig. | Season the meat with salt and fry them in a pot, that can hold the whole stew, until nice light brown. Add the tomatoes, the bell peppers stripes and the fried onions. Add the water. The water should not reach all the way up. Let simmer for an hour with the lid on, or more if you have the time. Add the sour cream and taste with salt and pepper. Let it boil up another time. The stew should be a bit grainy. 

4. Servera med kokt potatis eller ris och gärna ett gott bröd till. Låt smaka! | Serve with potatoes or rice and with a nice bread. Enjoy! 

mabontomic.jpg

Grytan puttrar. 

The stew is boiling. 

mabontomic.jpg

Och min favoritgryta sedan många år tillbaka! Le Creuset i klassisk organge färg. Dyr men värt varenda krona.  Ha nu en rikigt skön fredag! På återhörande! Ciao Catharina

And my favorite pot since many years!! Le Creuset in classic orange. Expensive but worth every penny. Have a really nice Friday! See you later! Ciao Catharina