Att resa till Kroatien II. | Travel to Croatia II.

Istira, by the sea.

Istira, by the sea.

Hej, funderar du på att resa till Kroatien i sommar? Då är det hög tid att boka resan nu!  Här kommer lite tips som kanske kan inspirera dig som fundera lite på hur du vill resa, när och vart. Kolla först mina inlägg här och här. I dessa båda inläggen hittar du allt om att bila, flyga, bo, prisnivåer mm Fortfarande lika aktuella! 

När att resa hit?

Absoluta högsäsong är från mitten av juli till sista augusti! Då har övriga Europa semester SÅÅÅÅ då rekommenderar jag INTE att ni åker hit. För sommarsemester rekommenderar jag från mitten av juni till mitten av juli. Der funkar någon vecka till in i juli, men då börjar det bli fullt överallt. 

Även fina månader att åka hit är maj respektive september. Då är det lugnare här och du kan njuta av att få bord på restauranger och cafér utan att det är överfullt överallt. 

Hello, are you thinking about going to Croatia this summer? If so, here are a couple of tips. And it is time to make those reservations! However, check out my this and this posting first that I wrote a couple of years ago, here you can read about travel, price level, passport etc etc Still very relevant! 

When to travel to Croatia? 

The absolute high season is from mid July until end of August!! Then the rest of Europe is on vacation SOOOO then I would NOT recommend you to go. For summer vacation I recommend from mid June to mid July, maybe a week longer, but then it starts to get full. 

Also nice months to travel here is May as well as September. Then it is more relaxed here, still nice weather and you will get your favorite table at the local restaurant and/or café. 

Istria, among the hills.

Istria, among the hills.

Vart skall vi åka? 

Hela Kroatien är vackert och intressant, och du har nära till medelhavet vart du än åker, mer eller mindre. Kolla karta över Kroatien här. Vi har varit både i norr; Istrien, i mitten; Split med omnejd och i söder; Dubrovnik med omnejd. Ju längre söderut du kommer desto varmare blir det och mer karg natur. Mer klippor och ännu vackrare badstränder med klippor och djupblått hav. Perfekt för att dyka och simma. Dubrovnik är för övrigt lite speciellt för mig då vi gifte oss där 2002. 

Dubrovnik håller tyvärr på att bli överexploaterat med stora kryssningsfartyg som lägger till där varje dag, mao fullt av turister som väller genom den lilla staden och priserna är höga. Min rekommendation att åka är någonstans i Istrien eller ner mot Split, eller någon av alla fantastiskt fina öar, som ligger som på ett pärlband. En av de mest kända öarna är Hvar, som också är överfullt och dyrt, men vill man få lite fransk riviera känsla så är detta rätt plats att åka till. 

Vill du kolla lite på var vi har varit så kolla in följande inlägg

Where to go in Croatia? 

The whole Croatia is beautiful and interesting with a lot of very nice a picturesque small villages, close to the sea where ever you are going, more or less. Check out Croatia on the map here. We have been both in the north; Istria, in the middle; Split with surroundings and in the south; Dubrovnik with surroundings. The more south you travel the warmer it gets, and the season is longer, but the nature is also getting more barren. And more cliffs and deep blue sea, perfect for diving and swimming. Dubrovonik is a bit special for me since we got married there in 2002. 

Unfortunately Dubrovnik is starting to get a bit over crowded. One reason are all the cruisers that make a day stop here, i.e. full of tourists everywhere and with high prices. My recommendation is to go somewhere in Istria and all the way down to south of Split, or any of the Islands. Hvar, is probably the most famous, but is also over crowded and expensive. But if you want to get the French Riviera feeling, well then this is the place. 

Do you want to see where we have been and done? Check out these postings

Split, going out the islands.

Split, going out the islands.

Boende, skrev jag också om i förra inlägget men här kommer lite mer info. 

Hotell

Att bo på hotell är både bekvämt och skönt. Här finns många, och stora hotell. Flera är byggda under den jugoslaviska eran, och är stora betongklumpar utan charm. Men de renoveras samt att  fler och fler jättefina hotell byggs, både för barnfamilj och endast för vuxna, och många är både fyr- och femstjäriga. Jag skulle sedan rekommendera att bara välja frukost (som oftast ingår) men sedan inte att ha halvpension (mao middag) då det är mycket mysigare att pröva olika lokala restauranger. Här finns mat för alla smaker. Mer om det i ett eget inlägg. Kolla de vanliga bokningssajterna för bästa pris och läge. Det finns att välja emellan. 

Camping

Campingplatserna här nere är många och fina. Vi har själva aldrig bott på en men de har ALLT. Visa av platserna ligger precis vid havet så man kan även få med havsutsikt. Man kan också hitta specialcampingplatser endast för nudister och naturister. Skillnaden? Jo en nudist badar naken och naturisterna gör ALLT nakna. Man måste typ checka in naken och sedan är man naken dag som natt. Inget som jag själv har provat, hehe 

Lägenheter / Rum

Även lägenheter och rum finns det i massor. Antingen bokar du via Airb'b eller någon av de bokningssajter som finns, eller så har du is  i magen och väntar att boka till du kommer ner och bokar när du kommer till en liten mysig stad eller by. Då kan du gå direkt till innehavaren, de skyltar alltid om de har lediga rum, eller gå till en lite lokal uthyrare. 

Så dags att börja planera resan eller hur? Lycka till! Är det något jag har glömt eller någon som du vill läsa mer om. Hör av dig isåfall. Annars på återhörande. Ciao Catharina

Where to stay? I wrote a bit about it in my previous postings but here are some more.

Hotel

To stay at a hotel is both comfortable and easy. Here they have many and large hotels. Many are built under the former Yugoslavian era and are not very good looking but they are renovation one after the other. And they are building new very nice hotels all over. I would recommend for you to only take the breakfast (almost always included) but skip the half board (i.e. dinner) and instead try out local restaurants in the village. The food here is delicious. I will write about that in another posting. Check price, availability and ratings on the normal booking sites. 

Camping

They have many many camping sites here. And they have very high standard. We have never stayed at one, but we are walking by some while out on our power walks. They have everything and some are very nicely located just by the sea. They also have special camping sites both for nudists and naturists. The difference? The nudist are only swimming and sun bathing naked and the naturists are doing everything naked. You basically need to take of your clothes at check-in. I have never tried one, but I've heard so... hehe

Apartment / Room

They also have a lot of apartments and room to hire. Cheaper as well as you can make you own food, if you want to. These can be of very different standards. Check it out on Airb'b or by some of the booking sites. If you want to be a bit free then you can always find a place to stay when you are down here. You see on the signs everywhere. 

So time to start planning the trip, right? Good luck! Have I forgotten something? Or are there anything you want to read more about / in depth about? Let me now and send me a comment. Ciao Catharina