How to dress for ski holiday - down hill.

mabontomic.jpg

Hej igen! Sportlov för många och här nere är det dessutom denna veckan Fasching (= maskerad / karneval vecka), så här är det FULLT i backarna, och unga som gamla har klätt ut sig och åker runt som lejon, giraffer, jultomtar mm.

Tänkte i detta inlägg dela med mig hur man klär sig när man skall ut i backen. Det har stor betydelse för hela upplevelsen då temperaturen kan variera massor. 

Hello again! Winter holiday week for many, and one of the last, and on top of it it is Fasching week, so here it is crowded! And people are dressed up like lions, giraffs, santa claus etc young and old when skiing.

In this posting I will share my tips on how to dress when skiing. It is rather important to dress right so you can get the best out of your ski holiday since the temperature can differs a lot. 

DSC_5339_995.JPG

Kolla alltid temperaturen! Det kan skilja mycket på vädret i dalen och vädret på toppen; det kan vara kallt i dalen och varm uppe på toppen, regnigt nere och snö uppe, blåsigt uppe och vindstilla nere, och precis helt tvärtom. Detta gör att du kan klä dig mer rätt! 

Alltid underställ! Detta är en del av basutrustningen, oavsett temperatur (om det nu inte är runt +15 grader).

Always check the temperature!! It can differ a lot between the temperature in the valley and on the top; cold in the valley and warm on top, rain in the valley and snow on top, no wind in the valley and storm on the top, and vice verse. This will give you information on how to dress! 

Always underwear! This is part of the base, the whole season (well if the temperatures creeps up to +15 you might skip it). 

mabontomic.jpg

Basen under hela säsongen, och som är perfekt att åka i när det är från -5 till +5 grader; ett par bra skidstrumpor som är stoppade runt skenbenen, fleecetröja samt ett fodrade skidkläder, mao inte skalkläder. Dessutom naturligtvis hjälm och ett par bra skidglasögon. 

The based during the whole season, and this is perfect to ski in when it is from -5 to +5 degrees; a good pair of ski socks, a fleece jacket and ski wear, but not shell. And of course ski helmet and a good pair of googles. 

mabontomic.jpg

När det är runt -15 grader då gäller det att klä sig lager på lager. Det blir kallt att sitta i liftarna men varmt när man far nerför. Jag som är frusen av mig sätter på alltid på mig, förutom basen ovan, en varm skidtröja, ett par värmade underbyxor och en sjal för värme runt halsen. 

When the temperatures is around -15 degrees then you need to dress layer on layer. It can be cold to sit in the lifts, but you warm up going downhill. I'm a freezing easily so I always put on, on top of the base above, an extra ski jumper, an extra pair of shorter trousers and a neck warmer. 

mabontomic.jpg

Dessa "halsvärmarna" kommer väl tills pass när temperaturerna kryper ner, som man då också kan dra upp över munnen och kinderna när det blir kallt. 

These neck warmers suits really cold temperatures, to cover both the mouth and the cheecks. 

DSC_5336_993.JPG

När temperaturerna kryper upp över +5 grader, gäller samma grundutrustning som ovan, men ett byte av jacka till en av skaltyp. 

When the temperature goes above +5 degrees, the same base as above, but a change of the jacket to a shell jacket. 

mabontomic.jpg

När det sedan är från +10 grader och uppåt, blir fleecen hemma och kanske att man kan byter underställströjan mot en snyggare skidtröja, så man håller standardaren upp när man tar en paus. :) 

When the temperatures are from +10 and above, the fleece stays at home and maybe change the underwear shirt to just a ski jumper. Good to look nice at the break. :)

DSC_5337_994.JPG

Även vantarna måste anpassas efter temperatur! Vid -15 grader och uppåt har jag mina Hestravantar (längst till höger) tillsammans med tunna skalvantar (längst till vänster). Vid -10 grader blir det samma Hestravantar, dock utan de tunna vantarna. Vid -5 grader och uppåt tar jag mina tjejers gamla Hestravantar (andra från höger) som är mindre varma och när temperaturen kryper uppåt 10 grader så åker mina gamla vinterjoggingvantar på. 

Even the gloves should be changed depending on the temperature! At temperature around -15 degrees I wear my Hestra gloves (furthers to the right) together with thin gloves (furthers to the left). At around -10 degrees the same Hestra gloves are perfect. At around -5 degrees and above I take my girls old Hestra gloves (the second one from the right) that are less warm and when temperature goes higher I change to my winter jogging gloves. 

mabontomic.jpg

Hoppas att detta ger lite vägledning till vad ni skall packa ner och ta på er på skidresan. Det är ju fortfarande 1 1/2 månad kvar av årets säsong. Vi åker inte denna veckan då det är för fullt i backarna, men därefter kommer vi att spendera varje dag i pisten, om så bara två timmar direkt på morgonen. Ha en mysigt söndag så hör vi i veckan! Catharina

I hope this posting gives you good advice what to pack and wear for the ski holiday! It is still 1 1/2 month left of this years season. We will probably not go skiing this week because it is packed with people, but then we have enough time to go skiing. Nice! See you later and have a nice Sunday! Ciao Catharina