Att resa till Kroatien. | Travel to Croatia.

mabontomic.JPG

Hej, här kommer nu mitt andra inlägg om Kroatien. Tänkte ta ett steg tillbaka och ge lite allmän reseinformation. Tänkte det kunde vara lite intressant, eller hur?

Hello, in this weeks posting about Croatia I will cover more general information on how to travel here. So here we go! 

mabontomic.JPG

BILA

Vi bilar ju ned, lite självklart kanske, då det inte är mer är knappt 40 mil. Ovan ser ni vår bil packad och klar för förra årets kroatiensemster, den första av tre. Det går smidigt att köra ner då det är motorväg större delen av sträckan. Tänk dock på att från Österrike och ner är det flera avgiftsbelagda sträckor, både för tunnlar och på motorvägar samt att man både i Österrike och Slovenien måste köpa en sk vinjett som gäller i hela landet. Viktigt att inte glömma detta då de har mycket kontroller och straffen är relativt höga. Vinjetten köper du för olika tidsperioder, och antingen på en bensinstatition eller när du betalar någon av tunnel / vägavgifterna. Även vi som bor här i Österrike måste köpa en. 

När det gäller att bila ner, vilket flera av våra vänner har gjort genom åren, gäller väl egentligen en regel, och det är att UNDVIKA ATT ÅKA PÅ LÖRDAGAR!! Speciellt när man närmar sig mitten av juli och framåt, då kan det ta upp till 10 - 12 timmar för samma vägsträcka. Flertalet tunnlar och gränskontroller gör att det bli kö, och det är vanligt att de stänger av tunnlar med påföljd att trafiken står helt still. Och som jag skrev i ett tidigare inlägg, folk faktiskt står och spelar fotboll på authobahn. Ta med vatten!!! 

TAKING THE CAR

We are of course taking the car, being only 400 km away. Above you see our car, packed and ready for last years vacay. It is very easy to travel down since most of the distance is autobahn. But from Austria and down there are rather common that you need to pay extra, either a vignette (which you buy for the total time you are in the country driving on the roads) and sometimes on top of that you have to pay for certain tunnels as way. And please remember to buy the vignette in both Austria and Slovenia! They have a lot of controls, and it will be rather expensive if they caught you! You can buy the vignette either at a petrol station or at one of the boarder entrances. 

And when you are taking the car, there is basically only one rule you need to remember; AVOID SATURDAYS!! Specially from mid July and onward, then the distance on 400 km (which we have) can take 10-12 hours. There are a lot of large tunnels and boarder to go through where it is queuing up, and they close the tunnels totally on a regular basis. And as I wrote in an earlier posting, people are actually then playing football on the autobahn. Please also bring water!!!! 

mabontomic.JPG

FLYGA

Det är idag både billigare och smidigare att flyga, om man bor i Sverige, så klart. Dock gäller det att vara ute i god tid om man vill ha prisvärda biljetter. Det är framförallt mina tjejer som flyger ner, och då behövs det ju bara flyg. Och har börjat kolla redan nu och biljetterna är redan jättedyra. Så vi tittar på alternativa flygplatser.

Beorende på vart man åker så är det dessa flygplaster som gäller; Pula - Istien, Split - mellankroatien och Durbrovnik - för södra. Även Zagreb funkar, men då måste man hyra bil då det ligger en bit från kusten. 

För flygbiljetter kollar jag olika tjänster såsom Travelpartner och Expedia, men även SAS och Norwegian. Nackdelen med tx Norwegian, enligt min mening, är att de inte är billigare på högsäsong än andra bolag, men på lågsäsong kan man få riktigt bra priser, och en fördel är ju att de oftast flyger direkt. 

Att hyra bil kan vara en bra idé då det finns mycket att upptäcka här, inom nära avstånd. Det är enkelt att köra bil här och vägarna är jättefina. 

TO FLY

It is both cheaper and easier to fly, if you are living in Sweden. But please remember to be out early for the best price for the tickets. We are booking tickets every summer, for my two girls, and the tickets are getting more and more expensive / or are even sold out earlier and earlier. Already now the tickets are rather expensive so we are looking into alternative places to fly to. 

Depending on where you are going these are the airports; Pula - Istria, Split - middle of Croatia and Dubrovnik - for south. You can fly to Zagreb - but it is rather far away from the sea. But easy to rent a car, or take a bus. 

For tickets I'm checking mostly Travelpartner (a Swedish one) or Expedia, but also SAS and Norwegian

To rent a car here is easy and might be worth it because there are a lot of things you can see, within a short distance to travel. And the roads are excellent! 

mabontomic.JPG

PASS

Kroatien är sedan snart fyra år med i EU - men inte i Schengen så viktigt att ta med passet. 

PASSPORT

Croatia is since nearly fours years a member of European Union, but not in Schengen, so don't forget the passport. 

mabontomic.JPG

VALUTA

Deras valuta heter Kuna, och står runt 1,26 mot kronan. Det går bättre och bättre att betala med kort, men fortfarande är det kontakter som gäller. Växla gärna hemma då det brukar vara bättre kurs. Annars kan man växla överallt här nere, men då kanske bättre att ha med euro. Det finns också mängder med bankomater, med där är det delvis lite sämre kurs samt att de tar ut en avgift på 35kr vid varje uttag. 

MONEY

The money here is named Kuna, and it is around 0,13 to 1 Euro. You can pay with credit card, but cash is still the best. You will get the best rate if you make the exchange at home. Otherwise you can basically change everywhere!! They also have a lot of cash machines, however somewhat less good exchange rate as well as they charge around 3 euro for each transaction. 

mabontomic.JPG

SPRÅK

Har sällan varit i ett land där man generellt sett är så mångspåkiga; kroatiska, italienska (framförallt i norr), tyska och engelska är det vanligaste språken. Och alla (?!) kan dessa. Lite som på Disneyworld där till och med städarna kan flera olika språk, men så är det ju anställda just för att de kan massa språk. (En studie som min ex-svärfar gjorde för många år sedan, haha) 

LANGUAGES

Have seldom been to a country where they can speak so many languages; Croatian, Italian (in the norht), German and English, are the most common. And everybody (!!?) can speak these. A little bit like Disneyworld where even the cleaner can speak multiple languages, but then they are hired for that skill and not for their cleaning skills (a study made by my ex-father-in-law, haha) 

mabontomic.JPG

BOENDE

Boende finns i massa olika former;  hotell, camping, hyra rum / lägenheter / hus och även att bo på bondgårdar (agriturismo). Vi har de senaste åren hyrt ett hus men innan hyrde vi allt från rum till lägenheter, och vi har också bott på flertal hotell. Hotellen är oftast relativt stora komplex, men ligger i många fall precis vid havet med massa pooler. Också vissa campingplaster här nere är jättefina. Fullt utrustade och många platser direkt vid havet. Här finns också hela naturisområden också, för den som är intresserad, haha. 

Jag tycker om att ha allt ordnat innan resan och det är nog säkrast under högsäsong för hotell, hus och campingplatser. Dock finns det mängder med agenturer som man kan stanna vid och boka upp sitt boende för en natt eller en vecka eller två. Det sista kan ju vara kul om man bestämmer sig för att åka längs kusten och stanna där det är vackert! Och antalet platser som du vill stanna vid är oändliga. 

STAYING

They offer various alternative for housing; hotel, camping, rent a room / apartment / villa as well as agriturismo. We have the last years rented a villa, but before we have both rented rooms, apartments and we have also stayed at various hotels. The hotels are often rather large, but in most cases they are located by the sea with multiple pools. Also some of the camping grounds are really nice, fully equipped with some spots to rent just by the water. They also offer naturist camps, if you are interested, haha

I like to have everything arrange before the travel and it is the safe thing to do in high season. However, they have a lot of agencies here where you can stop by and rent something for a night, a week or two. And this could be something to do when you are travelling along the coast line and you just want to stop at a beautiful place for the night. And these are endless! 

mabontomic.JPG

PRISER

Fortfarande är allt billigt här (jämför med Sverige, haha). Och en fantastiskt god cappuccino på bästa kaffet kostar typ 12 kronor. Även mat i mataffären, restaurangbesök mm är fortfarande billigt om man jämför med övriga medelhavetsområdet men priserna stiger långsamt. Och då är dessutom kvaliten på framförallt fisk och skaldjur samt grönsaker och frukt helt fantastisk. 

PRICE LEVEL

The prices down here is still cheap (compared to Sweden, haha). A fantastic cappuccino at one of the best cafes costs around 1,3 euro. And in general things are cheap here, such as food in the market, restaurants etc etc and the quality on fish and shellfish as well as fresh fruit and vegetables are outstanding!! 

mabontomic.JPG

Och till slut kommer man hit!! Hoppas att detta var lite till nytta? Vi hörs, Catharina

And finally you arrive here!! I hope this was to some use? See you later! Ciao Catharina