Central Spinal Stenos.

mabontomic.jpg

Hej, jag har goda nyheter och tråkiga nyheter för mig, alltså. De goda nyheterna är att jag äntligen har fått reda på varför jag har haft så ont i min kropp under de senaste fem åren; Central Spinal Stenos. Så precis den delen av kroppen som ni ser ovan. Central Spinal Stenos är en förträngning av spinalkanalen som påverkar nervstrukturer och som ger upphov till sensoriska och motoriska störning samt smärta. Och baserat på min alltmer begränsad rörlighet och framförallt smärta så ser en operation ut att vara mitt enda alternativ. Får vet mer senare i veckan. Och de dåliga nyheterna är att jag nog inte kan åka skidor mer denna säsong, förmodligen. Gråter lite tyst. Och naturligtvis en ryggoperation är ju inte heller någon bra nyhet med lång rehabilitering. Men sedan; då blir jag som en ny människa och kan åka skidor tills jag fyller 80 år!!

Hello, I have good news and bad news, for me. The good news is that I have finally got the answer on why have had such a pain in my body the last five years; Central Spinal Stenos. So exactly the part of my body that you see above. What is Central Spinal Stenos is a dislocation of the spinal canal that affects nerve structures and which causes sensory and motor disorders and pain. And based on my limited mobility and pain it looks like operation is the only alternative. Will know more later this week. And the bad news? I will probably not be able to ski any more this season (crying a bit for that) and as well an operation in the back. Rather long rehabilitation. But then; I will be as new and can probably ski until I’m 80!!!

FullSizeRender.jpg

Jag tog över den privata sjukförsäkringen som jag tidigare hade från mitt arbete och tur är det. Får en superbra service, fast just detta har tagit lite tid. Men fick en snabb tid för magnetröntgen när jag var hemma senast. Och den visade att jag hade Central Spinal Stenos.

I took over the private insurance that I had as a benefit from my previous work and that is a good investment. Are getting a really good and fast service, however this has taken a bit more time than expected. Got fast tracked to a MRI scan last time I was home. And the result from this showed that I had Central Spinal Stenos.

FullSizeRender.jpg

Jag före magnetröntgen. Och det är från denna som “ny” information har kommit fram. Tydligen hade jag förträngning i ryggmärgen för fem år sedan, då jag gjorde min första magnetröntgen, men det var inget fokus på det då utan på min höft och min artros. Hmm, hade jag då kunnat förebygga det på ett annat sätt? Men nu så…

Me before doing the MRI scan. And it is from this one I / they got this “new” information. “New” since it showed up on my first MRI, which I did five years ago, but then they focused on my bad hip and my arthritis. Hmm, what had happened if they were focused on it then? But now it will change.

mabontomic.jpg

Men nu gjorde jag något här i förra veckan som triggade min rygg så kommer INTE ur sängen. Har legat här i snart 30 timmar. Kan röra mig 5 cm åt ena eller andra hållet. Får hembesök av vår läkare och får smärtstillande sprutor och värktabletter. Fortfarande jätteont och kissar i en hink, japp… kommer ju inte ur sängen… Maken är en bra sjuksköterska!! Hoppas kunna ta mig upp ur sängen imorgon. Hoppas! Hoppas! Om så bara för att gå på toaletten och åka till läkaren för dropp. Är trots allt vid gott mod och tittar på olika serier och vilar. Och så här ser min utsikt ut… Tur också att vi inte har några gäster just nu, varken i stugor eller här hemma. Samt att vi städade båda stugorna i måndags så det är också fixat. Väntar med mer planering tills jag åter står på benen. Bra tänkt eller hur?

Vi hörs av! Ciao Catharina

But I did something last week that trigged by back and now I CAN’T get out of the bed. Have been here more than 30 hours now. Can move 5 cm right and left, not more. Lying on my back. But we have a good physician and he is coming home to us and is giving me strong pain killer shots and tablets. Twice already and I can move a bit. But not get out of the bed. So yes, peeing in a bucket, yes… can’t get out of the bed. Husband is a really good nurse. Still hoping that I can get out of the bed tomorrow. Cross fingers. At least go to the toilet and go to the physician to get more shots. But still in a fairly good mood and watching different series and resting. And this is my view… And good that we are alone a couple of days and we cleaned both Chalets on Monday, so that is done. Now I’m waiting with my planning until I’m on my legs. Good thinking right?

See you! Ciao Catharina